04.03.06, 12:54
WITAM !

z tego co wyczytałam na forum i słyszałam z plotek - na ZZO musi być
odpowiedni moment...., tzn. że przy "jakimśtam" rozwarciu nie można juz tego
zrobić...
Czy to prawda ?
Bo moja znajoma rodzi za tydzień i gdy jej wspomniałam, że może nie zdąrzyć z
ZZO to baaaaardzo się zdziwiła. Nic takiego nie słyszała
Obserwuj wątek
    • patylda Re: ZZO 04.03.06, 13:06
      Zwykle piszą o 3-4 cm rozwarcia, a po 8 cm niechętnie podaje się zzo, ponieważ
      ciężarna jest niezbyt zdolna do współpracy, a poród najprawdopodobniej skończy
      się w przeciągu ok. 2 godzin, więc korzyści są mniejsze niż potencjalne ryzyko.
    • simonkapl Re: ZZO 04.03.06, 13:47
      Nikt nie poda ci zoo przed rozwarciem 3 cm.No,a z tym niezdazeniem, watpie zeby
      czesto zdarzalo sie w pierwszej ciazy.A jesli juz sie zdarzy: jesli ktos
      dotrzyma do 8 cm rozwarcia, to i do konca wytrzyma spokojnie.
      • gloria2 Re: ZZO 04.03.06, 15:43
        W warszawskim szpitalu na Zelaznej podają od 2 cm. jak są skurcze. Ja tak
        miałam. W chwili, gdy następuje 2 faza porodu, zzo powinno przestać działać.
        Dlatego nie podają już znieczulenia, jak jest pełne rozwarcie.
        • simonkapl Re: ZZO 04.03.06, 15:51
          Nam z kolei polozna wyjasniala ze zoo dawkuje sie podczas porodu, stad
          wenflon.Bo kiedy znieczulona kobieta, zaczyna odczuwac najslilniejsze bole z
          koncowej fazy, moze sie wykonczyc, bo nie jest na to przygotowana.Stad to
          dawkowanie.Ale ja nie zamierzam korzystac z zoo wiec sie jakos nie martwie.
          • moreno500 Re: ZZO 04.03.06, 16:05
            simonka, nie wenflon, tylko cewnik - wenflon to ten w ręku, a w kręgosłup
            wprawdzają rurkę - cewnik. właśnie po to, żeby jak mówisz dawkować - zawsze
            można dołożyć, w zależności od potrzeb.
            • simonkapl Re: ZZO 04.03.06, 16:07
              Byc moze cewnik, pewnie tak, nie znam sie na tym, nigdy nie lezalam w szpitalu
              jeszcze smile)))Pozdrawiam
              • moreno500 Re: ZZO 04.03.06, 16:12
                i słusznie! bo ani wenflon, ani cewnik do końca fajny nie jest i lepiej je znac
                z opowiadań!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka