lulaa111 04.05.06, 20:16 Ja mam pytanie...czy któras z Was brała Propranolol w ciąży,jesli tak to w jakich dawkach,co bylo powodem i czy nie zaszkodzilo to Waszym dzidziom...Czekam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: Propranolol w ciąży!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.06, 20:32 Ja biorę metaprolol (to chyba jest podobne, betabloker). Brałam go od 1,5 roku z powodu stanów depresyjnych i nerwicowych, które m.in.spowodowaly różne sercowe nerwicowe dolegliwosci i nieco podwyzszone cisnienie. Wraz z lekiem antydepresyjnym bardzo mi pomogly i teraz wszystko jest w najlepszym porządku. W momencie zajścia w ciąży brałam nadal poł tabletki dziennie, czyli 25 miligramow. Lekarka rodzinna stwierdziła, że kiedyś sądzono, że należy te betablokery w ciąży odstawic, ale teraz sądzi się, że nie. W każdym razie- teraz, w 20 tyg, biorę ćwiartkę tabletki. Ginekolog powiedziała, że lepiej jednak odstawic, więc niedlugo udaje się do rodzinnej, żeby to skonsultowac, i pewnie odstawię całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lulaa111 Re: Propranolol w ciąży!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.06, 20:39 Tak,propranolol i metropronol to tez betabolker. Ja jestem w 22 tc,do 3 miesiaca wytrzymywalalm i nie bralalam leku ale czulam sie tak zle ze musialalam znow zaczac brac.Biore ok 30 mg na dobe,czasami 20 mg a lekarze sami nie wiedza czy brac czy nie.w Poniedzialek jade do IMID do kardiologa,moze on mi cos poradzi...boje sie ze szkodze dzidzi ale bez leku moje serce szaleje,mam puls ok 160/min Odpowiedz Link Zgłoś
marzenkaw Re: Propranolol w ciąży!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.06, 21:19 Ja miewam takie "kolatania serca" i puls wtedy jest ok 160 (!) Kiedyś bralam na topropranolol albo izoptin. A w ciazy zarownko lekarza ogolny, ginekolog jak i kardiolog poleca izoptin (nie propranolol). Odpowiedz Link Zgłoś
lulaa111 Re: Propranolol w ciąży!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.06, 21:21 tak,ale Isoptin mi nie pomaga wogóle....Czy zadna z Was nie brała propranololu w ciąży?? Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Propranolol w ciąży!!!!!!!!!!!!!!! 05.05.06, 08:37 Ja biore betaloc moja kardiolog(zajmuje sie ciazami sercowymia) twierdzi, ze spokojnie mozna po 3 miesiacu, to tez jest betabloker Odpowiedz Link Zgłoś