yenepher 03.06.06, 11:17 czy łożysko może odkleić się NAGLE, czy odkleja się stopniowo i można to wykryć wcześniej (przed zagrażającym życiu odklejeniem)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jashka80dm Re: odklejone łożycko 03.06.06, 11:26 z tego co wiem, po jakimkolwiek, naet lekki upadku lozysko ju zmoze sie zaczac odklejac, dlategotez jesli cos takiego jak upadek sie wydarzy, nalezy jak najszybciej sie zglosic do lekarza na usg i ktg. Ty mozesz nie czuc niczego niepokojacego, ale ciaza moze juz byc zagrozona. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9936 Re: odklejone łożycko 03.06.06, 12:02 W początkowym etapie ciąży (ok 10 tyg. ciąży)po dzwignięciu ciężkiej torby....odczułam leciutki ból pleców....później maleńkie krwawienie, które mnie zaniepokoiło....gin. stwierdził odklejanie kosmówki. Był widoczny krwiak....przez półtora miesiąca brałam duphaston i teraz 35 tydzień i jest okey.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: odklejone łożycko 03.06.06, 12:20 Może odkleić się nagle jak i stopniowo(utajone) Zależy co masz na myśli wykryć wcześniej. Można rozpoznać po objawach np.bolesność brzucha,bolesność i wzmożone napięcie macicy.Krew może zbierać się w macicy i wtedy niewielka jej ilość wydostaje sie na zewn,może też być silne i obfite krwawienie. Oddzielenie się łożyska następuje przez krwawienie do doczesnej podstawowej,a następnie pod wpływem rosnącego ciśnienia,krwiak pozałożyskowy rozprzestrzenia się coraz dalej.Gdy krwiak pozałożyskowy uzyskuje znaczne rozmiary,krew wypływa przez pochwę. Początek i rozwój choroby nagły,gwałtowny. Krwawienie-początkowo wewn. a następnie zewn.,zwykle krwią ciemną.Pierwsze krwawienie może być mierne lub obfite.Zwykle utrzymuje się krwawienie o podobnym nasileniu.Podczas skurczu często krwawienie zmniejsza się.Po pęknięciu błon płodowych krwawienie zwykl e utrzymuje się.Bolesność powłoki brzusznej,mierne wzdęcia brzucha.Często występują skurcze.Napięcie macicy zależnie od stopnia oddzielenia częstwzmożone lub bardzo duże.. Objawy szybko narastającego wstrząsu niewspółmierne do zewn.krwawienia.Zaburzenia czynności serca płodu lub brak.Ruchy płodu zmienione (nasilone,brak,osłabione) Często w wywiadzie przewlekłe choroby nerek i wysokie ciśnienie,krótka pępowina i nieprawidłowości w budowie macicy.Urazy,ale poważne np.wypadek samochodowy.Małe urazy raczej nie odgrywają roli w oddzieleniu łożyska. Głównymi przyczynami przedwczesnego oddzielenia łożyska są zmiany naczyniowe w endometrium i myometrium miejsca łożyskowego,w płycie podstawowej łozyska oraz gwałtowne zmiany w hemodynamice krążenia maciczno-łożyskowego. Mam nadzieję,ze nieco rozjaśnoiłam sprawę. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
yenepher Re: odklejone łożycko 03.06.06, 13:55 chcialaby dosc do tego, czy moj "prowadzacy" zrobil blad w sztuce czy nie... bo rzekomo wszystko bylo dobrze (mimo iz od poczatku ciazy, przez całą ciąża wyplywal ze mnie biały sluz), w 37 tyg. wylecial ze mnie gesty brazowy sluz - rzekomo czop (i wtedy po konsultacji dowiedzialam sie,ze wszytko jest w porzadku) i tego samego dnia wieczorem wylalo sie ze mnie kilka litrow krwi...wiec pocieli mnie jako nagly przypadek z odklejonym lozyskiem. Nadmienie, ze nie mialam nadcisnienia, cukrzycy-ani innych dolegliwosci, nie milam wypadku, nie upadlam, nie uprawialam sportu....cwiczylam oddechy i PARCIE na szkole rodz. I co mozliwe, ze odkleilo sie tak nagle? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: odklejone łożycko 03.06.06, 14:07 Nie przypuszczam aby lek.prowadzący popełnił błąd czytając Twój post. Wydzielina z pochwy-biała to coś raczej fizjologicznego i dopiero pojawienie się krwawienia świdczyło o p.o.ł. Nawet jeśli lekarz zrobił rano usg,a wieczoerm było krwawienie to i tak to usg niczego by nie pokazało.To się dzieje zwykle nagle nie dając większych objawów. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: odklejone łożycko 03.06.06, 14:55 mnie sie tez wydaje ze lekarz nie popełnił zadnego błedu biała wydzielina jest normalna i normalne jest zwiekszenie tej wydz. w ciazy,a gesty brazowy sluz w 37 tc to wyglada faktycznie na czop.... Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: odklejone łożycko 21.09.06, 12:07 U mnie było dokładnie tak samo, w 38 tyg brązowy śluz przez kilka dni a potem odejście brązowych wód płodowych, pojechałam szybko do szpitala, zaraz zrobili CC bo córeczka już nie oddychała, nieszczęście małą uratowali choć pierwsze dni spędziął na OIOM-ie . To też było odklejenie łożyska a ja wogóle nie krwawiłam, też długo się zastanawiałam, czy to była wina lekarza prowadzącego który na USG kilka dni wcześniej nic nie stwierdził itp. Teraz to już olałam, było jak było grunt, że mała zdrowa, a my staramy się o drugiego malca Odpowiedz Link Zgłoś