beti217 13.06.06, 17:06 dziewczyny jestem w 5 miesiacu ciazy...musze siedziec w domu a tzn.non stop lezec,bo mam za miekka szyjke macicy i dziecko moge stracic?Czy ktoras tak miala? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabi_10 Re: Za miekka 13.06.06, 17:39 tak- ja też mam ten problem. W środe zaczynamy 22 tc, a w 18 lekarz stwierdził, że szyjka jest nieznacznie skrócona i miękka- też leżałam, ale tydzień temu lekarz kazał mi się powoli uruchamiać. Miękka szyjka grozi rozwarciem, a co za tym idzie porodem przedwczesnym. Ale skoro wiesz juz że musisz uważać to na pewno wszystko bedzie dobrze. Ja też wierzę, że jakoś dotrwamy do 37 tc, ale musze przyznać, że każde ukłucie stawia mnie na równe nogi Już chyba wolałam leżeć, bo to najpewniejsze lekarstwo, a tak denerwuje sie strasznie i najchetniej chodziłabym co drugi dzien do lekarza, ale już mi wstyd, bo w końcu uzna mnie za histeryczke jak tak dalej pójdzie. Mam wielką nadzieje, że będzie dobrze i tobie też tego życzę. Z tego co wiem przy tych dolegliwościach świetnie robi luteina dopochwowa (do 24tc) ja ją biorę codziennie i lekarz stwierdził w ubiegły tygodniu poprawe. Do tego jeśli masz skurcze tj. twardnieje ci brzuch(one własnie powodują skracanie i rozwieranie szyjki) to leki rozkurczowe- biore nospe i aspargin, miałam jeszcze fenoterol,ale fatalnie sie po nim człam i lekarz odstawił. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ciumaczek Re: Za miekka 13.06.06, 20:15 Miałam to samo! Gin stwierdziła to w 23 tc i trafiłam do szpitala, by skonsultować ewentualne zakładanie szwu. Na szczęście bez tego się obyło. Dużo odpoczywałam, codziennie zażywałam magnez (np Asmag do kupienia bez recepty), w razie skurczy (rozwarcie na opuszek)- nospa. I bardzo się bałam, że nie doczekam! Teraz jestem w 39 tc i chciałabym już urodzić ha ha ha Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
tyma1 Re: Za miekka 14.06.06, 09:40 a ja dopiero wchodzę w piaty miesiąc i mam ten sam scenariusz co ty. Nie czuję znacznej poprawy po lekach. Zatydzień wybieram się do mojej gin, zobaczymy co osądzi. Trochę panikuję, bo własnie zaczęła się mi sesja na studiach i boję się, że nie będę mogła podejść do egzaminówOczywiście poza strachem o bobasa! Odpowiedz Link Zgłoś
beti217 Re: Za miekka 14.06.06, 11:30 O kurcze-no ja tez mam jeszcze sesje i troche egzaminow w tylBoje sie...a co za tym idzie...mam do niedzieli lezec i w poniedzialek na kontro:/chcialabym sie na jakis spacerek przejsc ale czy to ma sens Odpowiedz Link Zgłoś