martitka.martitka Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.06, 13:25 Ojj, za szybko mi sie wyslalo Jestem w 29 tygodniu ciazy i bylam wczoraj na badaniu USG. Z dzidzia wszystko dobrze, tylko lekarza zaniepokoilo to, ze mam tak krotka szyjke macicy. Skrocila mi sie z 36mm na 28mm, a to chyba sporo... Wizyte u mojego ginekologa prowadzacego mam dopiero za tydzien, no i powiem szczerze, ze zaczelam sie tym martwic... Czy ktoras z Was tez miala cos takiego?? Jesli tak to prosze napiszcie jakie moga byc tego konsekwencje, bo niewiele wiem na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.06, 20:08 Musisz sie oszczędzać. Mnie lekarz zabronił sie ruszać, tyle co za potrzebą. Ale i tak wyladowałam w szpitalu, dali mi kroplówkę, ale to był 23 tydzień. Do końca ciąży łykałam jakieś leki rozkurczowe, juz nie pamietam dokładnie co. We wczesniejszych tygodniach zakładają szwy. Odpowiedz Link Zgłoś
agz_home Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.06, 15:37 Cześć, mnie też podczas ostatniego badania USG wyszło, że szyjka skróciła mi się do 24mm. Ponadto od jakiegoś czasu, twardnieje mi brzuch, zwłaszcza w dole. Sprawa jest poważna bo istnieje zagrożenie porodem przedwczesnym. Dostałam zwolnienie, mam brać magnez i no-spe forte doraźnie, a przede wszystkim odpoczywać, czyli leżeć. Do tej pory byłam dość aktywna, więc nie jest mi lekko, ale przyjdzie przywyknąć (to juz tydzień)przecież Niunio jest najważniejszy. Pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
martitka.martitka Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.06, 15:46 MI tez twardnieje brzuch, robi sie taki napiety... Wlasnie wczoraj tuz przed badaniem USG lekarz zauwazyl, ze mam taki twardy brzuszek i taki napiety... a chwilke pozniej okazalo sie, ze ta szyjka sie skraca. Kurcze chyba zadzwonie do tej mojej ginekolog, ktora prowadzi ciaze. Moze ja powinnam sobie chwilowo prace odpuscic?? Bo tak twardnieje mi najczesciej od jakiegos wysilku, wlasnie jak jade do pracy i musze przejsc kilkaset metrow, albo gdzies za dlugo stoje, albo jak w domku sprzatam. Odpowiedz Link Zgłoś
natasza141 Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.06, 18:24 Dziewczyny, to nie przelewki! Ja teraz jestem w 33tyg ale juz od 3 miesiąca jestem na l-4 ze względu na którtką szyjkę i stawiającą się macicę.To tez było przyczyną moich wizyt szpitalnych bo stan był na tyle niepokojący ze wymagał zastosowania ostrych leków które mają równiez skutki uboczne. Cięzko to znosiłam. Na dzień dzisiejszy szyjka dalej sie skraca, dostałam magnez i no-spe forte, mam duzo odpoczywac-lezeć. Po krótkim spacerze do sklepu mam zadyszke, serce mi wali,mam dośc spore upławy... nie wyobrażam sobie chodzić do pracy. Nie wiem w jakim stadium ciązy jesteś ale uważam ze powinnas isc do swojego gina.Dziwi mnie to ze nie stwierdził ci tego wcześniej. Mój ginekolog bada mnie pod tym kątem na każdej wizycie. pozdrawiam i głowa do góry Dzidziuś jest najważniejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.06, 19:13 Ja niestety to samo... mam skurcze, szyjka na razie w porzadku. agz_home, w ktorym tc jestes? Ja w 21 i leze od 2 tyg., a jeszcze tyle do konca! Pocieszam sie ze wwiekszosci wypadkow dzieki temu lezeniu maluszek rodzi sie w terminie mimo problemow. Odpowiedz Link Zgłoś