10.05.06, 13:55
Chciałabym aby wypowiedział się jakiś ekspert w tej dziedzinie...
Ostatnio przeczytałam iż jest możliwe aby w niektórych szpitalach były
podawane silne środki przeciwbólowe - Dolargan na znieczulenie bólu przy
porodzie – co za tym idzie noworodek po urodzeniu może mieć kłopoty z
oddychaniem i ssaniem.
Jaki może mieć wpływ kobieta rodząca na podawanie jej tego typu środków?
beata
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: Dolargan 10.05.06, 14:18
      co prawda expertem nie jestem, ale dostałam dolargan przy porodzie. totalnie
      odpływałam między skurczami i nie wiedziałam, co się ze mną dzieje. nie
      zauważyłam też, żeby specjalnie mniej mnie bolało. dziecko urodziło się w końcu
      przez cc, ale nie miało żadnych kłopotów , o których piszesz. po porodzie
      noworodek powinien dostać antidotum, inaczej mogą sie pojawić problemy z
      oddechem.
      i dodam jeszcze, że nikt się mnie nie pytał, czy chcę dolargan czy nie. położna
      tylko poinformowała mnie, że dostanę zastrzyk przeciwbólowy. ale o reszcie
      działania dolarganu doczytałam sama, długo po porodzie.
      • aborka Re: Dolargan 10.05.06, 14:32
        ja podobnie to odczułam przy czym dla mnie odpływanie pomiędzy skurczami było zbawienne. Bólu zbytnio nie redukował ale mogłam sie na te 2 min rozlużnić (a wczesniej byłam spięta non stop). Ja od razu chciałąm znieczulenie ale anestezjolog był na cc. wiec do wyboru miałam tylko dolargan i było mi wtedy wszystko jedno jak on działa. Dzidzius był ospały i niezbyt chętny do jedzenia. Ale to tez uwazam za kożystne - ja sie wyspałam, spokojnie pokarm mi sie pojawił i nastepnego dnia mogłam sie nim zająć. A on sobie lezał i inkubatorze i podsypiał. Po 24 godz podjadł pożądnie i juz go miałam przy sobie. Wczesniej tez go karmiłam ale jakoś mu bardzo nie zalezało i tylko glumał. zresztą ciązko mi było samej go dobrze ułozyc. Zaburzen odduchania nie miał (chyba ze nikt mi nie powiedział, wiem ze miał wpuszczany tlen przez 1 godz w noc po urodzeniu). No ale to był wczesniak 36 tyg wiec to wszystko mogło byc wynikiem tego. ja podobno tez była ospała po urodzeniu (się). Ale mojej mamie pewnie tez dali dolaragan. Tyle ze ona to duzo gorzej wspomina - dostała kołowrotka w głowie i ją otumaniło. A ja chyba lubie narkotyko bo dobrze na nie reaguje smile))))))))))))
      • melka_x Re: Dolargan 10.05.06, 14:45
        > po porodzie
        > noworodek powinien dostać antidotum, inaczej mogą sie pojawić problemy z
        > oddechem.

Znaczne upośledzenie funkcji życiowych noworodka, które bezwględnie wymaga
        podania antidotum, by dziecko oddychało jest moim zdaniem wystarczającym
        powodem na nie. Poza tym część dzieci po dolarganie ma jeszcze nawet przez
        kilka dni osłabiony odruch ssania.
    • melka_x Re: Dolargan 10.05.06, 14:37
      Zaznacz jeszcze przed porodem, że nie zgadzasz się na podawanie dolarganu. W
      wielu krajach dolargan już wycofano ze względu na relatywnie wysokie ryzyko
      komplikacji u dziecka.
      • besta5 Re: Dolargan 11.05.06, 11:02
        dziekuję wam dziewczyny za odpowiedzi, za uświadomienie..dużo słońca na reszte
        dnia
      • skwicz Re: Dolargan 11.05.06, 18:49
        Pozdrawiam.Jestem anestezjologiem położniczym.Nieprawdą jest,że dolantynę (
        petydynę) wycofano z sal porodowych.Nadal jest jednym z podstwowowych leków
        łagodzących ból porodowy, stosowany tam, gdzie z różnych powodów, nie wykonuje
        się znieczuleń regionalnych.Trzeba tylko wiedzieć kiedy , ile i kiedy
        zaprzestać.A od tego są lekarze. Można go stosować w odpowiednich dawkach dla
        danej pacjentki i w odpowiednim czasie.U dzieci może powodować ,głównie przy
        przekroczeniu maksymalnej dawki, objawy depresji oddechowej ( mniejsza częstość
        oddechów),ale są skuteczne i nieszkodliwe dla noworodka leki,odwracajace
        uboczne skutki podania opioidów.Nieprawdą jest to co, propaguje Pani
        Otffinowska z Fundacji " Rodzić po ludzku",ze dolargan wycofano z uzycia w
        oddziałach położniczych w wielu krajach.Znam aktualne standardy opieki
        anestezjologicznej i położniczej większości krajów europejskich i
        pozaeuropejskich i naprawdę nigdzie nie wycofano petydyny.Na marginesie- sama
        dostawałam dolantynę w czasie porodu i wspominam ją wspaniale ( a mam wysoki
        próg bólowy). Z dzieckiem nie miałam i nie mam żadnych problemów ani mentalnych
        ani fizycznych.Serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka