bozen3 19.04.06, 12:29 moze mi wkoncu ktoś pomoże.......otóż jestem w ciąży/to dopiero początek/ a pracuje w pieczarkarni -zbieram pieczarki -czy ktoś może wie czy ta praca nie jest szkodliwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: mam problem 19.04.06, 12:32 Zależy m.in. od pozycji, w jakiej zbierasz; nie wiem, jak wygląda hodowla pieczarek, ale jeśli wymaga to np. przebywania kilku godzin bez przerwy w pozycji "w kucki", może faktycznie zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 19.04.06, 12:37 pozycje mam raczej stojącą-przez kilka godzin ale chodzi mi bardziej o związki które się tam wydzielają; azot,środki chemiczne itp..... Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: mam problem 19.04.06, 12:40 Ja też się nie znam. Ale jeśli faktycznie masz styczność z róznymi związkami chemicznymi, to może to być niebezpieczne. Najlepiej porozmawiaj z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 19.04.06, 12:45 bastet7 napisała: > Ja też się nie znam. Ale jeśli faktycznie masz styczność z róznymi związkami > chemicznymi, to może to być niebezpieczne. Najlepiej porozmawiaj z lekarzem. lekarz stwierdził że niemiał jeszcze pacjentki która pracowałaby w pieczarkarni Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: mam problem 19.04.06, 12:47 Ale tu nie o pieczarki chodzi ale o te chemikalia) Tutaj powinien się wykazać swoją wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 19.04.06, 12:51 niestety ja dokładnie nie wiem czego tam używają a lekarz wcale Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek5 Re: mam problem 19.04.06, 12:50 Moze udaj sie do osoby odpowiedzialnej w zakładzie za przepisy BHP i popros o liste odczynników na działanie których jestes narazona na swoim stanowisku pracy i nastepnie z ta lista udaj sie do lekarza (albo ginekologa labo ogólnego). Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 19.04.06, 12:53 jeżeli ujawnie sie ze jestem w ciąży to mnie zaraz zwolnią Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek5 Re: mam problem 19.04.06, 12:57 Jesli przyniesiesz zwolnienie od ginekologa to i tak bedą wiedziec ze jesteś w ciązy... Nie znam przepisów ale kobiety w ciąży są chronione przez prawo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 19.04.06, 13:02 jest to praca na czarno więc L4 nie będzie konieczne a jeżeli nic by nie zagrażało mojej ciąży to chciałabym jak najdłużej pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: mam problem 19.04.06, 16:32 Radzę Ci myśleć o dziecku,a nie o tym by jak najdłużej pracować.A jeśli są tam substancje ochrony roślin,w tym wypadku pieczarek,które rozpylane mogą zaszkodzić rozwijającemu się płodowi?Dopóki nie będziesz miała wykazu środków jakie są używane,dopóty nie będziesz wiedzieć czy nie narażasz dziecka.Potem idz do gina i mu pokaż,powinien wiedzieć czy coś z tego co się tam rozpyla może zaszkodzić.Ja bym nie zwlekała.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 21.04.06, 16:43 chyba tak musze zrobic bo innego wyjscia nie ma w tym momencie malenstwo jest najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 11.05.06, 10:36 dziewczyny czy żadna z was nie pracowała na pieczarkach??????? i nie może mi pomóc nie wiem co robić Odpowiedz Link Zgłoś
mierzejka Re: mam problem 11.05.06, 11:13 moj kolega handluje pieczarkami na skale masowa i ma trochę wiedzy, wiec podzielę się nią. przy uprawie pieczarek według jego wiedzy nie używa się kompletnie żadnych srodków ochrony roslin, ani żadnej chemii, poniewaz to kumuluje sie wpieczrkach i nie nadawały by sie one dojedzenia. Jesli wystapi jakas choroba w uprawie, cała uprawa idzie do smieci, a szklarnia jest dezynfekowana. Przeczytaj tez ten artykuł, mam nadzieje ze te informacje sa wiarygodne gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33206,2613135.html Odpowiedz Link Zgłoś
bozen3 Re: mam problem 15.05.06, 09:20 niestety nie do konca tak jest czasami nawet grzyby zarazone zarazą musimy zbierac a co z grzybicą nie przejdzie na dziecko???????? dzieki serdeczne za art. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaww Re: mam problem 23.08.06, 17:18 Masz nietypowa prace, ale jesli mam jakieś wątpliwości to może szkoda zdrowia Ja mam ( miałam ) bo jestem,na zwolnieniu. sy-tyczność z chemią i stwierdziłam , że zdrowie jest ważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś