Dodaj do ulubionych

CC a żylaki

22.03.06, 11:51
Witam,
Mam pytanie, otóż będąc ostatnio u lakarza, rozmawiałam o planowanej ciąży,
wspomniałam, że jestem po operacji żylaków (generalnie problemy z krążeniem
żylnym), zapytałam o cc, lekarka powiedziała, że żylaki wykluczają cc, trzeba
rodzić siłami natury. Może moje pytanie jest na wyrost, ale zaciekawiło mnie,
bardziej z uwagi na fachowość lekarza. Czy któraś z Was zetknęła się może z
takim problemem, dziękuję.
Obserwuj wątek
    • azja811 Re: CC a żylaki 22.03.06, 11:57
      Ja tez mialam problemy z żyłami i w wrzesniu mialam cc.Bzdura totalna.Żylaki
      ani operacja ich nie sa p/wskazaniem do cc!POoza tym jak będzie trzeba poród
      taki rozwiążac przez cc bo dołem nie da rady to co???
      • 0306a Re: CC a żylaki 22.03.06, 12:16
        Bardzo Ci dziękuję za te słowa.
        Tak też sobie pomyślałam, wydawało mi się to dziwne. Ja w 2004 roku miałam
        operację na jedną nogę-żylaki, mam też wskazania do operacji na drugą. Lekarz
        chirurg namawia mnie na operację przed ciążą, natomiast ginekolog, twierdzi, że
        po ciąży, bo w trakcie ciąży wyjda i tak. Nie wiem komu wierzyć.... Mam też
        dużą nadwagę, więc biję się ciągle z myślami co robić, czy próbować zachodzić
        teraz w ciążę czy nie....Jak było w Twoim przypadku z żylakami, czy w ciąży
        pojawiły się, nasiliły dotychczasowe dolegliwości? GRATULUJĘ ŚLICZNEGO
        DZIDZUSIA!!! Pozdr.
        • azja811 Re: CC a żylaki 22.03.06, 12:25
          Ja mam co prawda prawidlową wagę ale też jestem juz po operacji żylaków (jescze
          przed ciażą)na jednej nodze.W ciazy przytylam 16 kg i wyskoczyl jescze
          jeden.Teraz troche zmalał,ale i tak je będę usuwać.DFodam że mam 25 lat,a
          żylaki u mnie to sprawa genetyczna.Po cc zapobiegawczo jedynie dostyawalam
          fraxiparynę,później Acard.W każdym razie nogi mnie bardziej nie bolały,czułam
          się świetnie.Co do operacji to ginekolog ma chyba więcej racji niż chirurg.Co
          najwyżej możesz spróbowac zrzucić pare kg przed ciążą i pilnować się w ciąży
          aby za dużo nie przytyć,wtedy może nie wyskoxcza dodatkowe.Pozdrawaimsmile))
          • mruwa9 mam zylaki 22.03.06, 12:41
            spora nadwage i 2 cc za soba. Planowe.
            Zylaki zwiekszaja prawdopodobienstwo zakrzepicy i zatoru po cc i to mial na
            mysli ginekolog.
            Warto zaopatrzyc sie w ponczochy/kolanowki przeciwzylakowe, nosic je zarowno w
            ciazy, jak i w szpitalu, a w przypadku cc jak najszybciej zaczac sie ruszac
            (zadjgnego lezenia plackiem przez 24h). Szybkie uruchomienie to istotny element
            profilaktyki przeciwzakrzepowej. Jesli nawet nie mozna wstac i zaczac
            chodzic,przynajmniej probowac ruszac nogami, kleknac w lozku generalnie- ruszac
            sie jak najwiecej.
            Obecnie nie uznaje sie lezenia plackiem przez 12-24 godz,. po zneiczuleniu
            zewnatrzoponowym czy podpajeczynowkowym. W wielu szpitalach ciagle sie to
            jednak praktykuje, niemniej nie ma to uzasadnienia medycznego. Dlatego
            najlepiej jak najszybciej wstac i zaczac sie ruszac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka