Dodaj do ulubionych

Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne uloż

04.07.06, 13:29
Czeka mnie drugi poród, jestem w 34tc i 4 dni, dziecko narazie ulozone
poprzecznie; kto tak mial w drugiej ciazy? Jak poród? Proszę oodp.
malinka
Obserwuj wątek
    • mmalicka21 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 13:37
      jak będzie ułożone inaczej jak głową w dół to cię czeka cesarka
      • malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 13:43
        No wlasnie o to chodzi, ze nie cesarka, bo jak beda posladki, to sie rodzi
        drugie dziecko naturalnie, naczytala sie ze to trudniejszy i dluzszy prod; ale
        pytam dziewczyny, ktore rodzily tak drugie dziecko?
        malinka
        • duszka30 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 14:08
          Pocieszę Cię, mój drugi synek odwrócił się tydzień przed porodem, tj w 38tc,
          ważył po porodzie 4160g, nie bardzo wyobrażałam sobie jak miałabym go rodzić
          pośladkami, ale zrobił mi prezent.
    • zarebamon Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 14:41
      Podciągam bo jestem w identycznej sytuacjisad((
      Może odezwie się mama, która rodziła posladkowo? A swoją drogą to co z tymi dzieciaczkami - sporo dziewczyn pisze, że ma ułozone posladkowo....
    • doris1981 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 14:46
      Jeżeli dziecko jest ułożone poprzecznie to nae ma możliwości urodzic go siłami
      natury. Moje pierwsze dziecko bylo ułożone pośladkowo i rodziłam normalnie,
      drugie tez ułożyło sie posladkowo i tez miałam rodzic normalnie. Sytuacja sie
      zmieniła dopiero na sali porodowej kiedy lekarka stwierdziła ze jest za wysoko
      i czekanie az zejdzie do kanału rodnego mogłoby byc niebezpieczne, poza tym
      wody płodowe byly zielone i zrobili cesarke
      • malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 16:15
        Marze o tym, aby się odwrócilo, bo ani nie chce cesarki, ani nie chce rodzic
        posladkow...
        A jak dzieci po porodzie posladkowym-zdrowe i wszystko oki?
        malinka
        • doris1981 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 16:23
          Z dzieckiem wszystko ok, chociaz slyszalam ze czesto dzieci po porodzie
          posladkowym maja kłopoty z bioderkami i obojczykiem. A cesarka wcale nie jest
          zła. Powodzenia
          • bws Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 04.07.06, 16:29
            ja co prawda jeszcze nie rodziłam i mam nadzieję że nie będzie z tym komplikacji
            ale za to sama urodziłam się pupą smile
            do najmniejszych dziewczynek nie należałam, bo 4800 smile a mama szczuplutka jak ja
            w tej chwili
            wszystko ze mną ok smile nawet w szkole najszybsza w biegach byłam więc bioderka o
            obojczyk ok, poród podobno był bardzo szybki, ale co prawda było to ponad 26 lat
            temu
            życzę powodzenia i jeszcze ma szansę się obrócić więc głowa do góry
        • mmalicka21 nie rodzi się teraz pośladkowo! wtedy tylko cesark 04.07.06, 16:25
          zrozumcie że jeżeli macie dzieci ułożone pośladkowo
          to zrobią wam cesarkę
          porody posladkowe są zbyt niebezpieczne
          • malinka255 mmalicka21 04.07.06, 16:28
            Zrozum kochana, że gdziekolwiek przeczytasz i kogokolwiek się spytasz-ja
            swojego lekarza i swojej poloznej-to drugie dziecko rodzi sie posladkowo sn;
            malinka
            • duszka30 Re: mmalicka21 04.07.06, 16:39
              Ja rodziłam głowką obu chłopców i obaj mieli wyłamane obojczyki.
            • invicta1 Re: mmalicka21 04.07.06, 16:41
              dodam, ze sa nawet szpitale, gdzie wymuszaja poród sn u pierwiastek
              • annus_annus Re:tez mam ułozone pośladkowo34tc 04.07.06, 20:16
                Witam,
                dziś o tym juz pisałam - trochę nas jest..
                kurcze-też ta myśl nie daje mi spokoju, boje się..
                jedna z dziewczyn doradzała ćwiczenie ze szkoły rodzenia:
                uklęknąć na podłodze,oprzeć się na przedłokciach o podłogę wraz z głową
                3 razy dziennie - podobno dzidzia ma wtedy możliwości i może się odwróci..
                chyba trzeba też do niej dużo mówić i wierzyć - ja tak robię i modlę się
                powodzenia! trzymajmy sie razem
                a co na to Wasi lekarze? i gdzie zamierzacie rodzić?
          • joa28 hehe - niestety nie:( 04.07.06, 20:26
            oj, mmalicka, mmalicka - aleś ty naiwna (w pozytywnym znaczeniu) Niestety- poród sn jest teraz na topie, więc jeśli nie da się w łapę odpowiedniemu lekarzowi, to u rodzącej 2 razy jest prawiepewny w 100%, natomiast zgodnie z owczym pędem ku naturze bardzo często wymusza się go również u tych rodzących po raz 1 (jak tu któraś słusznie zauważyła). O wskazaniach (ułożenie pośladkowe) do cc to sobie można w mądrych książkach poczytać
            • karola281 Re:ja rodziłam 2 dziecko ułozone posladkowo sn 04.07.06, 21:37
              tak zadecydował lekarz.W koncu oni chyba lepiej sie na tym znaja .A co do niebezpiecznych porodów to kazdy jest niebezpieczny i kazdy nawet najtrudniejszy moze zakonczyc sie szczesliwie i na odwrot.
    • malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 08:32
      kto nam coś jeszcze dopowie?
      • nati_28 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 08:51
        Mój dzidziuś jest ułożony pośladkowo. Będzie to mój drugi poród, więc nie ma
        wskazań do cc. Mój lekarz jednak uważa, że cc jest nieuniknione i jak
        najbardziej wskazane przy takim ułożeniu oraz wadze dzidzi (ponad 3500).
        Prawdą jest jednak, iż ostateczną decyzję podejmuje lekarz odbierający poród.
        Nawet jeśli w karcie ciąży będzie wpisane: wskazania do cc.
        Dlatego też wolę się zaasekurować i umówić z moim lekarzem na cc, a nie zdawać
        się na przypadkowych lekarzy, którzy będą robić doświadczenia czy uda mi się
        urodzić sn czy też jednak nie. W razie problemów to ja poniosę konsekwencje.

Mam więc nadzieję, że lekarz zgodzi sie umówić i nie wyjedzie mi na wakacje.
    • kraplakowa Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 10:15
      Jeżeli poprzecznie to na 100% cesarka, niezależnie który poród i w jakim
      szpitalu.
      Jezeli pośladkowo to wszystko zależy od szpitala: mogą próbować naturalnie, a
      mogą od razu zrobić cc.
      • malinka255 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 11:41
        Ja mam narazie poprzecznie; ale nie chce miec cesarki, bleee... mam takie zle
        skojarzenia z cesarką; najbardziej bym chciala, aby maluch sie odwrocil glowa w
        dol; a jak sie ulozy posladkami, to... mam rodzic naturalnie; a waga? na bank
        bedzie duzy, piersze dziecko urodz. 4700g, teraz to nie wiem ile ma-usg klamie,
        cora miala miec 3500g!!-ale chyba jest duzy, bo zawszeo 2 tyg. termin z usg
        wychodzi wczesniej;
        bede miala usg za 12 dni, wtedy zobaczymy co powie lekarz i jak sie maly ulozy,
        oby dobrze;
        malinka
        • nati_28 Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 12:02
          Ja już nie mam nadziei na zmianę ułożenia dzidzi. Wkroczyłam bowiem w 37 tc. A
          tak marzył mi się poród w wodzie. Pierwszy poród nie był ciężki sn. Więc tego
          też się nie obawiałam. Ale w tej sytuacji (ułożenie pośladkowe, czy też
          miednicowe - dzidzia siedzi "po turecku") nie wyobarażam sobie porodu sn. Boję
          się cc, ale to chyba teraz najlepsze wyjście. Mój lekarz też tak uważa. Gorzej
          jeśli wyjedzie na wakacje i będę zdana na przypadkowych lekarzy.
          • mmalicka21 no to nie wiem co na to lekarz 05.07.06, 12:46
            ale ułożenia posladkowe sa przeciwskazaniem do sn i wskazaniem do cc z jakis
            tam bliżej mi nieznanych powodów
            w takim razie jA bym się nie godziła na taki poród i szukała lekarza który
            podejmie właściwą ( cc ) decyzję
            • nati_28 Re: no to nie wiem co na to lekarz 05.07.06, 13:47
              Ułożenie pośladkowe faktycznie kwalifikuje do porodu poprzez cc, jednak
              wyłącznie przy pierwszym porodzie. Przy każdym następnym niestety wszystko
              zależy od lekarz pdbierającego poród, jednak z reguły każą najpierw próbować
              rodzić sn. Ja jakoś sobie tego nie wyobrażam.
    • mplankton Re: Kto mial-drugi poród pośladki albo poprzeczne 05.07.06, 15:11
      3 lata temu rodziłam syncia ułożonego pośladkowo (w IMiD). Bardzo bałam się tego
      porodu, chciałam mieć cesarkę, ale stwierdzono, że przy drugim porodzie nie ma
      wskazań. W związku z tym rodził sie siłami natury. Poród tak naprawdę nie był
      ani trudny, ani długi (rzekłabym nawet, ze krótki). W dniu porodu robiono mi USG
      - oceniono, że będzie ważył 3300 ( a ważył 3290 - to się nazywa mieć oko i
      umiejętności!), a więc nie ma problemu. Urodził się zdrowy - po porodzie
      pośladkowym miał tylko wielkiego siniaka na pupci. A po takim ułożeniu w
      brzuchu, miał lekko jajowatą główkę, co z biegiem czasu sie zmieniło. Rodziłam
      właściwie bez znieczulenia, bo dostałam je baardzo późno, tak szybko postępowała
      akcja porodowa - ale przydało sie na późniejsze szycie. Z moich doświadczeń
      wynika więc, że nie taki diabeł straszny, a obserwując dziewczyny po cesarce,
      cieszyłam sie, ze jednak rodziłam siłami natury.
      • annus_annus Re: 2-gi poród-czy ważne ile lat temu? np.20lat 05.07.06, 15:43
        jak myslicie/wiecie czy to ma znaczenie? odstęp jednego porodu od drugiego w
        latach?
        rodziłam 20 lat temu, przez tzw. vacum czyli "wysysanie" dziecka przez
        taką "odssawkę" jak odkurzacz bo nie chciała wyjść - za słabo chyba parłam bo
        opadłam z sił i mało pamietam - dawali wtedy chyba "głupiego Jasia" więc w
        znieczuleniu trochę mi się film urwał.
        A teraz dzidzia jest ułożona pośladkowo - więc jak myślicie? czy zakwalifikują
        mnie jako 2-gi poród? czy cc
        • nati_28 Re: 2-gi poród-czy ważne ile lat temu? np.20lat 05.07.06, 20:23
          Wszystko zależy od learza przyjmującego poród. To on odpowiada za poród i on
          też decyduje. Istotna jest też waga dzidzi i twoja budowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka