Dodaj do ulubionych

ciąża a siłownia

25.04.06, 08:48
Jestem w 16 tc i chciałabym rozpocząć zajęcia na siłowni. Nie wiem czy są
jakieś szczególne przeciwskazania dla kobiet ciężarnych. W I trymestrze
lekarz kazał mi się wstrzymać od jakichkolwiek ćwiczeń ale teraz już mogę i
mam straszną ochotę wrócić właśnie na siłownię (chociażby dla lepszego
samopoczucia). Jest tylko problem - instruktor jest słabo zorientowany w tej
kwestii. Jeżeli któraś z Was uczęszcza na takie zajęcia to proszę o
podpowiedź jakie ćwiczenia można a jakich nie można wykonywać.
Obserwuj wątek
    • cathy1976 Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 09:25
      czesc! niestety... nie powinno sie cwiczen silowych wykonywac. Jakies zajecia
      ruchowe (byle bez skokow), i w ogole kondycyjne- owszem, ale silownia
      ZDECYDOWANIE nie. Pozdrawiam;
      • kasia_woo Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 09:28
        Mój lekarz natomiast powiedział, ze siłownia jak najbardziej, byle nie forsować
        się, nie brać dużego obciążenia na przyrządach. Lepiej zrobić więcej powtórzeń
        ale z małymi obciążeniami.
    • doma791 Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 10:12
      Widzicie dziewczyny-po raz kolejny nurtujace nas pytanie, i po raz kolejny
      odmienne opinie.Jedna z was pisze ze można z tą siłownią,inna że nie.I komu
      wierzyć?Ja jestem w 6tyg ciązy, i mój gin i narazie zabronił ćwiczeń,bo
      mialam jakies plamienia.Ale mi się nudzi po pracy w domu!!!I juz bym z chęcią
      poszła do fittnes clubu,zastanawiam się czy może jakies niemęczace ćwiczenia na
      sali Cardio,albo z lekkimi obciązeniami?I najgorsze jest to,że nie są jeszcze
      tak bardzo spopularyzowane ćwiczenia w klubach dla "cięzarówek":sad((
      • krystynkaw1 Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 10:18
        heh, to pewnie tak jak z farbowaniem włosów, jedni są za, drudzy przeciw wink
    • cathy1976 Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 10:26
      hej Dziewczyny, ja bardzo duzo sportu uprawialam (i nadal uprawiam) i mi
      lekarke, ktora jest baaaardzo tolerancyjna (pozwolila mi grac w tenisa (byle
      nie skakac) i plywac na desce windsufringowejsmile powiedziala tak: Prosze pani w
      ciazy NIE WOLNO nosic ciezkich rzeczy, na silownie nie wolno chodzic z tego
      samego powodu. Nie zmartwilam sie za bardzo, bo dosc mnie nudza cwiczenia na
      silowni (choc czasem chodzilam), ale mnie to przekonalo. A tak naprawde, to
      organizm jest madry i ja po prostu czasem czuje, ze nie powinnam danego
      cwiczenia wykonywac, albo, ze jestem zmeczona. I moj organizm akurat nie lubi
      slilowni w ciazy. ale kazdy z nas jest inny (na szczesciesmile
    • margonik Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 13:25
      Może zamiast siłowni znajdź sobie jakies ćwiczenia dla kobiet w ciąży? Takie
      zajęcia są bardzo fajne - chociażby przez obecność innych brzuchatych
      dziewczyn, jest fajna atmosfera.
    • tiuia Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 13:36
      Ha! Jak jeszcze nie wiedzialam ze jestem w ciazy, poszlam sobie na silownie. I
      zaslablam, wlasciwie prawie zemdlalam, tyle ze nie do konca stracilam
      przytomnosc. Potem byly badania, pobieranie krwi... I dosc szybko sie wydalo, ze
      to ciąża. Tak więc moj organizm sam dal mi znac, ze co jak co, ale ciezarow to
      nie podzwigam w czasie ciążywink
      • mariolka55 Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 13:52
        z siłownia lepiej sie wstrzymaj,wrócisz po połogusmile po co ryzykowac?
        • madzikowa2 Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 22:10
          Moja ginka pozwoliła mi na siłowni korzystać z bieżni (marsze) rowerku i
          stepera. Plus lekki strething. Poza tym szlaban na jakiekolwiek ciężary i
          ciężarki.

Byłam też na pilatesie, ale instruktorka mówiła mi, których ćwiczeń nie moge
          robić i dawała zastępcze. Było to dość dziwne, więc więcej nie poszłam.
          Chodziłam też na aeroic dla ciężarnych, ale był dość nudny a poza tym za
          daleko, więc na razie zaprzestałam uczęszczania tam, ale jak się zrobię
          większa, to tam wrócę...wink
          • izulka000 Re: ciąża a siłownia 25.04.06, 22:36
            a gdzie byłaś na zajęciach dla ciążówek???
    • mmalicka21 nie podnoś na klate powyżej 140 kilo: ) 25.04.06, 22:43
      to nie wskazane
      możesz na rowerku delikatnie
      i w sumie szczerze mówiąc to tak naprawdę siłownia w ciązy to na niewiele się
      nadaje
      • izulka000 Re: nie podnoś na klate powyżej 140 kilo: ) 26.04.06, 08:39
        wg mnie to mozna chodzić na siłownie ale wtedy kiedy jest fachowa opieka ( a
        ztym na siłowniach jeśli chodzi o sprawy ciąży krucho) najlepiej zapisać się na
        ćwiczenia dal kobiet w ciąży( podnosi się kondycja potrzebna do porodu a
        dodatkowo nauka oddychania, ćwiczenie mięśni kegla czego nie ma na siłowni-
        pozdrawaiam.
    • annamariaj Re: ciąża a siłownia 26.04.06, 11:59
      ja często spotykałam kobiety w zaawansowanej ciąży na zajęciach w siłowni, nie
      wiem jakie wykonywały ćwiczenia, ale były widoczne...
    • orzeszek72 Re: ciąża a siłownia 13.05.06, 05:18
      Ja poszlam na silownie w okilicach 2 miesiaca, ale ze wzgledu na moje poranne mdlosci trwajajce 24h na dobe nie bylam w stanie cwiczyc do poczatku czwartego miesiaca. Lekarz powiedzial, ze moge chodzic 4 razy w tyg jak chce i mam sile. Oprocz tego na basen tak czesto jak mam ochote. Instruktorka z silowni ma 3 dzieci i wie co robi. Moge robic trening silowy ( z malym obciazeniem) + kardio na rowerku siedzacym ok 30 min.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka