malinka255 04.07.06, 13:29 Czeka mnie drugi poród, jestem w 34tc i 4 dni, dziecko narazie ulozone poprzecznie; kto tak mial w drugiej ciazy? Jak poród? Proszę oodp. malinka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmalicka21 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 13:37 jak będzie ułożone inaczej jak głową w dół to cię czeka cesarka Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 13:43 No wlasnie o to chodzi, ze nie cesarka, bo jak beda posladki, to sie rodzi drugie dziecko naturalnie, naczytala sie ze to trudniejszy i dluzszy prod; ale pytam dziewczyny, ktore rodzily tak drugie dziecko? malinka Odpowiedz Link Zgłoś
duszka30 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 14:08 Pocieszę Cię, mój drugi synek odwrócił się tydzień przed porodem, tj w 38tc, ważył po porodzie 4160g, nie bardzo wyobrażałam sobie jak miałabym go rodzić pośladkami, ale zrobił mi prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
zarebamon Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 14:41 Podciągam bo jestem w identycznej sytuacji(( Może odezwie się mama, która rodziła posladkowo? A swoją drogą to co z tymi dzieciaczkami - sporo dziewczyn pisze, że ma ułozone posladkowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
doris1981 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 14:46 Jeżeli dziecko jest ułożone poprzecznie to nae ma możliwości urodzic go siłami natury. Moje pierwsze dziecko bylo ułożone pośladkowo i rodziłam normalnie, drugie tez ułożyło sie posladkowo i tez miałam rodzic normalnie. Sytuacja sie zmieniła dopiero na sali porodowej kiedy lekarka stwierdziła ze jest za wysoko i czekanie az zejdzie do kanału rodnego mogłoby byc niebezpieczne, poza tym wody płodowe byly zielone i zrobili cesarke Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 16:15 Marze o tym, aby się odwrócilo, bo ani nie chce cesarki, ani nie chce rodzic posladkow... A jak dzieci po porodzie posladkowym-zdrowe i wszystko oki? malinka Odpowiedz Link Zgłoś
doris1981 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 16:23 Z dzieckiem wszystko ok, chociaz slyszalam ze czesto dzieci po porodzie posladkowym maja kłopoty z bioderkami i obojczykiem. A cesarka wcale nie jest zła. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bws Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 16:29 ja co prawda jeszcze nie rodziłam i mam nadzieję że nie będzie z tym komplikacji ale za to sama urodziłam się pupą do najmniejszych dziewczynek nie należałam, bo 4800 a mama szczuplutka jak ja w tej chwili wszystko ze mną ok nawet w szkole najszybsza w biegach byłam więc bioderka o obojczyk ok, poród podobno był bardzo szybki, ale co prawda było to ponad 26 lat temu życzę powodzenia i jeszcze ma szansę się obrócić więc głowa do góry Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 nie rodzi się teraz pośladkowo! wtedy tylko cesark 04.07.06, 16:25 zrozumcie że jeżeli macie dzieci ułożone pośladkowo to zrobią wam cesarkę porody posladkowe są zbyt niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 mmalicka21 04.07.06, 16:28 Zrozum kochana, że gdziekolwiek przeczytasz i kogokolwiek się spytasz-ja swojego lekarza i swojej poloznej-to drugie dziecko rodzi sie posladkowo sn; malinka Odpowiedz Link Zgłoś
duszka30 Re: mmalicka21 04.07.06, 16:39 Ja rodziłam głowką obu chłopców i obaj mieli wyłamane obojczyki. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: mmalicka21 04.07.06, 16:41 dodam, ze sa nawet szpitale, gdzie wymuszaja poród sn u pierwiastek Odpowiedz Link Zgłoś
annus_annus Re:tez mam ułozone pośladkowo34tc 04.07.06, 20:16 Witam, dziś o tym juz pisałam - trochę nas jest.. kurcze-też ta myśl nie daje mi spokoju, boje się.. jedna z dziewczyn doradzała ćwiczenie ze szkoły rodzenia: uklęknąć na podłodze,oprzeć się na przedłokciach o podłogę wraz z głową 3 razy dziennie - podobno dzidzia ma wtedy możliwości i może się odwróci.. chyba trzeba też do niej dużo mówić i wierzyć - ja tak robię i modlę się powodzenia! trzymajmy sie razem a co na to Wasi lekarze? i gdzie zamierzacie rodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
joa28 hehe - niestety nie:( 04.07.06, 20:26 oj, mmalicka, mmalicka - aleś ty naiwna (w pozytywnym znaczeniu) Niestety- poród sn jest teraz na topie, więc jeśli nie da się w łapę odpowiedniemu lekarzowi, to u rodzącej 2 razy jest prawiepewny w 100%, natomiast zgodnie z owczym pędem ku naturze bardzo często wymusza się go również u tych rodzących po raz 1 (jak tu któraś słusznie zauważyła). O wskazaniach (ułożenie pośladkowe) do cc to sobie można w mądrych książkach poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
karola281 Re:ja rodziłam 2 dziecko ułozone posladkowo sn 04.07.06, 21:37 tak zadecydował lekarz.W koncu oni chyba lepiej sie na tym znaja .A co do niebezpiecznych porodów to kazdy jest niebezpieczny i kazdy nawet najtrudniejszy moze zakonczyc sie szczesliwie i na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 08:32 kto nam coś jeszcze dopowie? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 08:51 Mój dzidziuś jest ułożony pośladkowo. Będzie to mój drugi poród, więc nie ma wskazań do cc. Mój lekarz jednak uważa, że cc jest nieuniknione i jak najbardziej wskazane przy takim ułożeniu oraz wadze dzidzi (ponad 3500). Prawdą jest jednak, iż ostateczną decyzję podejmuje lekarz odbierający poród. Nawet jeśli w karcie ciąży będzie wpisane: wskazania do cc. Dlatego też wolę się zaasekurować i umówić z moim lekarzem na cc, a nie zdawać się na przypadkowych lekarzy, którzy będą robić doświadczenia czy uda mi się urodzić sn czy też jednak nie. W razie problemów to ja poniosę konsekwencje. Mam więc nadzieję, że lekarz zgodzi sie umówić i nie wyjedzie mi na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kraplakowa Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 10:15 Jeżeli poprzecznie to na 100% cesarka, niezależnie który poród i w jakim szpitalu. Jezeli pośladkowo to wszystko zależy od szpitala: mogą próbować naturalnie, a mogą od razu zrobić cc. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 11:41 Ja mam narazie poprzecznie; ale nie chce miec cesarki, bleee... mam takie zle skojarzenia z cesarką; najbardziej bym chciala, aby maluch sie odwrocil glowa w dol; a jak sie ulozy posladkami, to... mam rodzic naturalnie; a waga? na bank bedzie duzy, piersze dziecko urodz. 4700g, teraz to nie wiem ile ma-usg klamie, cora miala miec 3500g!!-ale chyba jest duzy, bo zawszeo 2 tyg. termin z usg wychodzi wczesniej; bede miala usg za 12 dni, wtedy zobaczymy co powie lekarz i jak sie maly ulozy, oby dobrze; malinka Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 12:02 Ja już nie mam nadziei na zmianę ułożenia dzidzi. Wkroczyłam bowiem w 37 tc. A tak marzył mi się poród w wodzie. Pierwszy poród nie był ciężki sn. Więc tego też się nie obawiałam. Ale w tej sytuacji (ułożenie pośladkowe, czy też miednicowe - dzidzia siedzi "po turecku") nie wyobarażam sobie porodu sn. Boję się cc, ale to chyba teraz najlepsze wyjście. Mój lekarz też tak uważa. Gorzej jeśli wyjedzie na wakacje i będę zdana na przypadkowych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 no to nie wiem co na to lekarz 05.07.06, 12:46 ale ułożenia posladkowe sa przeciwskazaniem do sn i wskazaniem do cc z jakis tam bliżej mi nieznanych powodów w takim razie jA bym się nie godziła na taki poród i szukała lekarza który podejmie właściwą ( cc ) decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: no to nie wiem co na to lekarz 05.07.06, 13:47 Ułożenie pośladkowe faktycznie kwalifikuje do porodu poprzez cc, jednak wyłącznie przy pierwszym porodzie. Przy każdym następnym niestety wszystko zależy od lekarz pdbierającego poród, jednak z reguły każą najpierw próbować rodzić sn. Ja jakoś sobie tego nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
mplankton Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 15:11 3 lata temu rodziłam syncia ułożonego pośladkowo (w IMiD). Bardzo bałam się tego porodu, chciałam mieć cesarkę, ale stwierdzono, że przy drugim porodzie nie ma wskazań. W związku z tym rodził sie siłami natury. Poród tak naprawdę nie był ani trudny, ani długi (rzekłabym nawet, ze krótki). W dniu porodu robiono mi USG - oceniono, że będzie ważył 3300 ( a ważył 3290 - to się nazywa mieć oko i umiejętności!), a więc nie ma problemu. Urodził się zdrowy - po porodzie pośladkowym miał tylko wielkiego siniaka na pupci. A po takim ułożeniu w brzuchu, miał lekko jajowatą główkę, co z biegiem czasu sie zmieniło. Rodziłam właściwie bez znieczulenia, bo dostałam je baardzo późno, tak szybko postępowała akcja porodowa - ale przydało sie na późniejsze szycie. Z moich doświadczeń wynika więc, że nie taki diabeł straszny, a obserwując dziewczyny po cesarce, cieszyłam sie, ze jednak rodziłam siłami natury. Odpowiedz Link Zgłoś
annus_annus Re: 2-gi poród-czy ważne ile lat temu? np.20lat 05.07.06, 15:43 jak myslicie/wiecie czy to ma znaczenie? odstęp jednego porodu od drugiego w latach? rodziłam 20 lat temu, przez tzw. vacum czyli "wysysanie" dziecka przez taką "odssawkę" jak odkurzacz bo nie chciała wyjść - za słabo chyba parłam bo opadłam z sił i mało pamietam - dawali wtedy chyba "głupiego Jasia" więc w znieczuleniu trochę mi się film urwał. A teraz dzidzia jest ułożona pośladkowo - więc jak myślicie? czy zakwalifikują mnie jako 2-gi poród? czy cc Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: 2-gi poród-czy ważne ile lat temu? np.20lat 05.07.06, 20:23 Wszystko zależy od learza przyjmującego poród. To on odpowiada za poród i on też decyduje. Istotna jest też waga dzidzi i twoja budowa. Odpowiedz Link Zgłoś