Dodaj do ulubionych

jak przebiega cesarskie cięcie

10.04.06, 12:37
Proszę o opis jak to przebiega. Chodzi mi o to czy: golą krocze, co w wodami
płodowymi (kiedy sie ich pozbywamy), co z karmieniem, itp. Prosze o wszytskie
szczególy i rady jak sobie poradzić przed cc i po niej.
Obserwuj wątek
    • patylda Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:41
      Nie golą krocza, tylko wzgóek łonowy, tam gdzie będzie cięcie.
      Płyn owodniowy wypłynie w momencie przecięcia mięśnia macicy i znajdującego się
      pod nim worka owodniowego i wypłynie ci przez brzuch. Czasem słychać jak
      chlupie na podłogę. A czasem słychać jak operator przeklnie, bo mu ten płyn
      chlupnie na nogi big_grin

Wydaje mi się, że dobrym pomysłem jest wzięcie położnej na noc po cięciu, kiedy
      jezcze bardzo trudno jest ruszać się, a trzeba karmić dziecko.

Inna rada - wpisz sobie w wyszukiwarkę hasło "cięcie cesarskie" albo "cesarka" -
      gdzieś tam pisałam posta z dokładnym opisem wrażeń z cięcia.
    • maretina Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:43
      krocza nie gola. podgalaja odrobinke wzgorek lonowy. tam bedzie poleoperacyjne.
      potem wioza na sale operacyjna, anestezjolog robi znieczulenie( ja mialam w
      kregoslup zastrzyk). czulam co mi robiono, ale bez bolu. uczucie nieprzyjene,
      ale do zniesienia.
      wody pldowe po prostu sie rozlewaja. czulam to. po chwili byl krzyk synka.
      mialam klopoty z karmieniem. siara pokazala sie dopiero w 3 dobie, syn byl
      zatem dokarmiany butelka. w efekcie odrzucil piers jako zrodlo pokarmu. mleko
      sciagalam laktatorem i podawalam butelka.
      • maretina Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:44
        ze swoicbh dosiwiadczen moge powieziec, ze prywatna polozna przy cieciu jest
        totalnie zbyteczna. pielegniarki dziecko przynosza... a moj synek nie chcial
        ssac piersi po porodzie. przespal ciagiem 12 gdzin.jedzeniem zajal sie dopiero
        nastepnego dnia.
        • natalka691 Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:55
          www.or-live.com/distributors/NLM/rnh.cfm?id=213
    • czudna 20 minut 10.04.06, 14:54
      Zabieg trwa około 20 minut. Mój był o 8 rano, dlatego już od szóstej czekały
      mnie znane przyjemności: podgalanie, lewatywa, jakiś zastrzyk na ochronę
      wątroby po znieczuleniu, założenie kroplówki, itd. Wcześniej jeszcze wzięłam
      prysznic, bo wiadomo do łazienki zwleczesz się najwcześniej dobę po operacji a
      i tak muszisz uważać na opatrunek,żeby nie zmoczyć.
      Na sali operacyjnej dostałam znieczulenie w kręgosłup (nie pamiętam tego
      uczucia), położyli mnie na stole operacyjnym, anestezjolog cały czas nawiązywał
      ze mną rozmowę, a ja patrzyłam w lampy nad sobą, gdzie dokładnie odbijał się
      mój rozcięty brzuch (zabawne uczucie, bo nic nie czujesz). Widziałam jak
      wyjmowali synka, słyszałam jak lekarz krzyknął, że jest owinięty pępowiną,
      potem krótki krzyk dzidziusia. Dostałam go do pocałowania w główkę i
      pogłaskania.
      Potem niewiele pamiętam, aż przynieśli mi dziecko- od razu głodne. Nie od razu
      mogłam go nakarmić, ale wieczorem było już lepiej i lepiej. Na pierwszą noc po
      cesarce synek poszedł spać z innymi niemowlakami. Od drugiej nocy spał już ze
      mną. Po trzech dniach wyszłam ze szpitala, weszłam bez problemu na III piętro i
      zajmowałam się dzieckiem przez cały czas.
      Przy cesarce ważny jest ruch. Im szybciej zmusisz się do chodzenia, tym
      szybciej pokonasz ból. Mnie pomógł dodatkowo taki pooperacyjny pas, który
      kupiłam w szpitalu i nosiłam kilka tygodni.
      • viktoria1973 Re: 20 minut 12.04.06, 09:58
        dziękuję bardzo, zwłaszcza za informację o pasie. Wygląda na to, że kazda
        cesarka jest inna i zależy od osoby. Mam nadzieję, że ja tez sie szybko
        pozbieram. Poprosiłam już mamę aby przyjechała mi pomóc.
        A kiedy po cesarce mogą do mnie przyjść rodzina?
    • anette444 Re: jak przebiega cesarskie cięcie 12.04.06, 10:35
      Mogą przyjść natychmiast, to zależy tylko od szpitala. Jeśli będziesz po
      narkozie to niech ci dadzą się trochę wysoać (ok.4 godz). pamiętaj,żeby przez
      kilka tygodni nic nie dzwigać. Ja po 6 tyg, gdy wydawało mi się, że już dawno
      po wszystkim, podniosłam wózek i wniosłam na piętro. Efekt - pękła mi blizna
      na ok. 1 cm. I smaruj bliznę Cepanem, będzie bledsza i węższa.
      • aska_ou Re: jak przebiega cesarskie cięcie 12.04.06, 10:48
        Na blizny tylko CONTRACTUBEX - REWELACJA !!! Mam cala reke po wypadku ledwie ja
        zszyli a blizny sa plyciutkie i jasniutkie chociaz mam sklonnosc do bliznowcow.
        Polecam !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka