kaska94 05.05.06, 00:21 pytanie może smieszne, ale naprawde nie wiem - czy przy ZZO też sie kobiete cewnikuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loonia1 Re: cewnik z zzo 05.05.06, 11:06 czasami tak. moja kolezanka nie mogla urodzic i miala zzo, okazalo sie ze pecherz byl pelny ale nie mogla go sama oproznic wiec na chwile zalozono cewnik i przy jego pomocy oprozniono pecherz. Odpowiedz Link Zgłoś
majka995 Re: cewnik z zzo 05.05.06, 11:25 Miałam to znieczulenie dwa razy do porodu i nigdy nie miałam cewnika zakładanego, ale siusiu robiłam normalnie bez problemów. być moze jak jest problwem to zakładają cewnik. Ja ostatno miałąm operację i znieczulenie podpajęczynówkowe i tez nie miałam cewnika Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
darekjedrasiak Re: cewnik z zzo 06.05.06, 08:04 Cewnik miała wprowadzony do pęcherza nie dlatego, że miała znieczulenie zo, ale dlatego, że wypełniony pęcherz moczowy stanowi przeszkodę porodową. Dariusz Jędrasiak Odpowiedz Link Zgłoś
malgos70 Re: cewnik z zzo 05.05.06, 12:49 Cewnikowanie nie zalezy chyba od zzo. Ja miałam zzo, robiłam siusiu sama a i tak w czasie porodu (jak mnie położono na łóżku) lekarka cewnikowała by dokładnie opróżnić pęcherz. Przy okazji uwaga: pamiętajcie by zrobić siku, a jak nie możecie to powiedzieć o tym lekarzowi lub położnej. Przez pełny pęcherz moja koleżanka męczyła się dobrych kilka godzin rodząc synka. Dopiero po tych kilku godzinach ktoś wpadł na pomysł, że może ma pełny pęcherz. Założono cewnik i za moment dziewczyna urodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: cewnik z zzo 05.05.06, 17:44 Oczywiscie ze sie zaklada, przynajmniej tam gdzie rodzilam.Od momentu dzialania zoo, przestalam czuc ochote na siku. Odpowiedz Link Zgłoś
azzure1 Re: cewnik z zzo 06.05.06, 15:55 Mnie nie zakładali, i jakoś ani ja, ani położna ani lekarz nic sie wspominali o pęcherzu - dopiero jak przeczytałam Twój post, to się zaczęłam zastanawiać, że faktycznie przez cały poród nie sikałam, nie przyszło mi to do głowy, ani mi się nie chciało, może dlatego ostatnia faza aż tak się wydłużyła? Tym razem zwrócę na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kgbx2 Re: cewnik z zzo 08.05.06, 09:35 ja miałam założony ale tylko na chwilę - oddałam mocz i połozna to zdjęłaale wczesniej zostałam uprzedzona, ze będą to miała zrobione bo pęchcerz musi być pusty ....... oczywiście to nic nie boli ani nawet nie jest sczególnie nieprzyjemne przy zzo Odpowiedz Link Zgłoś