Dodaj do ulubionych

druga ciaża zaraz po pierwszej - słabszy organizm?

01.04.06, 00:00
Suchajcie, strasznie sie porobilo, bo jestem znowu w ciazy!!!
Tzn Zosia ma 7 mc a Franek w brzuchu 20 tygodni.
Pierwsza ciazy byla ok, jedynie pod koniec lezalam 3 tyg bo skrocila mi sie
szyjka i urodzilam Zosie w 37 tyg.
Teraz juz od poczatku ciaza zaczela mi sie tak sobie, bo krwiak byl i 2 mc
lezalam.
Teraz w miare normalnie funkcjomuje ale staram sie nie szalec.
Boli mnie co prawda jakies sciegno czy wiezadlo w pachwinie promieniujac na
podbrzusze, ze chwilami ledwo chodze ale nie jest zle.

Jedynie czego sie boje ze jak ciaza troche podrosnie moze znowu przedwczesnie
zacznie skracac mi sie szyjka i czeka mnie znowu lezenie.

I jedni mi mowia ze w drugiej ciazy (nawet tak szybko) jest lepiej bo
organizm przygotowany i wiecej wytrzyma a inni ze macicia rozciagnieta wiec
to zle bo moze nie utrzymac dziecka.

A jak bylo u was pod koniec drugiej ciazy?
Szybciej szyjka zaczela sie skracac? musialyscie lezec?

caluje was wszystkie.
Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: druga ciaża zaraz po pierwszej - słabszy orga 01.04.06, 00:09
      dla mnie druga ciąża była łatwiejsza, ale bardziej wycieńczyła mój organizm
      musisz dobrze jeść i brać witaminy
      • melefretete Re: druga ciaża zaraz po pierwszej - słabszy orga 01.04.06, 11:29
        jestem w 38tygodniu i jak do tej pory ciaza przebiega normalnie... pomijajac
        krwiaka w pierwszym trymestrze ktoregoo ziwo rozchodziłam .. w przeciwienstwie
        do kolezanek leżących. szyjka w stanie idealnym i w ogole to tylko zmeczenie
        bardziej doskwiera ale to przez tą małą która ma 14 miesiecy i donaga sie
        opikeki w stopniu zaawansowanymsmile
        • jbar2 Re: melefretete 01.04.06, 14:37
          no wlasnie u mnie tez byl ten cholerny krwiak,
          i strasznie bym chcial zeby juz bylo normalnie i zebym nie musiala juz lezec.
          a u ciebie nic sie szyjka nie skraca? dobrze sie czujesz??
          • melefretete Re: melefretete 01.04.06, 22:05
            moj ginekolog który prowadzi już druga moja ciąże powiedział ze do 13 tygodnia
            krwiak jest własciwei fizjologią ciazy a nie patologią i jesli kobieta sie
            oszczedza iprzyjmuje lkeki to jesli wszystko sie ładnie wchłonie to nie
            rzutuje to na dalszy przebieg ciąży... 2 yg. temu na wizycie powiedzial ze
            szyjke mam jak u kobiety w 16tcsmile czyli chyba oksmile u mnie na poczatku lekarze w
            szpitalu wojewodzkim w gdańsku orzekli że była to ciąża bliźniacza i ze jedne
            płód został poroniony i dopiero mój lekarz w olsztynie wyprowadził mnie z
            tego kretyńskiego błedu....i miał racje.. krwiak w 13 tyg. wchłonął siesmile
    • the_dune Re: druga ciaża zaraz po pierwszej - słabszy orga 01.04.06, 14:47
      u mnie odstępy między dzieciaczkami duże, ale z tego co wiem, to nie musi być
      żadna zależność między skracaniem szyjki w jednej ciąży i w kolejnej - to
      zdanie mojej gin. W pierwszej ciąży dość szybko nastąpiło i skracanie i
      rozwarcie, leżałam w szpitalu, urodziłam wcześniaka (32 tc). Oprócz dobrego
      monitorowania tego, co się w okolicach szyjki dzieje, moja pani doktor (ta
      sama, co prowadziła 1 ciążę) w żaden sposób nie panikuje, więc ja też.
      Powiedziała, że najwyżej założy się szwy. U moojej przyjaciółki różnica między
      dzieciaczkami będzie wynosić równo 1,5 roku. Też nie zauważa u siebie jakichś
      negatywnych objawów: zmęczenie jest, owszem, bo opieka nad synkiem, ale
      organizm sam w sobie radzi sobie z drugą ciążą znakomicie, nawet przez pierwsze
      miesiące drugiej ciąży karmiła starszego synka piersią. Wszystko może być
      inaczej, przede wszystkim może być DOBRZE. Nie martw się smile Cieplutko
      pozdrawiam.
      diuna
      • nastka_7 Re: druga ciaża zaraz po pierwszej - słabszy orga 01.04.06, 18:19
        Mój organizm był bardzo przeciążony. Zaszłam w ciąże po 3 miesiącach od
        pierwszej. Pierwsza ciąża zagrozona i leżenie w szpitalu, córkę urodziłam w 36
        tyg. W drugiej ciąży załozony szew na szyjkę, bo się skracała i miałam ciągle
        skurcze. Na lekach dotrwałam do 38 tyg. Ja źle przechodziłam 2 ciążę zaraz po 1.
        • wisienka89 Re: druga ciaża zaraz po pierwszej - słabszy orga 01.04.06, 18:37
          Ja tak samo zaszlam w ciaze 3 m-ce po porodzie. obecnie to juz 38 tc i lekarz
          oswiadczyl mi ze lada dzien urodzesmile Kurde ale ja sie boje. Co do tego jak
          znosze ta ciaze to jest mi o tyle ciezej ze non stop musze byc przy synku, a ma
          teraz 11 m-cy wiecie ile to potrzeba wysilku i w ogole. Oprocz tego, ze brzuch
          mi caly czas twardnieje, juz do dawna mam skurcze, jak stoje to musze sie
          podeprzec a najlepiej to mi siedziec to wszystko jest ok.
          Wytrwamysmile))
    • czudna Re: druga ciaża zaraz po pierwszej - słabszy orga 01.04.06, 20:03
      Moja druga ciąża jest dużo słabsza. Mój synek ma teraz 9M, a dzidziuś w brzuchu
      7/8 tygodni. W poprzedniej ciąży pracowałam do 6 miesięcy, czasem nawet po 10
      godzin dziennie, nic mi się nie działo. Teraz mam od początku plamienie, już
      byłam na obserwacji w szpitalu i ciąża określona jest jako zagrożona. Jestem po
      cesarce, ale przecież niektórzy lekarze mówią, że wystarczy czasem odczekać pół
      roku i już można z powrotem zajść. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      Aha. Na początku lekarz zdiagnozował, że jest to ciaża pozamaciczna do
      usunięcia. Na szczęcie wyszło, że jest inaczej. Bardzo w to wierzyłam i teraz
      też tak robię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka