Dodaj do ulubionych

Inna grupa krwi dziecka i rodziców?

30.03.06, 13:25
Czesc!

Mam takie pytanko, czy możłiwe jest, że dziecko ma inną grupę krwi niż jego
rodzice? Czytałam na ten temat i z tego co wyczytałam to grupę dziedziczy się
po rodzicach i nie ma możliwości, żeby dzidzia miała grupę inną niż oboje
rodziców. Ale mam pytanie czy od tego są wyjątki.
Chodzi mi o mojego szwarga. On ma 0, jego dziewczyna B, a dzieci: pierwsze AB,
drugie A. Cała rodzina podejrzewa że to nie jego dzieci, ale czy na pewno?
Obserwuj wątek
    • ania1203 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:28
      Noooo, dziwne to troche. Bo w tym przypadku dzieci powinny miec 0 lub B,
      inaczej sie nie da. Taki jest moj stan wiedzy.
      • ania1203 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:30
        Moga byc wyjatki, ale tylko w przypadku gdyby ktores z rodzicow mialo AB, lub
        rodzice mieliby np. ojciec A, a matka B. Wtedy dziecko teoretycznie mogloby
        miec kazda z grup. Nawet 0.
      • eps Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:31
        A właśnie ze podobno jest to możliwe. Jakiś czas temu ktoś na forum podawał link
        gdzie wpisywało się grupę krwi rodziców i wychodziły wszelkie mozliwe kombinacje.
        U mnie na przykład i ja i mąż mamy A RH+
        a z możliwych kombinacji dziecko może mieć A RH+,A RH -, O RH +, O RH -
        i bądż tu mądry człowieku.
        A jakby mi kiedyś powiedział że moje dziecko może mieć grupę O to na 100%
        powiedziałabym że mi podmienili.
        • ania1203 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:32
          Mozliwe jest A i 0, ale nie z - rh z rh +.
      • raszefka Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:32
        Da się, ale jak dla mnie to juz zbyt odległa teoria genetyczna, żeby Wam
        wytłumaczyć (tzn. nie pamiętam). Nawiasem mówiąc w mojej rodzinie tak było.
        • linn3 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:36
          Naprawdę?? Daj jakiś namiar, bo to bardzo ciekawe. Zero praktycznie zawsze jest
          możliwe, minusy też, ale w takim przypadku A?? albo AB?? przecież żadne z
          rodziców nie ma A? Skąd się wzięło??
          • raszefka Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:44
            Nie wiem, czy zero zwasze jest możliwe, bo jeśli jedno z rodziców ma AB to
            teoretycznie nie.
            A "namiaru" nie dostarczę, przykro mi, bo książke do genetyki opchnęłam zaraz po
            egzaminie (jakieś 7 lat temu). Chodziło o jakieś ukryte antygeny (u rodziców z
            grupą 0), nie wiem, nie pamiętam. Może zgłosi się ktoś, kto zna się na tym lepiej.
            • linn3 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:50
              Przy AB - racjasmile, a o tych ukrytych antygenach chętnie poczytam - może ktoś wie
              gdzie?? Pozdrawiam,
              • raszefka Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:58
                "Genetyka" Drewy?
                • linn3 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:02
                  poszperamsmile jak znajdęsmile dzięki
                  • raszefka Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:08
                    Też poszperam (może mąż jeszcze posiada egzemplarz). Byc może będe miała na to
                    duuuużo czasu z racji przeistoczenia się w ciężarową kurę domową.
                    • raszefka Katkam opisał(a) to o co mi chodziło (nt) 30.03.06, 14:09

• linn3 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:12
                      Czy to chodzi o coś innego niż to o czym pisze na dole katkam??
                      kiedy przeistaczałam sie w kurę brzuchatą też spodziewałam się nadmiaru czasu -
                      ale jakoś ucieka ten czas...... i zaraz z wózkiem będę ganiaćsmile Pozdrawiam
                • daria_nowak Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 31.03.06, 22:27
                  Z tego co pamiętam, to "Bologia" Ville'go wyjaśnia to przystępnie. Wielki
                  rozdział o dziedziczeniu napisany "dla ludzi".
          • jafp Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 31.03.06, 11:50
            widzialam na onecie, przy kalkulatorach: jeden dotyczyl okreslania mozliwych
            grup krwi dziecka
        • ania1203 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:39
          U mnie jest tak, ze ja mam A+, maz B+, a dziecko z krwi pepowinowej AB+, i to
          jest jak najbardziej mozliwe, mimo ze inna grupa krwi niz my. Zaznaczam ze to
          krew pepowinowa, wiec tez moze sie roznic od wlasciwej.
    • przeciwcialo Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:29
      mozliwe.
      • przeciwcialo Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:30
        nie doczytałam krzyzówki. moze cos pomylili.
        • eps Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:32
          Zapomniałam dopisac że jak któreś z rodziców ma O lub AB to kombinacji jest tyle
          że głowa mała.
    • linn3 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:31
      Dziecko z grupą AB czy A z rodziców 0 i B to raczej niemożliwe - bo skąd te A??
      A może któreś z nich ma źle oznaczoną krew?? Krew pepowinowa - też nie jest zbyt
      wiarygodna- może się zmienić.
      • pannamargolcia Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 18:12
        dokladnie. moze sie zmienic. poza tym, mozliwe tez, ze np. ojciec mial zle
        oznaczona krew.. bo komu z Was od porodu jeszcze raz oznaczano krew? jesli nie
        jest to konieczne do opercji, zwykle tego nie robia. moja kuzynka przez 26
        przekonana byla, ze ma krew Brh+, a kiedy przy okazji jakichs waznych badan
        musiano jeszcze raz oznaczyc grupe, okazalo sie, ze ma AB..
    • smallwitch Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:34
      Hej
      Czasami to jest mozliwe, żeby dziecko miało inną grupę niz rodzice, np w sytuacji gdy rodzice mają grupę B, to może się zdażyć, że dzieko będzie miało grupę 0 (wtedy gdy rodzice są heterozygotami pod względem grupy krwi, czyli noszą w sobie allel grupy 0, ale ponieważ jest on recesywny więc u roidziców "widać" grupę B).
      Natomiast w sytuacji, którą opisałaś, dzieci mogą mieć tylko grupe krwi B lub 0. W ogóle jeżeli jedno z rodziców ma grupę krwi 0, a drugie A lub B, to żadne z dzieci nie może mieć grupy AB.
      Istnieje jeszcze kwestia prawidłowego oznaczenia grupy krwi u Twojego szwagra i jego dziewczyny...
      • pannamargolcia Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 18:19
        nie wiem, czy geny maja cos wspolnego z grupa krwi (moze niech ktos sie
        wypowie), ale sa przypadki takie np. jak bycie wlasnym blizniakiem. czasem w
        bardzo wczesnych stadiach ciazy komorki, ktore powinny rozwinac sie w dwa plody
        -blizniaki - lacza sie i rodzi sie jeden niemowlak. W Stanach byl przypadek
        kobiety (i przypuszcza sie, ze na swiecie jest duzo wiecej takich przypadkow),
        ktora jak sie okazalo, miala dwa zestawy genow. zwykle przy badaniach wychodzil
        jeden, ale kiedy zaczeto glebiej szukac i pobierac komorki do zbadania genotypu
        z roznych narzadow ciala, okazalo sie, ze w jednych narzadach byl jeden zestaw
        genow, a w innych drugi..
        • ardzuna Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 19:54
          To są tzw. hybrydy, np. ludzie o oczach dwóch różnych kolorów muszą być
          hybrydami, bo nie ma innej możliwości. Mam dwie takie koleżanki... Tak czy
          inaczej jednak tych dwoje dzieci, które się zlały w jedno, mają tych samych
          rodziców i takie same sa możliwe grupy krwi.
    • ania1203 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:34
      Bo to jest tak ze przy grupie A stoi rowniez 0, tak samo z B, przy AB jest
      tylko AB, przy 0 tylko 0. Wiec Dziecko z rodzicow o grupach 0 i B nie moze miec
      grupy A lub AB, bo skad ma to A wziac.
    • bastet7 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:37
      Znalazłam taki kalkulatorek:
      zdrowie.onet.pl/1219199,2413,,,,sprawdz_grupe_krwi_dziecka,kalkulator.html?MASK=12990233
      Wyklucza on możliwość posiadania przez dzieci podanych przez Ciebie grup krwi.
      Aczkolwiek jest to tylko uproszczony kalkulator. Są bowiem wyjątki od tej
      reguły. Trzeba byłoby się zagłębić w genetykęwink
    • bakoru Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:50
      Dzieci z takiego związku mogą mieć tylko grupę krwi O lub B.
    • cynamonka6 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 13:55
      www.zdrowie.med.pl/krew/grupy.php?matka0=B&matkar=dodatnia&ojciec0=B&ojciecr=dodatnia&wynik=Sprawd%BC
      sprawdź.
    • ikaes Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:03

Pamiętam w IV klasie liceum na biologii mieliśmy krzyżówki genetyczne -
      i powiem szczerze, czasem dziwne rzeczy z nich wychodziły. Może i w przypadku
      grup krwi jest to możliwe - ale nie wypowiadam się, bo nie wiem.
    • katkam81 Możliwe ale niezwykle żadkie 30.03.06, 14:05
      Z opisanego przez ciebie przypadku wynika że sprawa jest do wyjaśnienia naukowo.
      Otóż istnieje pewna znikoma część populacji z grupą krwi tzw. 0 Bombaj. Chodzi
      tu o osoby u których z powodu defektu genetycznego nie dochodzi do ujawnienia
      się genu dominującego jakim jest gen grupy A lub B. Wówczas osoba taka posiada
      grupę krwi genetyczną A lub B ale w standardowych badaniach krew wykazuje
      reakcję adekwatną do grupy 0. Tzn w badani krwi wyjdzie 0 a w badaniu
      genetycznym np A.
      Przypadki takie są niezwykle żadkie i dokładniejsze zbadanie takiej możliwości
      metodą krzyżówek genetycznych wymagałoby znania grup krwi dziadków dzieci. To
      mogłoby sprawę rozjaśnić. Jeśli znasz to napisz bo zagadka jest ciekawa. Czynnik
      Rh także mógłby pomóc.

Ale z punktu widzenia prawdopodobieństwa większa szansa że dzieci mają wspólnego
      ojca zgrupą krwi A lub AB.
    • martitka.martitka Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:13
      Hmmm... dziwna sprawa!! Weszlam w taki specjalny kalkulator i wpisalam, tak jak
      Ty podalas u ojca grupe krwi 0 a u matki B i wyszlo, ze prawdopodobne grupy
      krwi u dzieci z takiego polaczenia to tylko 0 lub B, a wykluczone grupy krwi to
      A i AB. Rzeczywiscie dziwne!!!

Znajdziesz to na stronie
      zdrowie.onet.pl/1219199,2413,,,,sprawdz_grupe_krwi_dziecka,kalkulator.html?MASK=12990233
      • invicta1 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:26
        mam B+, mąż A+-z kalkulatora wynika, ze nasze dziecko moze miec dowolna (każdą)
        grupe krwi i rh nawet ujemne
      • katkam81 Kalukulatory 30.03.06, 14:27
        Ten kalkulator ma rację ale tylko przy założeniu że podajesz grupę krwi na
        podstawie genotypu (zestawu genów osobnika). A tak naprawdę wszyscy posługujemy
        się grupą ujawnioną w fenotypie (zestaw cech ujawnionych danego osobnika) - bo
        tylko taką da się stwierdzić w prostych laboratoryjnych testach.
        I wszystko byłoby ok gdyby zawsze genotyp i fenotyp był zgodny ale zdaża się
        niewielki procent gdzie tak nie jest. A tego te kalkulatory nie uwzględniają.
    • brzdac_22 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:24

po biologii, genetyce i godzinach spędzonych na robieniu krzyżówek oznajmiam iż niemożliwe jest by z tych dwojga rodzców urodziły sie dzieci o grupie krwi podanej przez autora wątku...
      w wielkim uproszczeniu można to sprawdzic tutaj smile
      jeżeli chodzi o 0 Bombaj, tak możliwe, ale graniczy z cudem przy dwójce dzieci tej samej matki smile

P.S> współczuje crying
      • bastet7 Do brzdąca 30.03.06, 14:27
        NIe graniczy z cudem, skoro ojciec ten sam, a domniemamy, ze to u niego
        wystąpiło zawirowanie genetyczne. Dlatego mozemy podejrzewać, że np. on ma
        grupę A, która wychodzi jako 0. Wtedy dzieci mogą mieć AB i Awink)
        • katkam81 Re: Do brzdąca 30.03.06, 14:35
          Brzdąc - bastet7 ma rację nie zakładamy że dzieci mają 0 bombaj tylko ich
          ojciec, w takiej sytuacji nie ma znaczenia z ilu matek i ile dzieci.
          Prawdopodobieństwo tyczy się wystąpienia przypadku 0 Bombaj u ojca dzieci.
      • margonik Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:34
        Oczywiście, że to NIE graniczy z cudem.
    • margonik Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:33
      Może lepiej nie wnikać? wink

Ale gość (tatuś) musi się głupio czuć... Mamusia także smile
      Porażka trochę. Ale wierzę, że to możliwe (genetyka płata różne figle...) -
      patrz chociażby ten post o krwi 0 Bombay. Jak widać sie zdarza. Może im to
      przekaż, dla uspokojenia duszy? wink

Tu jest o Bombay:
      pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi
      g1grupy_krwi.kelo.pl/
      chociaż nie piszą o krzyżówkach. Ale wychodzi z tego, że Twój szawgier ma w
      genotypie AB0, więc może przekazywać grupę A.
      • aska_ou Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 14:35
        Jasne ze to mozliwe , wystarczy zrobic krzyzowke.
        • claudia84 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 15:15
          TO WYKLUCZONE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • bastet7 No i zrobił się ruchliwy wątek;-) 30.03.06, 15:16
      wink)
      • kubiaczka007 Dzięki za odpowiedzi i a`propo sprawy 30.03.06, 16:29
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
        Jeśli chodzi o szwarga to on jest strasznie tym wszystkim załamany. Tak w ogóle
        to jest bratem bliźniakiem mojego męża. Nie mieszka z tą dziewczyną i nawet jak
        mieszkali ze sobą to jak pies z kotem żyli. Nie może tego przeżyć, że dzieci
        mogą być nie jego, choć przy pierwszym to podejrzewał, bo mu termin poczęcia nie
        bardzo pasował. Mimo to pokochał te dzieci i teraz zdarza mu się często zaglądać
        do kieliszka i rozpaczać, że miał 2 synów, i nie wie, czy to jego biologiczni
        potomkowie. A co do tej dziewczyny, to nie wiem, czy jest godna zaufania, bo
        mieszkamy w małej miejscowości i wiem, że fruwała tu i tam. zresztą jest
        patologiczną kłamczuchą. Sama sobie rzuca kłody pod nogi. Jak rozstała się z
        moim szwargem to rozpuściła plotę, że złapał ją i mojego męża (do którego zawsze
        miała słabość) razem w łózku i to było powodem ich rozstania i że dzieci są
        mojego męża. Ha ha ha! Tyle, że mo mąż ma identyczną grupę jak swój bliźniak i
        nienawidzi tej dziewuchy za to jak pogrywa. A pogrywało ją chyba pół miast nawet
        jak była w ciąży.
        No cóz, tylko skąd się biorą takie kobiety????
        • claudia84 Re: Dzięki za odpowiedzi i a`propo sprawy 30.03.06, 16:46
          Choć domyślam się jakie to musi być cięzkie dla Twojego szwagra... to myślę, że
          powinien zrobić jakieś testy, a nieżyć w nieświadomości całe życie! Czuć na
          odległość wink że to niestety nie jego dzieci...
          Nasze Maleństwo
          • kubiaczka007 Re: Dzięki za odpowiedzi i a`propo sprawy 30.03.06, 17:52
            Przekonywałam go wielokrotnie, żeby zrobił badania krwi, bo wtedy będzie
            przynajmniej pewien. Albo w tą albo a tamtą. Ale ciężko z nim się rozmawia na
            ten temat. Ostatnio stwierdził, że woli nie wiedzieć niż dowiedzieć się, że to
            nie jego.
            Przekonywałam go, że pozostawienie sprawy samej sobie nie jest rozwiązaniem, ale
            nie mogę go przecież zmusić do tego by zrobił te badania. A dziewczyna ta mnie
            za to nienawidzi, że podjudzam go, że dzieci nie są jego. Moim zdaniem prawda
            jest najważniejsza, przecież on nie musi unieważniać uznania tych dzieci i nadal
            będą jego, ale będzie wiedział, że w razie co to on nie jest ich biologicznym
            ojcem. Rozumiem go, że kocha te dzieciaki, bo sama mając z nimi kontakt
            zdąrzyłam je pokochać, jak to dzieci.
            Tak jak pisałam ona nie jest do końca w porzadku. Aktualnie wytoczyła jej
            policja sprawę o pobicie mnie. Byłam już w ciązy, jak ona pod wpływem alkoholu
            mnie pobiła (poruszam się na wózku) i mocno skopała, gdy leżałam na ziemi. Przez
            to miałam zagrożoną ciąże, ciągłymi krwawieniami. Jest coś z nią nie tak!
            Czasami zastanawiam się jak można postępować tak jak ona. To typ kobiety, która
            w miejscach publicznych robi awantury mojemu szwrgowi, stawiając się w sytuacji
            ofiary - samotnej matki wychowującej dzieci. Nawet gdy byli razem również robiła
            z ich życia publiczne przedstawienia.
            Boję się tylko o swojego szwarga, ponieważ juz raz próbował przez tą dziewczynę
            targnąc się na swoje życie, ale na szczęście zdąrzyli go odciąć. A teraz
            sytuacja z tymi dziećmi, tak bardzo niejasna, może sprawić że znowu spróbuję...
            • femian Re: Dzięki za odpowiedzi i a`propo sprawy 30.03.06, 18:27
              A tą laskę to trzeba chyba wysłać na przymusowe leczenie psychiatryczne. To co
              piszesz to się aż w głowie nie mieści.Też pewnie zaczęłabym podejrzewać na
              Twoim miejscu, że ona wrobiła go w ojcostwo. Biedny facet...
        • margonik Re: Dzięki za odpowiedzi i a`propo sprawy 30.03.06, 16:47
          Może niech Twój szwagier jednak sprawdzi genetyczną grupę krwi? Może to
          wszystko jest krzywdzące dla tej kobiety?
          • claudia84 Re: Dzięki za odpowiedzi i a`propo sprawy 30.03.06, 17:51
            Ciekawe
    • femian Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 18:07
      Jest możliwe mieć inną grupę krwi niż rodzice. Ja np mam AB, mama ma B a ojciec
      A. Mam bardzo rzadką grupę w efekcie tego połączenia, ale mój ojciec na 100%
      jest moim ojcem - jestem do niego baaardzo podobna wink
    • iwona-arch Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 18:26
      Moja mam ma grupe A a tata B...Ja i moje siostry mamy O Rh +...natomiast..moj
      ukochany ma grupe krwi taka jak ja..jak myslicie...z dwoch zer..musi wyjsc
      zero..??niema innej opcji???
      • linn3 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 30.03.06, 20:08
        Jeśli żadne z Was nie ma O Bombay to tak smile Ale rh nie musi być +
    • madziab83 Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 31.03.06, 17:38
      Na tej stronie możecie sobie sprawdzić jaką grupę krwi może mieć wasz dzidzuś.

• alicez Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 31.03.06, 20:09
      Ja mam B, mój mąż A a synek 0. Okazuje sie, ze moja krew ma komponent 0
      (ojciec B, mama 0) i męża też (ojciec A, mama 0). Spotkałay sie dwa 0 i taką
      właśnie grupę krwi ma nasz synek.
      • plumcio Re: Inna grupa krwi dziecka i rodziców? 31.03.06, 21:43
        Akurat jestem w wykształcenia biologiem molekularnym, w zwiazku z tym postaram
        sie wytłumaczyc sprawę.
        Tak naprawdę tokażdy gen składa się z tzw, 2 alleli
        Z grubsza biorąc mamy takie mozliwości
        Allel A
        Allel B
        No i brak (czyli 0)-

Ponieważ kazdy gen składa sie z dwuch alleli to mozemy miec takie kombinacje

AA-grupa kri A
        BB-grupa krwi B
        AB-grupa kwi AB
        A0-grupa krwi A
        B0-grupa krwi B
        00-grupa 0

Poniewaz kazdy dziedzicy jedna ceche (allel) po matce a 1 po ojcu
        to
        w przypadku gdy matka jest B ( czyli jest B0 lub BB) a ojciez 0 ( możliwe tylko
        00)mozliwe są takie komonacje:
        B0 +00=grupa B (B0)lub 0 (00)
        BB+OO=grupa B (B0)
        Aby mogła powstac grupa AB ojciec musiłaby meć grupe A lub AB
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka