Dodaj do ulubionych

przezierność karku - HELP!!!!!

08.03.06, 10:01
Dziewczyny proszę Was uspokójcie mnie troszkę jeżeli potraficie. Okazuje sie,
że mój lekarz nie zrobił mojej dzidzi przezierności karku wtedy, kiedy była
ku temu okazja. W przyszłym tygodniu idę na USG połówkowe (będzie to 20tc).
Czy wówczas będzie jeszcze można zmierzyć przezierność, czy aż do samego
rozwiązania będę już drżeć o zdrowie mojego maluszka? Czy któraś z Was miałą
tak późno robioną przezierność?
Obserwuj wątek
    • elieka Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 10:23
      przezierność robi się TYLKO do 14 tc.
      ALe to jest tylko i wyłącznie statystyka. Więc nie wiem czy nie drżałabyś
      więcej wiedząc że prawdopodbieństwo wystąpienia Downa u Twojego dziecka wynosi
      tyle a tyle.
      Jesli chcesz być spokojniejsza, w 2 trymestrze również robi się badania
      gentyczne, więcej na ten temat tutaj:
      www.ultramedica.pl/ciaza_usg_genetyczne_4d_3d_nt_przeziernosc_karku_ocena_ryzyka.html
      patrz na usg genetyczne 2 trymestru.
    • ememsy Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 10:27
      Droga gizianno,
      niestety na tym etapie jest już za późno na wykonanie pomiaru przezierności
      karku... szkoda, że niektórzy lekarze zaniedbują to badanie, bo ponoć powinno
      być standardem bez względu na wiek przyszłej mamy.
      Jeśli możesz to postaraj się nie panikować. Skoro już niebawem idziesz na USG
      połówkowe to (oczywiście pod warunkiem, że będzie wykonywane przez specjalistę
      na dobrym sprzęcie) masz szansę na ukojenie nerwów. To USG służy nie tylko do
      obejrzenia Maluszka i podpatrzenia płci (jak spora część Mam myśli), ale przede
      wszystkim do oceny prawidłowego rozwoju naszych Maleństw... nie tylko ich
      wzrostu, ale również serduszka, wód płodowych a co za tym idzie nerek itp.
      Musisz wierzyć, że wszystko jest dobrze a lekarz niebawem to potwierdzi. Głowa
      do góry smile
      Monia z Kropkiem (Kropką wg Tatusia smile
      • agamamaoli Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 10:38
        Na usg połówkowym bada się m.in. grubość fałdu karkowego.
        a
        • ewciak9 Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 10:50
          przeziorność karku wykonuje się do 14tc ale teraz możesz zrobić usg i gin
          zmierzy fałd karku .Tylko nie rób u tego lekarza bo może znowu zaniedba.I nie
          odkładaj tego usg bo to też ponoć póżniej trudno zmierzyć.
    • m-anettka Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 10:42
      nie martw się gizianna! Odpowiadam Ci tu nie na sierpniówkach, bo tam Cię już
      uspokojono. Przezierność mierzy się też na połówkowym! Pewnie, że dobrze jest
      zmierzyć przezierność też do 13 tyg, ale mój ginekolog mówi, że bardziej
      miarodajna jest ta na połówkowym. Więc uszy do góry! Połówkowe USG, to podobno
      najważniejsze badanie USG! Nic straconego!
      • ade1 Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 10:47
        jest milion badan ktorych nie robilas a ktore wykluczaja rozne choroby, wiec
        skoro nie zrobilas akurat przyziernosci to wcale nie wzrasta
        prawdopodobienstwo wystapienia wady. jeszcze do niedawna zadne kobiety nie
        robily przyziernosci i bylo wszystko ok.
        • gizianna Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 10:58
          Jejku, baaaardzo Wam serdecznie dziękuję bo zdecydowanie bardziej się
          uspokoiłam a już byłam strzępkiem nerwów. Dzięki serdeczne i pozdrowionka smile
          • avanita Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 12:29
            Ja tez nie mialam zrobionego tego badania. Mialam sie nawet o to pytac kiedy
            jeszcze bylo mozna to zrobic ale przeczytalam w jakiejs gazecie historie
            dziewczyny ktora wykonala to badanie i wynik byl negatywny. Razem ze swoim
            partnerem postanowila dokonac aborcji. Potem jednak robili jej inne badanie i
            wszystko bylo dobrze. Tak wiec dziecko urodzilo sie zdrowe i mialo tylko jakies
            problemy z raczka... Jak o tym przeczytalam to juz nie bylam taka pewna czy
            warto robic to badanie...
      • dasia_p Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 14:01
        Ja równiez nie miałam mierzonej przezierności w 12 tc bo sprzęt był za stary.
        Na usg genetyczne poszłam prywatnie i wtedy lekarz zmierzył grubość fałdu
        skórnego na potylicy. Także nie ma sieczego bać, wszystko będzie ok.
    • mysty Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 12:59
      ja miałam dokladnie to samo !!!! Zmieniłam lekarza w 16 tyg. i nowy spytał się
      czy miałam robione I Usg prenatalne. Myślałam, że mnie szlag trafi. W 13 tyg.
      byłam u starej ginki, miałam USG, może coś zobaczyła, ale nic mi nie
      powiedziała. W 23 tyg. będę miała robione II Usg (chyba to połówkowe). może
      martwię się na zapas, ale zastanawia mnie jedna rzecz - jeśli moje dziecko ma
      DOWNA i to wyjdzie na II Usg prenatalnym - jakie są szanse na aborcję ?!
      • gizianna Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 13:13
        Czuję się strasznie bo mam wrażenie, że niby wszystko wiedziałam o ciąży a
        przeoczyłam takie ważne badanie. A lekarz nic mi nawet o
        takiej możliwości nie powiedział. Badanie USG w 12tc trwało może ze 2 min.
        Stwierdził ruchy płodu, bijące serducho i pa pa! To wszystko. A teraz się
        martwię się smile
        • patinka6 do Gizianna 08.03.06, 13:19
          hej hej, uspokoj sie !!! przeziernosc karkowa i tak nie daje 100% gwarancji. Ja
          zrobilam przeziernosc w 15 tygodniu, jest OK, ale i tak nie jest to
          wyznacznikiem, bo robi sie to badanie do 14 tc. Jesli jestes powyzej 35 roku
          zycia, mialas w rodzinie przypadki schorzen genetycznych, to wtedy powinnas sie
          martwic i zrobic badania , badania krwi tez wykluczaja choroby genetyczne!!!!
          Moj lekarz powiedzial mi, ze naleze do tych kobiet, ktore sa oczytane w
          internecie, maja wiedze, i niekoniecznie sa z tego powodu szczesliwe!!! I tu
          sie zgadzam. Kiedys w ogole nie wykonywano takich badan, a dzieci rodzily sie
          zdrowiuskie!! Spokojnie, skoro z dzieckiem wszystko ok, to nie masz sie czym
          martwic!!!!
        • mysty Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 13:44
          gizianna, nie martw się na zapas, ja już się nie martwię bo i tak nic mi to nie
          da crying. W takiej sytuacji co ma być to będzie i tyle, niemniej wkurza mnie takie
          zachowanie mojej starej ginki - jedynym polecanym prze nią testem by test
          potrójny a o PAPPa-a chyba w ogóle nie słyszała. Stało się i tyle. Czekam na to
          II Usg wykaże.Osobiście jednak uważam, że każda kobieta powinna być informowana
          o tym I Usg prenatalnym, bo teksty, że dzieci z zespołem Downa rodzą głownie
          kobiety po 35 roku życia między bajki można schować.

Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze wink
          • gizianna Do Mysty :) 08.03.06, 13:48
            Też tak uważam, pownnyśmy być uświadamiane przez lekarzy na każdym kroku. Tak
            jak piszesz, pozostaje nam być w dobrej wierze, że wszystko będzie ok. Daj znać
            jak już będziesz znała wyniki badań, ja mam 14-go marca (wtorek). Pozdrawiam i
            trzymaj się!
      • patinka6 Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 13:15
        chcesz usunąc ciaze dziecka z zespolem Downa???? Nie wiem jak sumienie by Ci na
        to pozwoliło....
        • mysty Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 13:48
          patinka6,
          jeśli okazałoby się, że moje dziecko ma ten zespół to tak - rozważałabym
          decyzję o aborcji. A moje sumienie pozostaw raczej mnie bo to ja bym z nim
          musiała żyć a nie Ty
    • bejzja Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 13:26
      eeee tam. Ja też nie miałam tego badania. Nie jestem w grupie ryzyka...
    • gizianna Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 13:38
      To wszystko bierze się z tego, że w przyszłym tygodniu mam badanie USG i chyba
      sama się niepotrzebnie nakręcam.
    • apaterska1 Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 19:39
      Ja też nie miałam zrobionego usg pom 11 a 14 tyg bo pani doktor zapomniała a na
      następnym była dziś. Niestety teraz ocenia się zupełnie co innego. Szkoda że
      pacjenci muszą się dokształcać sami.
      • kropka57 Re: przezierność karku - HELP!!!!! 08.03.06, 21:01
        Ja też nie miałam badane. Byłam na usg w 12tc.Pytałam o to lekarza( i o sprzęt!-
        powiedział,że najnowszy!!)Zresztą chyba za dużopytań mu zadałam, powiedział,że
        nie wszytsko robi sie od razu. Długo oglądał coś na monitorze, ale w końcu
        powiedział, ze jest ok, chociaż nie podał żadnych wymiarów dot. ww. Chciał isc
        do innego lekarza, ale nie udało mi sie ( złośliwowosc losu - raz nie nie mogła
        m sie zapisac, drugi raz nie pojawił sie w pracy). POtem stwierdziłam - trudno,
        bo gdyby sie okazało, ze coś jest nie tak, to co wtedy?Usunąc??!!To było nie
        dla mnie. Dałam sobie spokój.A w tym roku kończę 35 lat!!
        • elieka mysty, gizianna,Dziewczyny, 08.03.06, 21:12
          przecież przezierność karkowa to nie jest wyrok. Wynik tego badania nie daje
          100% pewnośći że dziecko ma zespół downa lub go nie ma, ale jedynie podaje
          PRAWDOPODOBIEŃSTWO wystąpienia wady genetycznej.
          Nie nakręcajcie się pesymistycznie, na pewno wszystko jest dobrze.
          Moja koleżanka (z racji wieku - 35 lat) zrobiła test pappa i coś tam jeszcze, z
          czego wynikło że prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadą genetyczną jest u
          niej stosunkowo duże. DO końca ciąży miała niesamoiwte stresy, a synek urodził
          się zdrowiutki i wspaniały!! Życzę Wam jak najmniej takich stresów i zdrowych
          dzieciaczków. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka