Dodaj do ulubionych

Pessar-pytanie

18.02.06, 12:24
Witam Wszytkich.
Mam założony pessar, od prawie dwóch tygodni. Przez ten okres lekarka zaleciła
mi leżenie. Chciałam zapytać (zwłaszcza dziewczyn), które miały założony
krążek co ile chodzą na wizytę oraz czy już dokońca trzeba leżeć.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Pessar-pytanie 18.02.06, 12:49
      chodzę co 3 tygodnie
      I zdecydowanie nie leżę- pracuję po 12 godzin dziennie, jeżdżę komunikacją
      miejską,w ramcch 'stanu chorobowego' ganiam do toalety co 15 minut (bo jak nie
      pójdę to skurcze murowane), biorę magnez, potas, żelazo itp
      Tyle ze o moim pessarze wszyscy inni lekarze mówią że jest 'ślicznie założony' i
      ze 'nie ma prawa się nic stać'.
      • lucyn77 Re: Pessar-pytanie 18.02.06, 13:53
        Dziękuje Lolinka za odpowiedź. smile
        • szczepanka2 Re: Pessar-pytanie 18.02.06, 23:04
          Ja już po porodzie, ale też miałam załozony pessar w 28 tc. Zaraz po musialam
          leżeć 2 tyg, potem mogłam wstawać, ale zabronione były długie męczące wyprawy,
          spacery, wysiłek, stanie. Musiałam się oszczędzać. Urodziłam tydzień po
          terminie, poród był wywoływany, ale naturalny...
          zyczę powodzenia
    • liszi Re: Pessar-pytanie 18.02.06, 14:10
      Ja ma to "cudo" juz od 5 tyg, ale lekarz zdecydowanie zalecil odpoczynek i jak
      to się często slyszy: "oszczędny tryb życia". No i szczerze tym przejęta
      prowadzę kanapowo-fotelowy tryb życia smile Ja wolę nie ryzykować... No ale pewnie
      gdyby lekzrz rzekl coś innego, to bym też posluchala - komuś trzeba w końcu
      zaufać, jak nie ma się samemu doświadczenia.
      Moja rada więc - postępuj zgodnie z zaleceniem lekarza
      pozdrawiam serdecznie i niech pessar dobrze się sprawuje smile
      • mia79 Re: Pessar-pytanie 18.02.06, 15:40
        Ja mam od trzech tygodni i lekarz powiedział,że mam normalnie funkcjonować,
        tyle,że bez szaleństw!!!
        • kamila22-1985 Re: Pessar-pytanie 18.02.06, 15:44
          ja mialam pessar zalozony od 25 tyg.mialam sie oszczedzac ale szczerze...nie
          umialam siedziec non stop w domu.ogolenie wszyscy(lekarz,polozna)mysleli ze
          urodze szybciej a urodzilam w 41 tyg i praktycznie mialam wywolywany.
          • 2anki Re: Pessar-pytanie 18.02.06, 21:39
            oszczędzać się ale z umiarem, ja odpoczełam sobie tydzień a potem w miarę
            normalnie zaczęłam funkcjonować czyli jak kobieta w ciąży(7miesiąc). a mały
            urodził się w terminie(a chciał wcześniej), i musiał być wywoływany.
            • lovable8 Re: Pessar-pytanie 20.02.06, 14:51
              A czy wyczuwacie/wyczuwalyscie pessar palcami (np. przy zakladaniu globulek)?
              Bo ja mam wrazenie, ze pochwa skrocila mi sie o polowe wink albo pessar tyle
              miejsca zajmuje...
              • ariana1 Re: Pessar-pytanie 20.02.06, 21:58
                Tak, wyczuwałam pessar przy zakładaniu globulek i za pierwszym razem nawet się
                wystraszyłam mocno czy nie zsunął się z szyjki, bo tak nisko siedzi. Ale
                poleciałam do gina i okazało się,że tkwi na swoim miejscu. Pessar nosiłam od 28
                do 38 tc i nie musiałam leżeć. Gin kazał mi prowadzić normalny tryb życia.
                Wizyty miałam co 3 tyg, ale pierwszą po założeniu pessara - po tygodniu. Nie
                sugeruj się postami, zdaj się na zalecenie swojego lekarza! Tryb życia. leżący
                albo chodzący zależy od stanu szyjki i tylko twój lekarz może ci powiedzieć czy
                musisz leżeć czy nie.
    • isia_50 Re: Pessar-pytanie 20.02.06, 22:07
      Miałam założony pessar w 31 tc. Po założeniu mogłam normalnie funkcjonować,
      spacery ze starszym dzieckiem, zakupy, z wyjątkiem seksu. Urodziłam po
      terminie, poród wywoływany, zakończony cc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka