nora01 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 27.10.06, 20:30 1.Mam pytanie: Jak liczy się owe 182 płatnego zwolnienia? Czy są to dni robocze, tzn. z pominięciem niepracujących sobót,nedziel i świąt, czy też kalendarzowe. Tzn, jeżeli byłam 2 tygodnie kalendarzowe na zwolnieniu, to wykorzystałam 10, czy 14 dni zwolnienia z owych 182? 2. Jak liczy się 60 dni przerwy pomiędzy zwolnieniami, po których owe 182 odlicza się od nowa? Jeżeli po zwolnieniu wróciłam do pracy od 1 października, to jak długo musze pracowac, aby okres 182 dni naliczał się od nowa? Do końca listopada? A możę 60 dni roboczych? Odpowiedz Link Zgłoś
toja9 czy będąc na zwolnieniu lek mogę opuścić miejsce ? 29.10.06, 18:58 Witam! mam pytanie : czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę opuścić miejsce stałego zamieszkania (lekarza mam oczywiiście tam gdzie mieszkam na stałe) i pojechać na tydzień do rodziny? nie mogę doszukać się przepisów na ten temat. Pozdrawiam-toja Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-87 Re: czy będąc na zwolnieniu lek mogę opuścić miej 30.10.06, 09:52 W którymś z linków czytałam że mozna wyjechac do rodziny na tzw. odpoczynek. Sama jestem na zwolnieniu i tez wyjeżdzałam. Jak znajdę ten opiś to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia-1980 Re: czy będąc na zwolnieniu lek mogę opuścić miej 30.10.06, 11:45 mozesz wyjechac ale musisz o tym powiedziec lekarzowi i pracodawcy gdzie bedziesz przebywac praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3364390.html?as=3&ias=7&startsz=x "Czy musi leżeć w domu? Nie. Może np. przebywać u rodziny (nawet w odległej miejscowości), pod której opieką pozostaje. Ważne! Powinna powiadomić swój ZUS lub swój zakład pracy (płatnika świadczenia), pod jakim adresem przebywa." Odpowiedz Link Zgłoś
chihuahuaa Pytanie 02.11.06, 08:33 Witajcie, mam pytanie. Termin mam dopiero na maj.Od połowy października przez 17 dni byłam na zwolnieniu od ginekologa. Teraz wróciłam do pracy. Wiem, ze musze przepracować 60 dni zanim znów pojde na zwolnienie żeby te 182 dni liczyły mi sie od początku. Powiedzcie mi czy jeśli w przeciągu tych 60 dni ( czyli powiedzmy w terminie od początku listopada do końca grudnia) zachoruje np na grype i dostane zwolnienie od internisty to te 60 dni przestają sie liczyć? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
osa98765 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 03.11.06, 12:38 Witajcie,mam pytanie,pracuję na czas nie określony,w firmie państwowej,od miesiąca jestem na zwolnieniu ,jestem w 3 miesiącu ciąży,na zwolnieniu będę do końca ponieważ ciąża jest zagrożona,od stycznia będą znaczne podwyzki w naszej firmie.Czy ja ją dostanę, czy może nie jeśli wiedzą że do pracy na razie nie wrócę.Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-87 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 04.11.06, 10:39 Nie chce cie martwić ale moja koleżanka była w podobnej sytuacji co prawda firma prywatna ale bardzo duza i niestety podwyżki nie dostała. Powiedzieli jej ze gdyby nie była na zwolnieniu to owszem a tak to niestety nie dostanie. Być moze inne sa zasady w państwowych zakładach ale nie nastawiaj sie. Przykro mi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kja1 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 04.11.06, 23:19 A czy w czasie urlopu macierzyńskiego można pracować na umowę zlecenie? Czy tez urlop to wyklucza? Gdzie mozna sie tego dowiedzieć ostatecznie, bosłyszałam juz rózne opinie Odpowiedz Link Zgłoś
asia999922 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 06.11.06, 23:07 Mam pytanie 182 dni zwolnienia L4 liczy się dni pracy czy też wekeendy. Bo chcę iść na zwolnienie ale nie chce potem jeszcze załatwiać rehabilitacyjnego w ZUS-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakwapa Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 07.11.06, 01:11 Czesc! mam pytanie-jestem zatrudniona od 23.03.o5 na czas okreslony a konkretnie do 23.03.07,do konca tego roku mam zamiar zajsc w ciaze,chciala bym sie dowiedziec: -co bedzie gdy w marcu skonczy mi sie umowa-czy pracodawca ma obowiazek przedluzyc ja do dnia porodu a jesli tak to co dalej,co z urlopem macierzynskim czy mi przysluguje i kto mi bedzie wyplacal pieniazki -czy ewentualnie na zwolnienie lekarskie moge pojsc juz w pierwszym miesiacu ciazy czy dopiero gdy minie trzeci pracodawca nie moze mnie zwolnic Odpowiedz Link Zgłoś
wanilia1 Pytanie 10.11.06, 11:06 Mam pytanie: jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony od 2001 roku w tej samej firmie. W marcu urodzę dziecko i chcę skorzystać z urlopu macierzyńskiego i wychowawczego. Mam dwa pytania: 1) Pracodawca opłaca mi abonament w Medicover. Czy w trakcie urlopu macierzyńskiego pracodawca ma obowiązek opłacać go dalej, czy może zawiesić takie świadczenie? 2) Jeśli w trakcie urlopu wychowawczego pracodawca ulegnie likwidacji (fuzja, a nie upadłość), i dostanę wypowiedzenie, to czy przysługuje mi odprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja824 Propozycja dla mam 10.11.06, 12:12 Witam, mam propozycję pracy dla kobiet czekających na narodziny dziecka, oraz dla przebywających na urlopie wychowawczym. Praca w Internecie, dla osób ze stałym dostępem do tego medium -nielimitowany czas pracy -wynagrodzenie w zależności od czasu i efektywności pracy Zainteresowane Osoby bardzo proszę o kontakt na adres alickorzeniewska@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
sonia007 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 10.11.06, 21:18 Dziewczyny, chciałam się zapytać jak to jest w rzeczywistości z przepisami odnośnie okresu w jakim można być na zwolnieniu lekarskim z powodu niezdolności do pracy w okresie ciąży - tzn. wiadomo że max okres w jakim mozna być niezdolnym do pracy w roku kalendarzowym to 182 dni, czyli pół roku, co w związku z tym jeśli trzeba być przez całą ciążę na zwolnieniu - czy dostaje się wezwanie na komisję zusu i wtedy orzekają czy możesz dalej dostawać świadczenia przez okres niezdolności do pracy - dajcie znać jeśli wiecie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orlika Czy pracodawca może zwolnić tuż po porodzie? 17.11.06, 20:26 Witam,jestem nauczycielką i pracuję w szkole. Umowę miałam do końca sierpnia 2006. Dyrekcja nie planowała mi tej umowy przedłużać,nie mogli mniejednak zwolnić ze wzlędu na ciążę.Postawili mi "warunek"-już pod koniec sierpnia musiałam iść na zwolnienie lekarskie, żeby nie musieli zapewniać mi godzin w szkole(ficzycznie nie było to możliwe,bo godzin po prostu nie mieli).Poszłam więc na zwolnienie i dostałam umowę do dnia porodu. Co w takim razie z macierzyńskim?Czy można mnie zwolnić tuż po porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mag609 Re: Czy pracodawca może zwolnić tuż po porodzie? 25.11.06, 17:35 Umowa ulegnie rozwiązaniu z dniem porodu. Macierzyński będzie Ci przysługiwał, lecz będzie wypłacamy przez ZUS. Natomiast nie będziesz mogła iść na urlop wychowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdezorientowana5 trzynastka na zwolnieniu 28.11.06, 10:02 Może orientujecie się, jeśli firma zwyczajowo wypłaca trzynastki, to czy kobieta w ciąży będąca na zwolnieniu też taką trzynastkę otrzyma czy nie, bo ZUS inaczej nalicza wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mag609 Re: trzynastka na zwolnieniu 29.11.06, 10:43 Otrzymasz trzynastkę za czas w którym pracowałaś np. jeżeli na zwolnieniu jestes od lipca to otrzymasz za styczen-czerwiec, czyli połowę przeciętnego swojego wynagrodzenia. Za czas na zwolnieniu i urlopu macierzynskiego dodatkowa pensja nie przysługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jadzia.orbitrek Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 06.12.06, 08:41 witam, mam pytanie ile czasu kobieta w ciąży może pracować przy komputerze? i czy posiadanie dwóch włączonych komputerów na jednym biurku jest szkodliwe dla dziecka? zakładam, że ta kobieta siedzi i pracuje na tych dwóch komputerach tzn nie siedzi na komputerze tylko na krześle Odpowiedz Link Zgłoś
anna7504 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 06.12.06, 15:00 Witam. A ja mam taki oto problem: pierwszą umowę miałam na czas próbny: 3- miesięczny ( do końca sierpnia). W miedzyczasie zaszłam w ciążę. O ciąży i terminie rozwiązania poinforomowałam pracodawcę przed podpisaniem kolejnej umowy. Rozwiązanie mam na 27 marca, a drugą umowę podpisał ze mną tylko na pół roku, do 28 lutego 2007, nie dając obiecanej podwyżki 200 zł netto (ale to już szczegół). Czy tę umowę automatycznie przedłuża się do rozwiązania? Czy muszę jeszcze raz spotkać się z pracodawcą? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
mag609 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 07.12.06, 17:15 umowa powinna zostać przedłużona na zasadzie aneksu do umowy, czyli i tak sie musisz spotakac z pracodawcą aby go podpisać i odebrać, poza tym pracodawca będzie musiał wypełnić komplet dokumentów do ZUS któte będziesz musiał tam dostarczyć aby pobierac zasiłek macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 22.12.06, 13:18 Kobieta w ciąży zgodnie z przepisami może pracować 4 godziny dziennie na komputerze. Przepisy nic nie mówią o dwóch komputerach - ale logicznie to byłoby chyba tylko 2 godziny dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mili17021979 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 08.12.06, 12:44 Hej dziewczyny! Ja mam takie pytanko: Od kwietnia 2005 jestem na urlopie wychowawczym, pobieram zasiłek z MOPR-u. W tej chwili jestem w 9 tygodniu ciąży. Z tego co wyczytałam nie będzie mi przysługiwał urlop macierzyński po urodzeniu drugiego dziecka, ale zasiłek tak. "Ważna zmiana! Jeżeli mama przebywająca na urlopie wychowawczym urodzi następne dziecko, nie przysługuje jej urlop macierzyński, bo wszelkie obowiązki wynikające ze stosunku pracy są w tym czasie zawieszone. Ale uwaga! Ma prawo do zasiłku macierzyńskiego, czyli może pobierać także zasiłek rodzinny z dodatkami, a na drugie dziecko także zasiłek macierzyński!" Czy jest to jednomiesięczny zasiłek, czy trwa tyle co przy urlopie macierzyńskim? Jeśli wychowawczy na pierwsze dziecko kończy mi się w kwietniu 2008 roku, czy wychowawczy na drugie dziecko potem mi przysługuje? Będę bardzo wdzięczna za info!! Emilka Odpowiedz Link Zgłoś
24milenka Może warto wrócić do pracy na parę dni? 20.12.06, 10:29 mili17021979 napisała: > Hej dziewczyny! Ja mam takie pytanko: Od kwietnia 2005 jestem na urlopie > wychowawczym, pobieram zasiłek z MOPR-u. W tej chwili jestem w 9 tygodniu > ciąży. Z tego co wyczytałam nie będzie mi przysługiwał urlop macierzyński po > urodzeniu drugiego dziecka, ale zasiłek tak. "Ważna zmiana! Jeżeli mama > przebywająca na urlopie wychowawczym urodzi następne dziecko, nie przysługuje > jej urlop macierzyński, bo wszelkie obowiązki wynikające ze stosunku pracy są w > > tym czasie zawieszone. Ale uwaga! Ma prawo do zasiłku macierzyńskiego, czyli > może pobierać także zasiłek rodzinny z dodatkami, a na drugie dziecko także > zasiłek macierzyński!" > Czy jest to jednomiesięczny zasiłek, czy trwa tyle co przy urlopie > macierzyńskim? Tyle co przy macierzyńskim. > Jeśli wychowawczy na pierwsze dziecko kończy mi się w kwietniu > 2008 roku, czy wychowawczy na drugie dziecko potem mi przysługuje? Przysługuje, ale nie dłużej niż trzy lata i tylko do ukończenia przez drugie dziecko czwartego roku życia. Z moich obliczeń wychodzi mi, że różnica wieku między Twoimi dziećmi jest taka, że będziesz mogła wykorzystać również na drugie dziecko całe trzy lata. P.S. Rozważałaś możliwość przerwania teraz urlopu wychowawczego i powrotu do pracy na jakiś krótki okres czasu? Parę dni byś popracowała, a potem możesz iść na L4 (o ile masz pewność, że dostaniesz L4). Ponieważ jesteś w ciąży, nie mogą Cię zwonić. A zaczęłabyś dostawać z ZUSu pełną pensję,a nie zasiłki. Po porodzie możesz iść na macierzyński na drugie dziecko i przez kolejne 20tyg dostajesz zasiłek macierzyński (w wysokości pełnej pensji). Potem wracasz na przerwany wychowawczy na pierwsze dziecko. A po nim na wychowawczy na drugie. Miałabyś więcej pieniędzy i siedziałabyś z dziećmi w domu do ukończenia przez drugie dziecko pełnych 4 lat (czyli gdzieś do czerwca lub lipca 2011), a nie do kwietnia 2011. Odpowiedz Link Zgłoś
mili17021979 Re: Może warto wrócić do pracy na parę dni? 21.12.06, 13:43 Dzięki 24milenka za informację. Jeśli chodzi o powrót do pracy to nie jest teraz to możliwe z kilku powodów: po 1) zatrudniona jestem w Warszawie, a obecnie mieszkam w Poznaniu - nie miałabym sie nawet gdzie zatrzymać przez te kilka dni pracy po 2) tym razem moja ciąża przebiega bezproblemowo, w 1 ciąży byłam na L4 od 5 tygodnia ciąży (zagrożenie poronieniem, pobyt w szpitalu), a Zus i tak mnie 2 razy kontrolował, więc teraz gdy jest wszystko dobrze, nie chciałabym iśc na L4 po 3) kilka moich koleżanek próbowało wrócić do pracy (tak się stało że zachodziłyśmy w ciążę jak grzyby po deszczu), i zostały odprawione z kwitkiem, że nie ma teraz stanowiska (w końcu same zrezygnowały zatrudniając sie w innych firmach Bardzo Ci dziękuję za informacje Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
24milenka Jeśli nie na początku, to może pod koniec ciąży? 21.12.06, 23:19 Masz bardzo uczciwe podejscie. I gratuluje bezproblemowej ciazy, oby tak dalej, to przeciez najwazniejsze. Odnosnie punktu 3). Jesli pracownik lub pracownica chce wrocic z urlopu wychowawczego pracodawca MUSI go/ją przyjąć! Co prawda często zaraz po tym zwalnia, ale jeśli pracownica jest w tym czasie w kolejnej ciąży, to nie może zwolnić. Pracodawcy nie wolno było więc odesłać Twoich koleżanek z kwitkiem. Jeśli wiesz, że nie dostaniesz L4, to możesz wrócić do pracy pod koniec ciąży. I zaraz pójść na macierzyński. Przynajmniej przez te 20tyg dostawałabyś pensję. Skoro pobierasz zasilki, to znaczy, ze masz bardzo niskie dochody na czlonka rodziny, wiec pieniazki pewnie by sie przydaly. Ale jesli tak naprawde Twoja sytuacje finansowa nie jest zla (np. niskie dochody masz tylko na papierze) i biorac pod uwage odległość Poznan - Warszawa, to nie warto kombinować. Zycze wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
mili17021979 Re: Jeśli nie na początku, to może pod koniec cią 15.01.07, 15:02 Witaj 24milenka! Ja znowu z prośbą o poradę... Dziś dowiedziałam się, że najprawdopodobniej mój zakład pracy będzie zlikwidowany (jest już orzeczenie sądu o nakazie eksmisji firmy). Podobno w przypadku likwidacji zakładu, wszelkie świadczenia przepadają, w tym i ubezpieczenie? Czy np. mogę się zarejestrować jako bezrobotna w Zakładzie Pracy, i miec dzięki temu ubezpieczenie? Czy kompletnie nic mi nie przysługuje jak urodze kolejne dziecko (żaden zasiłek macierzyński?) Pewnie też od razu przepadają świadczenia z MOPR-u, skoro nie będę zatrudniona .. W jaki sposób mam się ubezpieczyć, żeby nie płacić za pobyt w szpitalu, poród, i z kim rozmawiać o swojej sytuacji? Z ZUS-em, Inspektoratem Pracy? Z góry dziękuję Ci za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam mili Odpowiedz Link Zgłoś
ingapol okres próbny 15.12.06, 10:45 witam, niedawno zaczęłam nową pracę, tj 16.11.2006, prawdopodobnie jestem w ciąży ( test, objawy - na to wskazują, ale USG mam dopiero 28.12). Czy jesłi sie okaże że jestem naprawdę w ciąży pracodawca ma obowiązek przedłużenia mi umowy? Jestem zatrudniona na 3- mięsięczny okres próbny. Bardzo proszę o odp. Odpowiedz Link Zgłoś
mia44 Re: okres próbny 18.12.06, 12:21 Na twoim miejscu zaczekałabym do końca okresu próbnego i zobaczyła co ci zaproponuje. Byćmoże następną umowę da ci na dłużej niż tylko do momentu porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
an555 Re: Pytanie 18.12.06, 20:28 Dziewczyny mam pytanie . A więc w styczniu tego roku urodziłam synka ktory niestety zył tylko 9 dni. Byłam na wychowawczym dwa miesiace i w marcu wrociłam do pracy. Szefowa oznajmiła mi ze bede miala skrocony urlop wypoczynkowy o 4 dni z powodu tego ze dwa miesiace bylam na macierzynskim( na miesiac na 2 dni) Czy mila do tego prawno? Nie znalazłam zadnego takiego przepisu w kodeksie pracy. A drugie pytanko brzmi tak : Czy bedąc na L4 podczas ciazy mam prawo do urlopu? Moze pokrotce opowiem: Jak pisałam pozyzej w marcu wrociłam do pracy a od poczatku lipca jestem na L4 ( ciąża) bede na nim do rozwiazania. Szefowa znowu twierdzi ze urlop nalezy mi sie tylko za miesiace w ktorych pracowałam czyli marzec, kwiecien, maj , czerwiec i ze L4 sie nie liczy do urlopu. Bardzo prosze Was o pomoc i informacje na ten temat. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita do an555 19.12.06, 21:02 nie wiem jak to jest w przepisach, ale ja rodziłam w listopadzie 2005, na zwolnieniu byłam od połowy lipca 2005 i moja kadrowa policzyła mi cały urlop za 2005 i cały urlop za 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
judtytkat Re: Pytanie 20.12.06, 16:33 Urlop nalicza Ci się w 100% za czas przebywania na L4, a także za okres urlopu macierzyńskiego. Nie nalicza się za okres przebywania na urlopie wychowawczym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
an555 Re: Dziewczyny dzieki:) 20.12.06, 22:55 Dziewczyny dziekuję Wam bardzo za pomoc. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
magda2012 zatrudnienie w trakcie zasiłku macierzyńskiego 22.12.06, 15:09 Witam, moja sytuacja wygląda tak: obecnie jestem na umowie o prace przedłużonej do dnia porodu. Przewidywany termin porodu połowa stycznia. Następnie będę pobierać zasiłek macierzyński z ZUSu przez 18 tyg. (pierwsze dziecko), czyli do ok. połowy maja. Mam możliwość zatrudnienia, ale umowę o prace ze względów formalnych mogę podpisać najwcześniej 1 marca, najpóżniej zaś 1 maja. Potem przepada. Stąd moje pytanie- Czy po podpisaniu umowy z nowym pracodawcą, mogę wystąpić o część urlopu macierzyńskiego, która czasowo bedzie mi jeszcze przysługiwać? I czy pracodawca ma obowiązek mi go udzielić? Czy musze zrezygnować z ostatnich tygodni zasiłku macierzyńskiego aby podpisać umowe o prace. Dodam jeszcze, ze nastepnie chciałabym isc na urlop wychowawczy na kilka miesiecy ( u poprzedniego pracodawcy pracowałam ponad 6 m-cy). Szukałam odpowiedzi w aktach prawnych, ale nigdzie nic na ten temat nie mogę znależć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania zasilek chorobowy a drugi prog podatkowy 22.12.06, 17:42 Czy na zasilku chorobowym wyplacanym przez pracodawce (firma zatrudnia ponad 20 osob) pracodawca moze wyliczyc, ze pracownica weszla w wyzszy prog podatkowy? Gdzies czytalam, ze zasilki zusowe sa obciazone tylko 20% podatkiem, a reszte "niedoplat" rozlicza sie z US w rozliczeniu rocznym. Pomozcie, bo dostalam zasilek kilkaset zl nizszy... Kania Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-87 Re: zasilek chorobowy a drugi prog podatkowy 22.12.06, 18:05 A czy może ktoś mi powiedzieć kto będzie mi wypłacał zasiłek macierzyński jeżeli firma w której pracuje nie zatrudnia więcej niż 20 osób. Bardzo tego pilnują bo wtedy są jakieś inne zasady rozliczania pracowników.Za zwolnienie też mi płacili tylko 30 dni a potem odesłąli mnie do ZUS.Umowe mam na czas nieokreślony. Odpowiedz Link Zgłoś
anet.76 jak to Cię "odesłali"??? 25.12.06, 23:26 moja firma też zatrudnia poniżej 20 osób, ale skoro firma wypłaca Ci wynagrodzenie, to ona wypłaca też zasiłek macierzyński i za chorobowe. Faktem jest, że powyżej chyba 32 albo 34 dni zwolnienia w roku i za macierzyńskie firma odbiera te pieniądze z ZUSu, więc to ZUS płaci, ale fizycznie dostajesz je chyba od firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: jak to Cię "odesłali"??? 05.01.07, 14:20 Po 33 dniach zwolnienia przy firmie zatrudniajacej ponizej 20 pracownikow to ZUS wyplaca swiadczenia... Firma odsyla papiery do ZUSu i tam juz sie zajmuja wyplata pieniazkow. Kania Odpowiedz Link Zgłoś
tymek55 prosze o wyjasnienie 23.12.06, 04:46 przypadek a) Jeżeli przebywałam na zwolnieniu bez przerwy 90 dni a potem 4 dni nie byłam na zwolnieniu i nastepnie znów zwolnienie to czy w trakcie tych 4 dni moge miec placone zykle wynagrodzenie za godziny przepracowane z uczniem oraz wykonac umowę zlecenie? Czy zus bedzie kazał mi zwrocic zasilek chorobowy? Czy zasiłek chorobowy w razie nieprawidłowosci zabierany jest cały ,czy tylko za ten czas kiedy wykonało sie prace w innym miejscu zatrudniea.Czy jezeli w trakcie pierwszych 90 dni zwolnienia dostalbym wynagrodzenie z innego miejsca pracy , potem miałabym kilka dni przerwy w zwolnieniu ( 4 dni)to czy Zus zwróci sie do mnie o zwrot zasiłku za 182 dni zwolnienia czy tylko za 90 dni. przypadek b) W trakcie zwolnienia z drugiego miejsca pracy wyplacono mi wynagrodzenie mimo ze w danych miesiacach nie pracowałam, jedynie wczesniej wypracowałam dane godziny.Po zauwazeniu błed wysłane zostało pismo do zusu ze wynagrodzenie które otrzymałam jest za nadgodziny wypracowane we wczesniejszych dniach (.W tym miejscu pracy nie przedstawiłam L4 ,ale też nie przepracowałam wymaganych 30 dni aby zasiłek chorobowy mi przysłogiwał,w ciagu 8 dni wypracowałm tyle godzin ile mialm przepracowac przez 4 miesiace( miałam 1/5 etatu), potem nie miałam juz mozliwosci pracy wiec nie przedstawilam zwolnienia ,za wypracowane nadgodziny wyplacano mi w kolejnych miesiacach ) Odpowiedz Link Zgłoś
selgross Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 15.01.07, 16:08 prosze o porade prawna. Jestem w 26 tyg ciazy.Pracodawca w zaden sposob nie idzie mi na reke. Najchetniej pozbyl by sie mnie by wszelkie platnosci przejal ZUs.Z checia poszlabym juz na ciagle zwolnienie bo coraz ciezej mi jest ale w takiej sytuacji chce by ciagle mnie mial na glowie nie mogac na moje stanowisko nikogo zatrudnic, wykombinowalam sobie ze bede chodzic do pracy w kratke czayli 2 tyg l4 2 tyg w pracy. w ten sposob nie przekrocze 33 dni zwolnienia i nie bedzie mi placil zus tylko zaklad pracy.Jestem w 26 tyg. termin mam na koniec kwietnia.potrzebuje porady ktora metode postepowania wyybrac 1. chodzenie dokad sie da na L4- 2 tyg w pracy, dwa tyg na L4, pozniej blizej kwietnia wykorzystac czesc urlopu wypoczynkowego ktory mi przysluguje na ten rok ( 20 dni) i tu sie pojawia pytanie - czy bede mogla wykorzystac wszystkie 20 dni do porodu i od dnia porodu rozpoczac macierzynski? 2. do konca lutego chodzic na l4 i isc od konca lutego na macierzynski( ale wtedy po 18 tyg nie dostane zadnej kasy( ani z Zus ani z zakladu pracy) prosze o porade co powinnam zrobbic. Tylko nie piszcie ze kombinuje. bylabym fair gdyby pracodawca byl fair wobec mnie, pozwalal wczesniej wychodzic, przestrzegal 4 godzinnego czasu pracy przy kompie itd Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re:kodeks pracy i prawo pracy 07.03.07, 17:13 www.prawo.egospodarka.pl/5464,Uprawnienia-pracownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem,1,44,1.html www.prawo.egospodarka.pl/prawo-pracy Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Macierzyński 12.03.07, 14:39 www.infor.pl/ubezpieczenia/aktualnosci/33277,Kiedy-przysluguje-zasilek-macierzynski.html Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Macierzyński 03.04.07, 21:08 www.prawo.egospodarka.pl/19218,Zmiany-w-urlopach-i-zasilkach-macierzynskich,1,34,3.html Odpowiedz Link Zgłoś
nik7 Re: Zwolnienie L4, urlop, praca i inne przepisy 13.07.07, 13:54 Czy jeśli mam umowę na czas określony (2 lata) to czy o ciąży mogę powiedzieć w pracy już w pierwszym miesiącu czy muszę czekać, aż skończy się pierwszy trymestr. Słyszałam, że jeśli ma się umowy na czas określowny to pracodawca do trzeciego miesiąca może dać wypowiedzenie? Odpowiedz Link Zgłoś