Dodaj do ulubionych

Problem z lekarzem

20.02.06, 14:58
Witajcie!
Proszę o komentarz, czy jestem przewrażliwiona? Do tej pory byłam zadowolona
z mojego lekarza w państwowej przychodni. Miałam 2 razy USG w 10 i 14
tygodniu ciąży. Teraz chciałam zrobić USG połówkowe, bo jestem w 20 tygodniu.
Myślałam, że to normalne, poza tym miałam nadzieję poznać płeć dziecka. Mimo
to lekarz stwierdził, że nastepne USG zrobi mi w 24 tygodniu, bo teraz nie
trzeba. Dodam, że aparat do USG ma u siebie w gabinecie i zapisywać się
oddzielnie nie trzeba. Jeszcze specjalnie zwolniłam się dziś z pracy. Kazał
mi tylko się zważyć i tyle. W ogóle żadnego badania ginekologicznego mi nie
zrobił (tylko raz w 14 tygodniu badał szyjkę). Stwierdził, że dobrze wyglądam
i tyle. Czy on się dobrze opiekuje moją ciążą? Czy powinnam zmienić lekarza.
Zastanawiam się czy nie pójść prywatnie na USG. Co o tym sądzicie??
Obserwuj wątek
    • zolza78 Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 15:01
      zmień lekarza.
    • neonatus51 Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 15:14
      Witam!
      Z tym USG to miał trochę racji,ale ginekologicznie powinien badać Cię na każdej
      wizycie.Kto to taki,żebyśmy wiedziały kogo się strzec?!
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20726;28/st/20060523/dt/6/k/26a5/preg.png
    • olka_krakow Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 15:26
      Kto taki? Wybralabym sie do niego.
    • helena79 Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 15:28
      dokładnie, zmień lekarza i to szybko, powinien cię badac na każdej wizycie, od
      samego patrzenia na ciebie nie jest w stanie stwierdzić co np. z szyjką? a może
      się skraca?
    • simonkapl Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 15:36
      Z USG spokojnie, polowkowe mozna spokojnie przeprowadzic w 24 tc.Niektorzy
      lekarze nawet wola, bo organy sa juz dobrze rozwiniete. Natomiast zdziwilam sie
      ze nie bada ci szyjki na kazdej wizycie.Moja ginka na kazdej wizycie: badala
      szyjke, mierzyla wysokosc macicy centymetrem, wazyla mnie, mierzyla mi
      cisnienie, sluchala serduszka za pomoca dopplera.Pozdrawiam
    • aska80 Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 16:14
      Ten lekarz przyjmuje w Żorach na Śląsku, jest Grekiem z pochodzenia. Dokładnie
      myslę tak samo, pal licho USG, ale też się martwię co z moją szyjką, czy serce
      dziecka bije prawidłowo. Jednak muszę pomyslec o innym lekarzu. Może prywatnie
      zostanie mi poświęcone więcej czasu. Swego czasu leczyłam się w prywatnej
      klinice, która miała podpisany kontrakt z NFZ. wizyta kosztuje tam tylko 35 zł.
      Chyba tam wrócę i będę płacić za wszystko, nie mam innego wyjścia. Dzięki za
      porady
      • doris.pl Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 17:31
        Ja bym też zmieniła lekarza, mój na każdej wizycie bada mnie dokładnie, mierzy
        ciśnienie, waży, słucha serca dziecka, chociaż USG miałam tylko raz, jestem w
        18 tyg, teraz czeka mnie wizyta i będę miała drugie USG na którym mam nadzieję
        poznam juz płeć dzidziusiasmile)
      • irek0304 Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 19:56
        czesc
        ja jestem w 17tc i ginekologicznie bylam badana tylko raz a tak co miesiac mam
        robione badanie usg chodze do profesora i mysle ze dobrze sie mna opiekuje
        moze twoj mial zly dzien i dlatego cie tak potraktowal pozdrawiam
        • ania_czarna Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 20:05
          Ja jestem badana na każdej wizycie!!Dokładnie gin sprawdza szyjkę, ułożenie
          dziecka, a aparatem słuchamy serduszka!To jest niezbędne!Nie wyobrazam sobie, że
          lekarz na oko widzi,ze wszystko gra..
    • kosmitka06 Re: Problem z lekarzem 20.02.06, 23:06
      Wydaje mi się, że to nie jest normalne zachowanie ze strony lekarza - bo
      przecież to jest jego zawód. Ja na Twoim miejscu bym się nawet nie zastanawiała.
      Moja koleżanka też miała niezłego sad W 6tc, jak tylko dowiedziała się, że jest
      w ciąży lekarz wykrył u niej grzybice pochwy. Przepisał jakieś tam leki... i
      na każdej następnej wizycie nawet już o tym nie wspominał. Mierzył tętno
      dzidzi, ile przytyła, ciśnienie ale do 7 mies. po tamtym (pierwszym) badaniu
      nawet razu jej nie zbadał. Mi wydawało się to niezbyt rozsądne, tym bardziej że
      jak by nie było miała infekcję i moim zdaniem powinien ją badac na kazdej
      wizycie.
      Czy Wy uażacie, ze przepisał jej tak dobre leki, że uznał ze na pewno
      zadziałają a nie badał jej bo po wyglądzie stwierdzał, że jest oki czy mu się
      nie chciało.
      Mój lekarz bada mnie na każdej wizycie, ale moze nie kazdy to praktykuje.
      • scarletta84 Re: Problem z lekarzem 21.02.06, 01:12
        my nie mielismy ginekologicznego badania szyjki na kazdej wizycie bo nie jest to wcale konieczne by
        ustalic czy wszystko gra wbrew pozorom. tyle ze przez cala ciaze mialam mnostwo razy robione usg.
        dokladnych z opisem i w ogole ok. 12, a takich by podejrzec czy wszystko ok i mnie uspokoic to
        praktycznie co wizyta. no i oczywiscie standardowo cisnienie, waga, morfologia (mam rodzinna anemie
        w ciazy - siostra mama babcia ciocia - kazda miala anemie i nie dalo sie jej zbic nawet lekami),
        osluchanie serduszka i wymacanie kazdej najmniejszej zmiany polozenia. generalnie full service smile za te
        usg podgladowe nawet nie placilam... wiec uwazam ze mam swietna opieke. szyjke zbadal mi na dwoch
        ostatnich wizytach bo jestesmy na chwile przed porodem i wiem ze jej nieduzo zostalo bo mala juz 3/4
        glowy wsadzila w kanal smile))
        takze patrzac jaka ja mam "obsluge" z tamtego lekarza bym zrezygnowala bez wahania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka