29.07.11, 10:54
Jest pelnia lata, wiec poszukuje kaloszy ;)

Moga byc cale gumowe, bez zadnego ocieplacza, wazne zeby byly ladne i kolorowe :) Sporo jest tego na ebayu, glownie tej firmy:

tnij.org/mtxg
Macie jakies doswiadczenia z kaloszami lub ta konkretna firma? Nalezy brac swoj regularny rozmiar czy moze wieksze?
Obserwuj wątek
    • ciociazlarada Re: Kalosze 29.07.11, 11:01
      Nic nie wiem o rozmiarówce, ale o mamo, zobacz te! Chyba se kupię, choć na co mi kalosze to nie wiem.
      • sbarazzina Re: Kalosze 29.07.11, 11:22
        Ja mysle tez o tych lub o tych , a moze te?
        • ciociazlarada Re: Kalosze 29.07.11, 12:00
          Niezłe, ale przyciągnęły mnie głównie zdecydowane i ciepłe kolory, chyba sobie takich kaloszków nie odmówię:)
          Nie wiem, jaki rozmiar brać - ja mam o tyle łatwiej, że brytyjskie 3 to jest trochę mniej niż europejskie 36, więc normalnie pasuje mi 3.5, które bywa tylko w butach sportowych. Biorę więc 4 i mam trochę luzu z przodu.
          • sbarazzina Re: Kalosze 29.07.11, 12:13
            ciociazlarada napisała:

> Niezłe, ale przyciągnęły mnie głównie zdecydowane i ciepłe kolory, chyba sobie
            > takich kaloszków nie odmówię:)

Dla mnie troche za ciemne, ale faktycznie sa bardzo fajne. Wybor wzoru bedzie najwiekszym wyzwaniem ;)
            A co do zastosowania, mozesz w nich isc na grzyby ;)
      • kaga9 Re: Kalosze 29.07.11, 20:06
        ciociazlarada napisała:

na co mi kalosz
        > e to nie wiem.

Ciociuzlarado, z tego, co obserwuję na ulicach, to 3/4 użytkowniczek nie wie;)

Ja nawet chciałam kupić jakieś, gdy deszcze lały jak opętane, ale w kalosze bez regulowanych cholewek nie wchodziły mi nawet na cienkie, letnie spodnie. A z regulowanymi ładnych akurat nie widziałam, mimo że nie mam zbyt wygórowanych wymagań. Oprócz cenowych;)
      • grecz Re: Kalosze 29.07.11, 21:59
        Mam takie :D
        • sbarazzina Re: Kalosze 29.07.11, 22:17
          I jak rozmiarowka? Jak sie nosza?
          • grecz Re: Kalosze 30.07.11, 22:04
            Wzięłam swój standardowy rozmiar (mierzyłam swój i większy o jeden). Wkładam jednak i tak wkładkę bo moja szczupła stopa po prostu lata w kaloszach. Najlepiej mi się chodzi, gdy założę jeszcze jedną parę skarpetkę, a super gdy jesienią mam takie polarowe podkolanówki (wtedy już bez powyższych skarpetek). Z polarkami lepiej bo mam dodatkowo szczupłą łydkę i wszystkie kozakowate buty latają na nich ;) Sama guma jest dość twarda, aczkolwiek taka, jak w innych ogólnie dostępnych kaloszach. Jakoś tak super super wygodne nie są (może przez tę moją szczupłą stopę), stawiam w nich trochę inaczej stopy, aczkolwiek kilkakrotnie chodziłam w nich cały dzień i żadnych obtarć czy innych oznak niedopasowania nie było.
    • besame.mucho Re: Kalosze 29.07.11, 11:28
      A chcesz w nich dużo chodzić, czy raczej na przystanek i z powrotem? Bo do długiego łażenia to mi się najlepiej sprawdzają kalosze Amaort, są całe miękkie więc noga się nie męczy w sztywniackim bucie, a do tego są fajniejsze w ciepłe i deszczowe dni, noga mi się w nich zupełnie nie grzeje, a w takich zwykłych tak.

Jeśli chcesz je mieć do krótkich spacerów, to sprawdzą Ci się pewnie każde, kup takie, jakie Ci się podobają i już. Nie znam tej firmy, ale spróbuj znaleźć w necie jakieś komentarze, na pewno będzie czy mają standardową rozmiarówkę czy nie. Albo po prostu poproś sprzedawcę o zmierzenie długości wkładki. Ja kupuję kalosze z taką samą wkładką jak zwykłe buty (chyba że chcę cienkie kalosze bez ocieplacza, ale chcę móc je nosić chłodną jesienią - wtedy warto wziąć rozmiar większe żeby zmieściła się grubsza skarpetka).
      • sbarazzina Re: Kalosze 29.07.11, 12:08
        Raczej na krotkie dystanse, no i na zagle. Czyli miejsce na skarpetke musi byc. Nosze regularne 37, czasem potrzebuje 38, wiec pewnie powinnam wziac rozmiar 5. Ale napisze do sprzedawcy, zeby sie upewnic.
        • besame.mucho Re: Kalosze 29.07.11, 12:10
          Jak na żagle to przyjrzyj się też materiałowi podeszwy i temu czy nie jest przypadkiem prawie płaska, żebyś się nie ślizgała :)
          • sbarazzina Re: Kalosze 29.07.11, 12:15
            I jeszcze zeby do bikini pasowaly :)))
    • maith Re: Kalosze 30.07.11, 11:31
      Ja w zeszłym roku przeszłam się po prostu po najbliższym centrum handlowym z wyraźnie określonym celem "po kaloszki" i wybrałam najbardziej mi pasujący wzór. Przymierzyłam, były wygodne i już. Zwykle lubię zakupy netowe, ale przy takim wyborze stacjonarnym nawet nie zdążyłam wziąć tej opcji pod uwagę.
      • inez69 Re: Kalosze 30.07.11, 11:35
        Ja kupiłam bazarkowe, za chyba 60 zł w podziemiach przy Pasażu Łódzkim i jestem z nich bardzo zadowolona. Niezniszczalne i wygodne. Jedyne co mogę doradzić, to zadbanie, żeby miały wkładkę, ocieplacz, bo dzięki niej można w nich chodzić godzinami.
      • maith Re: Kalosze 30.07.11, 11:37
        O, te są fajne :)
        www.ebay.co.uk/itm/Womens-Office-Nutty-Knee-Welly-Pink-Floral-Boots-/290585045204?pt=UK_Women_s_Shoes&var=&hash=item895fff67fb#ht_1860wt_1199
        www.ebay.co.uk/itm/Womens-Office-Nutty-Knee-Welly-Dogtooth-Boots-/290576456382?pt=UK_Women_s_Shoes&var=&hash=item895ff19649#ht_2439wt_1199
        • maith Re: Kalosze 30.07.11, 11:53
          O i to jeszcze ciekawe
          www.ebay.co.uk/itm/Womens-Office-Nutty-Knee-Welly-Black-Floral-pais-Boots-/130546877972?pt=UK_Women_s_Shoes&var=&hash=item641f70a4c4#ht_1842wt_1199
          Ale jakbym miała kupić jedne, to wzięłabym pewnie te w szarą krateczkę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka