Dodaj do ulubionych

owady w Grecji

09.07.10, 16:41
Witam..

Przeglądałem już kilka poradników z cyklu "co wziąć ze sobą do Grecji" i w
każdym jedną z czołowych pozycji był środek na owady. Faktycznie coś jest na
rzeczy, że tych owadów jest tak dużo w Grecji? Jeśli tak to co to są za owady
i czy bardzo są natarczywe?

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: owady w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 17:12
      4 dni temu wróciłam z Thassos i było mnóstwo os i wcale nie mniej
      komarów, ale pewnie wszystko zależy od regionu
      • Gość: tubylec Re: owady w Grecji IP: *.128.6.43.dsl.dyn.forthnet.gr 09.07.10, 23:07
        Głównie chodzi o komary ;)
        • bachula_gr Re: owady w Grecji 10.07.10, 06:56
          Komary greckie upierdliwoscia dorownuja polskim wiec spokojnie
          wystarczy jakis Fenistil.
          • potwor_z_piccadilly Re: owady w Grecji 10.07.10, 08:34
            Dodam tylko ze komary i osy robia bzzzzzzzz a cykady szzzzzzzz.
            • Gość: jagaa Re: owady w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 08:48
              bardzo fajny preparat można nabyc w Grecji Citronella, żółte
              opakowanie. Skutecznie odstrasza komary. Z naszych wyrobów na komary
              doskonale działa krem po opalaniu Kolastyna. Poważnie!! jak bylismy
              w Hiszpani żaden fenistil czy off na nie nie działał a Kolastyna
              tak;)
              • kalinihtaa Re: owady w Grecji 10.07.10, 11:44
                dodam, że ja stosuję fenistil, który w greckiej aptece jest tańszy niż w Polsce
          • Gość: Zenek Re: owady w Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.10, 12:57
            Fenistil stosuje się po ukąszeniu, skuteczny też jest ocet na
            ukąszenie.

Przed najlepiej zastosować jakiś specyfik z dużą ilością DEET-a
            • bachula_gr Re: owady w Grecji 10.07.10, 13:45
              Gość portalu: Zenek napisał(a):
              ....skuteczny też jest ocet na ukąszenie.

z wyjatkiem balsamicznego jednakowoz.
            • Gość: kasia Re: owady w Grecji IP: *.static.espol.com.pl 10.07.10, 13:46
              na Krecie jest duuuuuuuzo Komarow i karaluchow w hotelach.
              na komary najlepiej cos z sprayu zabrac
              na karaluchy chyba nie ma nic;)
              • kalinihtaa Re: owady w Grecji 10.07.10, 14:10
                na karaluchy najlepszy jest szybki klapek ;-)
              • Gość: tia Re: owady w Grecji IP: *.aster.pl 11.07.10, 10:16
                jakie karaluchy? Padnę, jak zobaczę jednego (taka fobia:)! To mnie pocieszyliście:)
                • Gość: Shark Re: owady w Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.10, 12:12
                  Oprócz owadów w morzach greckich grasują introdukowane z Morza
                  Czerwonego rekiny atakujące głównie panie obwieszone złotem i z pełnym
                  makijażem wchodzące do morza
                  • Gość: Dawid Re: owady w Grecji IP: *.telpol.net.pl 14.07.13, 13:06
                    A i oczywiście starsze panie z namalowanymi brwiami nie myjące się
    • agusia.z Re: owady w Grecji 11.07.10, 12:55
      To my musieliśmy mieć wyjątkowe szczęście bo w czasie naszego pobytu na Krecie
      nie spotkaliśmy żadnego komara, przez ten tydzień zdążyłam zapomnieć co to KOMAR
      :) W ogóle nie doświadczyliśmy żadnego robactwa. Tylko raz, jak pojechaliśmy na
      wycieczkę, przystanęliśmy na takim tarasie widokowym to były takie mikroskopowe
      czarne robaczki, około 2 mm miały i strasznie gryzły.
      • Gość: hygf Re: owady w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 13:41
        karaluchu są i to dużo.
        poczytaj sobie troche na forach na ten temat
        Aha i nie takie karaluchy jak u nas malutkie, ale tam sa takie z 4
        razy takie.
        Mi sie pierwszy raz w zyciu udalo az takiego wielkiego zobaczyc,
        takze lepiej badz nastawiona na taki widok.
        My spotkalismy karaluchy nawet przy basenach i barze ale jak juz
        ciemno bylo.
        • Gość: bezkolcow Re: owady w Grecji IP: *.ostnet.pl 19.07.10, 20:03
          W okolicach Hersonissos na przełomie czerwca i lipca komarów ani os
          ani w ogóle nic gryzącego nie było(prawie).
          Do pokoju na parterze coś czasem przychodziło, ale czy to karaluch,
          chrząsz czy chrabąszcz, to nie wiem. Na piętro nic nie dotarło.
    • zo_h Re: owady w Grecji 19.07.10, 22:04
      W ciągu poprzednich ubiegłych dwóch lat kiedy to spędzałem wakacje na Krecie ani razu nie miałem kłopotów ani z karaluchami ani z osami, nie widziałem również zbytniej ilości komarów. Przy czym pierwszy pobyt mieliśmy w 2008 roku w rejonie miasta Malia, natomiast w zeszłym roku było to Kolimbari znajdujące się miedzy Chanią a Kissamos.
      Natomiast Korfu, które odwiedziliśmy z żoną w tym roku to zupełnie inna bajka. Wieczorami istna inwazja komarów na które jedyną możliwą skuteczną opcją jest stosowanie repelentów. Używałem takich w kremie i spray'u. Dodatkowo na noc w jedno z gniazdek znajdujących się w pokoju wtykałem taki środek parujący z buteleczek. W zasadzie tylko dzięki temu, że na tripadvisor znalazłem wiele wpisów osób skarżących się na ten feler Korfu, pomyślałem o zabraniu takich środków ze sobą. Tym sposobem udało mi się (prawie w 100%) wypocząć bez swędzących ran po ukąszeniu tych owadów.
      Jeśli wybieracie się na tę wyspę to lepiej sprawdźcie czy przypadkiem w recenzjach danego hotelu nie jest sygnalizowany problem z komarami.

Pozdrawiam
      • Gość: ja Re: owady w Grecji IP: 81.210.87.* 20.07.10, 10:23
        Nigdy na Krecie nie spotkałam karalucha. A te "wielkie karaluchy",
        widywane przez niektórych ludków na basenach to mogą być cykady,
        które urodą nie grzeszą, są duuuże, ale za to pięknie grają.
        Nie przypominam też sobie, coby komary mi dokuczały bardziej niż w
        Polsce. No, ale może ja taka bardziej pancerna jestem.
    • Gość: barbara Re: owady w Grecji IP: *.109.242.59.tellas.gr 14.07.13, 13:15
      prosze o zabranie plynu lub kremu na komary i oczywiscie amoniak na ukaszenia os,pszczol itd...
      zycze milego pobytu !!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: grekomaniaczka Re: owady w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.13, 13:38
        Wróciliśmy z kolejnej wyspy greckiej ( tym razem Rodos) i szczerze ,prócz naszych ukochanych ,niegroźnych cykad ,kolejny raz nie mieliśmy do czynienia ,ani z komarami ,ani osami.
        Uważam,że najbardziej dokuczliwe owady są jednak w Polsce (nad Bałtykiem osy,na Mazurach komary). Profilaktycznie zabieramy na wyprawy do Grecji elektryczne odstraszacze na owady,może to dzięki temu nie mamy w pokoju komarów...?
        Na zewnątrz ,tak jak pisałam tylko cykady ,no i na Kos piękne modliszki:)
        • Gość: gość Re: owady w Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 17:03
          Wróciłam z Krety i komarów w pokoju nie miałam ale zabezpieczyłam się zakupioną w Polsce wtyczką odstraszającą. Co do karaluchów to bywają i faktycznie są ogromne, w naszym hotelu(miałam pokój na parterze w nocy w łazience "upolowałam" dwa karaluchy ale mniejsze niż te co widywałam będąc dwa lata temu w innym hotelu). No cóż jadąc do takiego klimatu należy się liczyć z robaczkami i insektami coś za coś.
          • Gość: kris Re: owady w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.13, 12:58
            W ubiegłym roku na Krecie (ok. Chanii) nie uświadczylismy żadnych komarów. Ale nie ma się co dziwić, było sucho i upalnie, a komary lubią słodką, stojącą wodę, wilgość i duchotę:)
            Z owadów to były cykady, a z innych zwierząt - miłe jaszczurki oraz dzikie kozy :)
            • Gość: Ydzio Re: owady w Grecji - malaria IP: *.ip.netia.com.pl 15.07.13, 14:38
              Poniżej powód dla którego podróżujący zwłaszcza do Grecji kontynentalnej powinni zadbać o skuteczną ochronę od komarów :

www.ecdc.europa.eu/en/press/news/Lists/News/ECDC_DispForm.aspx?List=32e43ee8-e230-4424-a783-85742124029a&ID=721&RootFolder=%2Fen%2Fpress%2Fnews%2FLists%2FNews
    • wiem_gdzie_jade Re: owady w Grecji 15.07.13, 14:42
      Moim zdaniem najskuteczniejszym środkiem na komary jest wtyczka do kontaktu Raid, ale KONIECZNIE ta z płynem.
      Używam jej w Grecji od lat, budząc się bez żadnych pogryzień :)

pozdrawiam,
      Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka