Dodaj do ulubionych

Poziom progesteronu

22.05.06, 14:34
Witajcie,

właśnie dołączam do grona przyszłych Mam, o czym dowiedziałam się w piątek :-
))) Zaczynam dopiero 4 tydzień, ale ponieważ ciąża jest efektem stymulacji
owulacji, to co 2 dzień się kłuję. Od piątku mimo wzrostu hcg spadł mi prawie
2 razy progesteron....Lekarka oczywiście zarządziła mega dawkę luteiny, ale
nie chciała komentować. Dzisiejszy wynik to 59,6....Muszę się martwić?

Obserwuj wątek
    • balbusiaba Re: Poziom progesteronu 22.05.06, 14:38
      Nie martw się - to przede wszystkim. Suplementujesz progesteron luteiną i na
      pewno będzie dobrze. Ja na początku miałam progesteron 32, potem przez 3
      tygodnie regularnie spadał pomimo 3x1 duphastonu + co trzy dni zastrzyki z
      kaprogestu. Najważniejszy jest przyrost bety i spokój mamusismile Ja wiem, że
      trudno jest, bo sama drżałam z niepokoju. A moja kruszynka zdrowo rośnie:0 Tak
      więc uszy do góry!
    • invicta1 Re: Poziom progesteronu 22.05.06, 14:40
      w 6tc miałam progesteron-17,0 ng/ml-brałam 2xduphaston i nic wiecej
      dzisiaj to 27tc
      nie martw sie progesteronem
      • miyoki Re: Poziom progesteronu 22.05.06, 17:36
        Mi lekarz powiedział, że progesteron poniżej 25 na początku ciąży wymaga
        podania luteiny i brałam ją ale że potem miała ogromne mdłości wiec ok 9 tc
        przerwałam na badaniu po tygodniu nie brania luteiny progesteron wyszedł mi
        ok.59 uznałam, że jest dobrze i nie brałam luteiny dalej. Szczerze mówiąc nie
        pytałam lekarza czy to dobry wynik ale poinformowałam o przerwaniu brania
        luteiny. A co do progesterony to tak naprawdę bardzo cieżko go zbadać. W
        organiźmie jest wydzielany dawkami raz na kilka dni 7-10 dni, w pierwszy dzień
        wydzielania jest go dużo potem ubywa i na końcu może być połowa normy po czym
        wydzielany jest znowu. Więc aby ocenić poziom progesterony trzeba by było badać
        go codziennie przez tydzień żeby trafić na dzień w którym jest go najwięcej
        wtedy jest to miarodajny wynik bo np. wynik 25 nie wiadomo czy to górna czy
        dona granica wiec moze jest w pożadku jeśli trafiliśmy na tą dolną.
    • kerun Re: Poziom progesteronu 23.05.06, 09:43
      hej,
      ja tez mialam problemy z progesteronem,
      bralam luteine 3x2 tabletki, na poczatku doustnie, ale pozniej juz na widok
      tabletki dostawalam mdlosci wiec przerzucilam sie na przyjmowanie "inaczej" smile
      poziom utrzymywal mi sie na poziomie 100.
      Teraz jestem w 14 tc i juz nie biore.
      Trzymam kciuki i bierz regularnie, bo to nie prawda ze wazny jest tylko poziom
      hcg.
      • radosna01 Re: Poziom progesteronu 23.05.06, 13:49
        Wielkie dzięki wszystkim za komentarze. DZielnie biorę Luteinę, chociaż na samo
        hasło progesteron mam mdłości wink)))
        Moc uścisków,
        Radosna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka