viktoria1973 10.04.06, 12:37 Proszę o opis jak to przebiega. Chodzi mi o to czy: golą krocze, co w wodami płodowymi (kiedy sie ich pozbywamy), co z karmieniem, itp. Prosze o wszytskie szczególy i rady jak sobie poradzić przed cc i po niej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patylda Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:41 Nie golą krocza, tylko wzgóek łonowy, tam gdzie będzie cięcie. Płyn owodniowy wypłynie w momencie przecięcia mięśnia macicy i znajdującego się pod nim worka owodniowego i wypłynie ci przez brzuch. Czasem słychać jak chlupie na podłogę. A czasem słychać jak operator przeklnie, bo mu ten płyn chlupnie na nogi Wydaje mi się, że dobrym pomysłem jest wzięcie położnej na noc po cięciu, kiedy jezcze bardzo trudno jest ruszać się, a trzeba karmić dziecko. Inna rada - wpisz sobie w wyszukiwarkę hasło "cięcie cesarskie" albo "cesarka" - gdzieś tam pisałam posta z dokładnym opisem wrażeń z cięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:43 krocza nie gola. podgalaja odrobinke wzgorek lonowy. tam bedzie poleoperacyjne. potem wioza na sale operacyjna, anestezjolog robi znieczulenie( ja mialam w kregoslup zastrzyk). czulam co mi robiono, ale bez bolu. uczucie nieprzyjene, ale do zniesienia. wody pldowe po prostu sie rozlewaja. czulam to. po chwili byl krzyk synka. mialam klopoty z karmieniem. siara pokazala sie dopiero w 3 dobie, syn byl zatem dokarmiany butelka. w efekcie odrzucil piers jako zrodlo pokarmu. mleko sciagalam laktatorem i podawalam butelka. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:44 ze swoicbh dosiwiadczen moge powieziec, ze prywatna polozna przy cieciu jest totalnie zbyteczna. pielegniarki dziecko przynosza... a moj synek nie chcial ssac piersi po porodzie. przespal ciagiem 12 gdzin.jedzeniem zajal sie dopiero nastepnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka691 Re: jak przebiega cesarskie cięcie 10.04.06, 12:55 www.or-live.com/distributors/NLM/rnh.cfm?id=213 Odpowiedz Link Zgłoś
czudna 20 minut 10.04.06, 14:54 Zabieg trwa około 20 minut. Mój był o 8 rano, dlatego już od szóstej czekały mnie znane przyjemności: podgalanie, lewatywa, jakiś zastrzyk na ochronę wątroby po znieczuleniu, założenie kroplówki, itd. Wcześniej jeszcze wzięłam prysznic, bo wiadomo do łazienki zwleczesz się najwcześniej dobę po operacji a i tak muszisz uważać na opatrunek,żeby nie zmoczyć. Na sali operacyjnej dostałam znieczulenie w kręgosłup (nie pamiętam tego uczucia), położyli mnie na stole operacyjnym, anestezjolog cały czas nawiązywał ze mną rozmowę, a ja patrzyłam w lampy nad sobą, gdzie dokładnie odbijał się mój rozcięty brzuch (zabawne uczucie, bo nic nie czujesz). Widziałam jak wyjmowali synka, słyszałam jak lekarz krzyknął, że jest owinięty pępowiną, potem krótki krzyk dzidziusia. Dostałam go do pocałowania w główkę i pogłaskania. Potem niewiele pamiętam, aż przynieśli mi dziecko- od razu głodne. Nie od razu mogłam go nakarmić, ale wieczorem było już lepiej i lepiej. Na pierwszą noc po cesarce synek poszedł spać z innymi niemowlakami. Od drugiej nocy spał już ze mną. Po trzech dniach wyszłam ze szpitala, weszłam bez problemu na III piętro i zajmowałam się dzieckiem przez cały czas. Przy cesarce ważny jest ruch. Im szybciej zmusisz się do chodzenia, tym szybciej pokonasz ból. Mnie pomógł dodatkowo taki pooperacyjny pas, który kupiłam w szpitalu i nosiłam kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
viktoria1973 Re: 20 minut 12.04.06, 09:58 dziękuję bardzo, zwłaszcza za informację o pasie. Wygląda na to, że kazda cesarka jest inna i zależy od osoby. Mam nadzieję, że ja tez sie szybko pozbieram. Poprosiłam już mamę aby przyjechała mi pomóc. A kiedy po cesarce mogą do mnie przyjść rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: jak przebiega cesarskie cięcie 12.04.06, 10:35 Mogą przyjść natychmiast, to zależy tylko od szpitala. Jeśli będziesz po narkozie to niech ci dadzą się trochę wysoać (ok.4 godz). pamiętaj,żeby przez kilka tygodni nic nie dzwigać. Ja po 6 tyg, gdy wydawało mi się, że już dawno po wszystkim, podniosłam wózek i wniosłam na piętro. Efekt - pękła mi blizna na ok. 1 cm. I smaruj bliznę Cepanem, będzie bledsza i węższa. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: jak przebiega cesarskie cięcie 12.04.06, 10:48 Na blizny tylko CONTRACTUBEX - REWELACJA !!! Mam cala reke po wypadku ledwie ja zszyli a blizny sa plyciutkie i jasniutkie chociaz mam sklonnosc do bliznowcow. Polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś