bunnia 20.03.06, 13:58 lekarz okresla "wiek" ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzialu Re: jak? 20.03.06, 14:01 Pyta "Kiedy miała Pani ostatnią miesiączkę" i na tej podstawie określa dokładny wiek ciąży. A potem też mierzy na USG i według rozmiaru określa przyblżony wiek ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
bunnia Re: jak? 20.03.06, 14:07 ale to bez sensu, bo podobno mozna miec miesiaczke do 3 miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: jak? 20.03.06, 14:13 Bzdura. Może wystąpić krwawienie spowodowane zagnieżdżaniem się zarodka. Ale to nie jest miesiączka. I nie występuje przez 3 miesiące, ale raz. To wymyślają dziewczyny, które nie pamietają kiedy miały ostatnią miesiączkę po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_225 Re: jak? 20.03.06, 14:17 z tym to się akurat nie zgodzę. Moja koleżanka miała okres do 5 m-ca. Mój lekarz też powiedział że miesiączka może pojawiac się jeszcze jakiś czas jako noramly okres. W moim przypadku dostamł go tak jak zwykle, w dzien w którym powinien się pojawić. Niczym się nie różnił od normlnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_225 Re: jak? 20.03.06, 14:14 U mnie był przypadek o którym wspominasz. Dlatego po wywiadzie lekarz ustalił że jstem w 6 tygodniu, ale po usg okazało się że to 9 tydzie. Wówczas wspólnie ustaliliśmy że to 9 tydzień. Powiedziałam mu kiedy miałam wcześniejszą miesiączkę a on przyznał że wg niego wiek dziecka też na to wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiaczka007 Re: jak? 20.03.06, 14:24 Pierwsze wyliczenie jest z miesiączki, choć jest ono dość niedokładne, ponieważ kobiety mają rózną długośc cyklu. Dwie kobiety mogą mieć ostatnią miesiączkę w tym samym czasie, jednak jedna może mieć cykle 26 dniowe, a druga 36 dniowe, więc z miesiączki termin porodu taki sam, a jednak może różnić się o ok. 14 dni. Dlatego lekarze wywołują poród dopiero w 42 tygodniu ciąży. Drugie wyliczenie wieku ciąży i terminu porodu jest najbliższe prawdy w 12 tc. Wtedy lekarz często określa przybliżony termin porodu, ponieważ dziecko później może rozwijać się szybciej lub wolniej, wszystko w zależności od proporcji jego rodziców, jak rodzice są "duzi" to dzidzia może byż większa i odwrotnie, choć to nie jest regułą. Odpowiedz Link Zgłoś
bunnia Re: jak? 20.03.06, 14:21 no wlasnie , przeciez kazdy organizm jest inny. i jesli to np rzeczywiscie jest krwawienie spowodowane zagniezdzeniem to moze przeciez wystapic w dniu miesiaczki i kobieta wezmie go za miesiaczke. Wiec czy np na podstawie samego usg moze prawidlowo okreslic jej wiek? czy potrzebuje dodatkowych? albo dziewczyna naprawde moze nie pamietac i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
kubiaczka007 Re: jak? 20.03.06, 14:26 Od mojego lekarza, który jest biegłym sądowym dowiedziałam się ostatnio, że lekarz ma prawo zmienić termin porodu zawarty w karcie ciąży do 20 tc. Odpowiedz Link Zgłoś