nikusia221 29.03.06, 14:21 czy bez robienia testu obciążenia glukozą można samej zauważyć że ma się cukrzycę ciężarnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aska_ou Re: cukrzyca ciężarnych 29.03.06, 14:24 Jednym z objawow jest wzmozone pragnienie ( bardzo wzmozone ) towarzyszace rzadkiemu oddawaniu moczu ( a wiec nienaturalne ), dodatkowo mozna miec objawy ktore sa wogole popularne w ciazy, zawroty glowy dalej juz powazniejsze zaburzenia widzenia, zaslabniecia, dreszcze i drgawki, takie jak przy spadku poziomu glukozy we krwi. Ja mam bardzo niski poziom cukru i juz raz karetka mnie zabrala do szpitala , na szczescie to nie cukrzyca ale wiem jak przy takich zjazdach mozna sie czuc. Odpowiedz Link Zgłoś
jusia111 Re: cukrzyca ciężarnych 29.03.06, 15:13 Ja nie miałam jakiś wyjątkowych objawów, a obciążenie na przestrzeniu moich 2 ciąż i między nimi miałam robione 7 razy. I bez względu, czy wychodziło dobrze, czy źle zawsze czułam się tak samo (było mi mdło i za słodko). Nie myśl o tym, tylko poczekaj do wyników. Pozdr Jusia Odpowiedz Link Zgłoś
db19 Re: cukrzyca ciężarnych 29.03.06, 18:19 Raczej nie bo to nie cukrzyca-choroba tylko nietolerancja weglowodanowa spowodowana obecnością łożyska. Poza tym leczy się to najczęściej tylko dietą (nie podaje się insuliny). Objawów jako takich nie ma, wychodzi to w badaniu krwi i po prostu wprowadza się dietę żeby nie zaszkodzić maleństwu. Odpowiedz Link Zgłoś