Dodaj do ulubionych

Czy każda z Was robiła badania na obecność wirusa

24.03.06, 14:33
cytomegalii????? Bo jestem obecnie w 12 tygodniu i... mój lekarz mi go nie
zlecił. sad
Obserwuj wątek
    • demarta Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 14:36
      nie
      • mama_domika Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 14:36
        a co to za wirus
        • aska_ou Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 14:39
          To badanie jest OBOWIAZKOWE. To poważna w skutkach dla dzieciatka choroba jesli
          zignorowana.
          • gaba36 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 14:40
            Niestety w naszym kraju to badanie nie jest obowiązkowe, i jest bardzo często
            ignorowane przez lekarzy i przyszłe mamy.
    • gaba36 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 14:39
      Ja robiłam na początku i na końcu. Całe szczęście bo okazało się, że na
      przełomie 7 i 8 miesiąca przeszłam cytomegalię i moje dziecko od razu po
      urodzeniu trafiło w fachowe ręce. Ponieważ wiele razy wypowiadałam się na tym
      forum co myslę na temat robienia czy nie robienia takich badań, mogę powiedzieć
      Ci tylko tyle, że ja po tym co przeszłam i po tym czego się nasłuchałam od
      innych mam zrobiłabym. Co kto woli....
      • aska_ou Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 14:45
        Zrób przynajmnije IgM . O zakażeniu świadczy podwyższone stężenie przeciwciał w
        klasie IgM, a także wykrycie antygenów w moczu i limfocytach lub samego wirusa w
        moczu
        • claudia84 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 14:56
          Czyli tego badania nie zrobię na NFZ, tylko muszę sama???
        • margonik Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 15:46
          Najlepiej od razu IgG i IgM. Jeśli IgG masz duże, to znaczy, że już kiedyś
          przechodziłaś cytomegalie. Im wyższy wynik IgG tym lepiej, bo to znaczy, że
          masz już przeciwciała i nic Ci (ani maluszkowi) nie grozi. Natomiast IgM
          powinno być ujemne. Jesli jest dodatnie, to znak, że właśnie przechodzisz
          cytomegalię lub właaśnie co przechodziłaś.

Lepiej robić oba od razu, aby mieć święty spokój.

Większość ludzi kiedyś tam w życiu przechodzi cytomegalię i w ogóle o tym nie
          wie. Z reguły przechodzi się ja w dzieciństwie. Jeśli przed ciążą sie jej nie
          przeszło, a pracuje sie z dziecmi (w przedszkolach itd), to trzeba szczególnie
          uważać.
    • ikaes Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 15:01

W pierwszej ciąży robiłam, w tej nie.
    • agastrusia Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 15:09
      Ja robiłam na własny koszt - 118 zł. Ale to chyba taż zależy czy masz kontakt
      za zwierzakami wtedy lekarz zleca, albo nie zrobienie cytomegalii i
      toksoplazmozy. Koszt jest za oba.
      • kinga2877 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 15:24
        Ja o czymś takim dowiedziałam sie z forum, ani jeden ani drugi lekarz mi
        takiego badania nie zlecił.
        • mariolka55 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 25.03.06, 12:45
          kinga2877 napisała:

> Ja o czymś takim dowiedziałam sie z forum, ani jeden ani drugi lekarz mi
          > takiego badania nie zlecił.

ja tez sie dowiedziałam z forum,lekarz tez mi nie zalecił w pierwszej ciazy
          nawet nie wiedziałam co to jest,toxo sie interesuje i robie na własna reke bo
          mam kotkasmile
    • doro28 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 15:29
      ja robiłam, badanie to nie jest refundowane z nfz-u. ja zapłaciłam w wawie za
      igg i igm 80 zł. jedno kosztuje 40zł.
    • gaba36 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 15:34
      Uściślając wypowiedź agastrusia, toksoplazmozą faktycznie można zarazić sie od
      zwierząt, ale również przez kontakt z surowym mięsem. Cytomegalia to choroba
      przenoszona przez ludzi, nie przez zwierzęta.
      Pozdrawiam
      • agastrusia Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 25.03.06, 09:02
        Tak ja to wiem tylko się troche rozpędziłam. Natomiast jeśli chodzi o badania to
        przeważnie wykonyje się je razem ale nie koniecznie
    • margonik Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 15:41
      Nie. Z reguły zlecają to dopiero po jakichś poronieniach.

• kasiek123 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 17:23
        Jesli na pocz. ciazy wynik IgG wskazal 45, a 2 mies. pozniej 42, natomiast IgM
        zero w obu przypadkach. Zastanawiam sie czy trzeba by zrobic jeszcze raz chocby
        IgG w II pol. ciazy?
        • claudia84 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 24.03.06, 23:28
          więc lekarz na pewno nie da skierowania?
          • agastrusia Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 25.03.06, 09:04
            Musisz go o to poprosić. Ja sama zasugerowałam lekażowi już na samym początku -
            7 tydź
            wink
        • margonik Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 25.03.06, 20:33
          Myślę, że nie musisz. Jak sie boisz to zrób.
          Swoją drogą 42 - 45 to wcale nie dużo.
    • lolinka2 Re: Czy każda z Was robiła badania na obecność wi 25.03.06, 09:07
      nie, na toksoplazmozę też nie i na różyczkę podobnie nie.
    • ameraa A powiedzcie mi jak jest różnica między cytomegali 25.03.06, 13:06
      a toksoplazmoza?
      • agastrusia Re: A powiedzcie mi jak jest różnica między cytom 25.03.06, 15:06
        serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51237,70735.html
        www.resmedica.pl/zdart6999.html
        • ameraa Re: A powiedzcie mi jak jest różnica między cytom 25.03.06, 16:58
          Takie iformacje to tez potrafię znależć w necie big_grin
          Ale prosiłabym bardziej łopatologicznie.
          • margonik Re: A powiedzcie mi jak jest różnica między cytom 25.03.06, 20:37
            To dwa zupełnie różne wirusy i dwie zupełnie różne choroby. Obie są groźne dla
            rozwijającego się płodu. Cytomegalię łapie się przese wszystkim od innych
            ludzi, a toksoplazmoza jest odzwierzęca (od kotów, mięsa surowego, surowych
            ryb...). W Polsce badania na toskoplazmozę robi się w ciązy raczej standardowo,
            na cytomegalię - nie. Ponadto jeśli raz przejdziesz cytomegalię, masz już do
            końca życia przeciwciała, które Ciebie i dziecko chronią, po toksoplazmozie
            niekoniecznie.
          • gaba36 Re: A powiedzcie mi jak jest różnica między cytom 25.03.06, 20:38
            To wszystko zależy o jakie różnice pytasz i co to znaczy łopatologiczniesmile Na
            pewno różnią się drogą zakażenia - toxo to zwierzęta, surowe mięso i niemyte
            warzywa, cyto to ludzie i kontakt z ich wydzielinami typu ślina. Obie mają
            takie same skutki dla ludzi "urodzonych" tzn. nie są grożne i zazwyczaj
            przechodzi je się bezobjawowo, z tym że przy cyto może wystąpić takie
            samopoczucie i objawy jak przy lekkim przeziębieniu. I obie są szkodliwe tylko
            dla ludzi w życiu płodowym. W I trymestrze ciężkie uszkodzenia i poronienia,
            potem uszkodzenia typu : wady wzroku/słuchu łącznie z całkowitą utratą,
            upośledzenia umysłowe, uszkodzenie narządów wewnętrznych, zwapnienia - raczej
            tu różnic nie ma. Potem inne jest leczenie dzieci z wrodzonymi chorobami.
            Leczenie dzieci z wrodzoną toxo jest chyba krótsze i może być prowadzone w
            domu. Lecznie dzieci z cyto to kilka etapów kilkutygodniowego leczenia
            szpitalnego. Nie jestem fachowcem, ale takie różnice widzę.
            • ameraa Re: A powiedzcie mi jak jest różnica między cytom 25.03.06, 21:44
              Gaba gratuluje ślicznego dzieciątka. A z tą róznicą to może sprecyzuję o co mi
              chodzi- Po prostu mnie lekarz w 10 tyg zlecił badania na toxoplazmozę i w
              wynikach mam oznaczenia IgG i IgM i w związku z pojawieniem się tych samych
              oznaczeń w kontekście cyto, zastanawiam sie czym sie różnia. A tak w ogóle to
              moje myśli są tak chaotyczne, że sama nie potrafię sprecyzować o co mi chodzi
              smile....
              • gaba36 Re: A powiedzcie mi jak jest różnica między cytom 25.03.06, 23:09
                Hihihihismile A to IgG i IgM to jest również przy innych badaniach np, różyczce.
                IgM oznaczają jak gdyby "czynną" chorobę, tzn., jeżeli je posiadasz powyżej
                normy to w danej chwili przechodzisz daną chorobę. IgG to są przeciwciała,
                które organizm wytwarza po zarażeniu w celu obrony. Jeżeli je posiadasz to
                znaczy, że przebyłaś daną chorobę (jeżeli bardzo dużo powyżej normy to nawet
                świeżo. Jeżeli ich nie posiadasz to znaczy, że danej choroby nie przebyłaś. To
                tak wyglada dla mnie laikasmile
                Pozdrawiam.
                • ameraa Re: A powiedzcie mi jak jest różnica między cytom 25.03.06, 23:34
                  Heh, to takie buty.... smile
                  To miłe, że w końcu ktoś mnie oświecił, bo żyłabym w słodkiej nieswiadomości.
                  Dzięki wielkie za info...
                  I aż mi głupio, że mój jakże oświecony (powiedziałabym nawet humanistyczny)
                  umysł, sam nie wyciągnął takich wniosków...smile Chyba trza się trochę wziąścc za
                  jakąś edukację...
                  • wiolasb Do gaby...! 29.03.06, 18:54
                    Witajcie! Minęły ponad dwa tygodnie od zabiegu, poronienie zatrzymane - ciążą
                    obumarła w 8wi6d. Zrobiłam badania na toskoplazmozę i cytomegalię. Pomóżcie mi
                    proszę zinterpretować wyniki:
                    TOXOPLAZMOZA:
                    IgG <5,0 Norma do 6,5 IU/ml
                    IgM 0,03
                    (negatywny <= 0,9; wątpliwy 0,91 - 1,09; pozytywny >=1,1)

CYTOMEGALIA
                    IgG w surowicy /VIDAS/ 56,0
                    (negatywny <4,0; wątplwy 4,0 6,0; pozytywny >=6,0

IgM 0,18
                    (negatywny <0,7; wątpliwy >=0,7 <0,9; pozytywny >= 0,9

Dziękuję i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka