Dodaj do ulubionych

problemy z tarczycą

28.02.06, 13:28
W zwiążku z wysypką miałam zrobione badania krwi enzymów wątrobowych. Wyszły
ok, poza cholesterolem - 245 sad
Lekarz kazał wykonać badania hormonów tarczycy.
Na ile groźne są problemy z tarczycą? Jestem w 29 tygodniu i oczywiście
zaczełam się zamartwiać. Czy problemy z tarczyca nie ujawniają się w
mofrologii?
Obserwuj wątek
    • ania_czarna Re: problemy z tarczycą 28.02.06, 13:39
      Sama nie mam problemów z tarczycą, ale moja koelżanka, też w ciązy, je ma. Otóż
      na tarczyce robi się zupełnie oddzielne badania, konieczne do wykonania w ciązy.
      Nie wiem na ile problemy z tarczyca są groźne w ciązy, ale na pewno konieczne
      jest ich leczenia- jakies leki się bierze. Wszytsko bedzie dobrze!Idz na te
      badania i zobaczysz co i jak.Powodzenia.
      • cota Re: problemy z tarczycą 28.02.06, 15:39
        Hej, więc ja miałam/mam problemy z tarczyca - ale mój gin wysyła wszystkich
        obligatoryjnie i tak się to ujawniło. U mnie wykryto delikatną nadczynność
        tarczycy - jest ona groźna szczególnie u kobiet w ciązy (wrzuć w goggle n.p) i
        ja robiłąm hormony tsh, ft3, ft4 - absolutnie nie wyjdą one w morfologii, potem
        za dwa tygodnie ponownie, aby zobzczyć ich zmianę (NFZ tego nie refunduje) i
        mimo, iż następne były już w miarę ok(przy granicy) i tak dostałam skierowanie
        do endokrynologa (już poszłam państwowo), który skierował mnie na dokładniejsze
        badania do zakładu medycyny nuklearnej i na usg tarczycy. I wszytsko wyszło już
        ok, sama się unormowałam, ale i tak do końca ciąży mam u niego się zgłaszać raz
        w m-cu i powtarzać hormony. Sama widzisz ile było zachodu, mimo, iż miałam
        delikatne wachnięcie - sami strasznie chuchają na tarczycę. Nie mam teraz czasu
        pisać o ryzyku tarczycy w ciąży, ale jeśli nic nie znajdziesz to napisz -
        przeklepię Ci. Jedno jest pewne - nie zostawiaj tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka