Dodaj do ulubionych

morforlogia - drogo jak ...... ;(

06.07.06, 14:22
Jestem przed pierwszą wizytą u gin w czase ciazy (obecnie 6tc).
Chciałam sobie zrobić morfologie + toxoplazmoze + rozyczke + HBs + mocz itp,
aby pokazac juz u Giny pierwsze wyniki. Poszłam do Alfy na Nowym Świecie,
gdyż zależało mi na czasie. I wyszło mi ponad 300 pln!
Czy wy tez tyle płacicie za badania, czy korzystacie z NFZ? Czy lekarz I
kontaktu przepisze mi skierowanie na badania typu tokspolazmoza czy rozyczka,
czy uzna to za niezasadne (mam kota)?? jakie macie doswiadczenie w tym
temacie ?
Nie wiem, czy mam walczyc o bezpłatne badania, czy .... placic tyle prywatnym
klinikom ?? szczerze mowiac to dla mnie bardzo duzo kasy ....
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 14:29
      morfologia-7 pln
      mocz-6 pln
      pobranie krwi-2 pln
      grupa krwi z przeciwcialami-35 pln
      usr-14 pln
      krzywa cukrowa 75g-12 pln
      to tak orientacyjnie dla Ciebie za badania w niepublicznym ZOZie.Ja toxo nie
      robilam i nie zrobie(gin zaaprobowal)bo odkad pamietam zawsze mialam w domu psa
      i kota i teraz tez mam.
      • kasiak37 Re:i hbs-14 pln n/t 06.07.06, 14:30
        • mamaweroniki2 Re:i hbs-14 pln n/t 06.07.06, 14:32
          Ja bez toxoplazmozy i grupy krwi bo to mam zapłaciłam 39zł.
    • kocio-kocio Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 14:37
      Ja ze wszystko z toxo zapłaciłam też prywatnie w centrum Warszawy 185 zł (wyniki
      tego sanego dnia wieczorem).
      A Alfie nie ufaj za bardzo.
      Miałam mnóstwo kłopotów z ich laboratorium, łącznie z pomyleniem próbek.
      • slonko771 Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 14:53
        czyli mozna w przyzwoitej cenie i szybko
        • rennya Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 15:12
          Można. U mnie w szpitalu płaciłam też: za mocz, morfologię, glukozę i WR = 28
          zł; następnym razem grupa krwi: 30zł. Wyniki miałam tego samego dnia.
          (nie mieszkam w W-wie)
    • moreno500 Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 14:37
      ja dopiero po porodzie się dowiedziałam, że lekarz I-szego kontaktu mógł mi
      wystawiac skierowania na badania (prowadziłam ciążę prywatnie, więc za wszystko
      płaciłam). okazało się, że w ramach tego programu "zdrowie, mama i ja" za takie
      badania płaci miasto - czyli można prowadzić ciążę u pryw. gina i
      dodatkowo "prowadzić" ją u lekarza I-szego kontaktu. dowiedz się, czy Twój lek.
      I-szego kont. bierze udział w tym programie, jeśli tak, problem z głowy. za
      toxo płacą, za HBS też, chyba nie ma tam różyczki, ale skoro już zrobiłaś, to
      nie ma problemu.
      • maretina Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 19:36
        moreno500 napisała:

> ja dopiero po porodzie się dowiedziałam, że lekarz I-szego kontaktu mógł mi
        > wystawiac skierowania na badania (prowadziłam ciążę prywatnie, więc za
        wszystko
        >
        > płaciłam).

nie dostalabys. jesli lekarz pierwszego konatku nie prowadzi ciazy to nie ma
        obowiazku przepisywania skierowan innego lekarza. leczysz sie prywatnie to
        niestety musisz placic.
        okazało się, że w ramach tego programu "zdrowie, mama i ja" za takie
        >
        > badania płaci miasto - czyli można prowadzić ciążę u pryw. gina i
        > dodatkowo "prowadzić" ją u lekarza I-szego kontaktu. dowiedz się, czy Twój
        lek.
        >
        > I-szego kont. bierze udział w tym programie, jeśli tak, problem z głowy. za
        > toxo płacą, za HBS też, chyba nie ma tam różyczki, ale skoro już zrobiłaś, to
        > nie ma problemu.
        • moreno500 Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 19:39
          przeciez napisałam o "prowadzeniu" ciąży u lekarza pierwszego
          kontaktu....rozmawiałam na ten temat z moim lekarzem I-szego kontaktu i nie
          było by problemu. po to jest ten program "zdrowie mama i ja".
          • maretina Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 19:39
            sorry nie zrozumialam.
            • moreno500 Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 19:43
              nie robią problemu, szczególnie że nie szarpią się tu z NFZ tylko płaci za to
              Warszawa. szkoda, że dowiedziałam się o tym, jak byłam już z dzieckiem na
              szczepieniusad
    • ajk10 Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 14:40
      4ever4 napisała:

> Jestem przed pierwszą wizytą u gin w czase ciazy (obecnie 6tc).
      > Chciałam sobie zrobić morfologie + toxoplazmoze + rozyczke + HBs + mocz itp,
      > aby pokazac juz u Giny pierwsze wyniki. Poszłam do Alfy na Nowym Świecie,
      > gdyż zależało mi na czasie. I wyszło mi ponad 300 pln!

jeżeli zależy Ci na czasie to idź bezpośrednio do laboratorium analitycznego, czyli tam gdzie robią badania. Przecież z lecznicy dopiero wysyłaja próbki właśnie do laboratorium.
      Ja tak robię i wyniki morfologii i moczu mogę odebrac tego samego dnia (koszt ok. 12 zł za badanie). Niektóre badania wymagają oczywiście dłuższego czasu.
      Tospolazmozę płaciłam chyba po 45 lub 55 zł (igg i igm), ale nie jestem pewna.
      Laboratoria z których korzystam:
      na Ursynowie: Lanciego 13 tel. 649 06 49
      na Pradze: www.bakter.pl/
    • slonko771 roznie 06.07.06, 14:50
      mi gin nie kazał robic ani rozyczki ani toxo, zleca jak miało sie jakies
      problemy wczesniej , ja zrobiłam toxo dla swietego spokoju u mnie 50 zł ale
      genarelnie to chyba jednak płatne badanie, Hbs zaleca tylko w grupach
      podwyzszonego ryzyka, nie wiem jak twoj lekarz pierwszego kontaktu moj wysłał
      mnie do gin, ale powinien dac Ci skierowanie napewno na mocz , morfologię . na
      pierwszej wizycie u gin dostałam skierowanie na mocz , morfologię , grupę krwi
      i przeciwciała , glukoze, VDRL ja chodze prywatnie, ale fakt ze badanie i
      wizyty pozeraja kase warto wiec chyba chodzic panstwowo aby porobic te badania
      bez doodatkowych kosztow
    • csk2 jeszcze jeden przykład na chory system... 06.07.06, 14:51
      Witaj,
      Pociesz się, że nie jesteś sama w tym nieustannym wyciąganiu kasy za opiekę
      zdrowotną od ciężarnych. Strasznie mnie wku... fakt, iż z comiesięcznej składki
      zdrowotnej, którą odciągają obligatoryjnie od pensji w razie potrzeby nie ma
      szans na skorzystanie. U mnie wygląda to tak - lekarze przyjmujący w ramach NFZ
      to miernoty, więc dla dobra swojego i malucha chodzę prywatnie, a to z kolei
      pociąga za sobą konieczność płacenia za wykonywane badania. Gdy zwróciłam się z
      prośbą do lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie - dała raz i powiedziała,
      że NFZ zabrania im wypisywania skierowań kobietom w ciąży! Paranoja! Ponadto
      miałam problemy z cytomegalią i bakteriami, więc istniała konieczność
      dodatkowych badań, za które NFZ nie zwraca pieniędzy. Miesięczny koszt moich
      wyników - morfo + mocz = 28zł, cytomegalia=100zł, posiew=40zł. Jak dochodzą
      dodatkowe, to koszta wzrastają nawet do 600zł miesięcznie. A... i jeszcze była
      konieczność skorzytsania z poradnii chirurgii naczyniowej (groźba zakrzepicy)
      to najbliższy wolny termin był miesiąc po moim porodzie, więc znowu poszłam
      prywatnie. Oszaleć można. Nie mogę się doczekać, kiedy nasze pieniądze będą
      szły na nasze prywatne ubezpieczenia zdrowotne i to my będziemy decydować gdzie
      i za ile się leczyć.
      Pozdrawiam
    • jwyszynska Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 15:48
      Jestem z Warszawy, za badania nie połaciłam ani grosza, mam ciążę zagrożoną
      więc musiałam często robić badania, wszystko na koszt państwa wkońcu mi się
      należy, nie mam zamiaru płacić za coś podwójnie
    • niuta_s Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 19:02
      nie lepiej opłacać abonament w prywatnej przychodni, i mieć wszystkie wizyty, badania w cenie abonamentu!?!?

płacę ok 90 zł miesięcznie abonamentu - korzystam min. z lux-medu, jestem co dwa tygodnie u lekarza (ciąża zagrożona ,9-ty tydzień), robiłam już 3 razy USG, i badania, które wymieniłaś,(koszt USG w lux medzie 100.00pln +65 wizyta u Gin) - chyba nie duży koszt miesięcznie za wygodę...

ps. poniżej link do oferty z której korzystam, jest tam też lista placówek z których można skorzystać

www.allianz.pl/x_main.php?id_kategorii=1778
    • maretina Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 19:34
      moj lekjarz HBS zalecil mi robic pod koniec ciazy. przeciwciala na rozyczke
      robilam przed ciaza( w ciazy juz nie ma najmniejszego sensu, bo nic z tym nie
      zrobisz),tokso robilam przed ciaza ( w trakcie ciazy powtarzalam, bo nie mialam
      przeciwcial), co jeszcze robilas? po pierwszej wizycie ciazowej lekarz kazal mi
      zrobic wr, badanie moczu, cukier, morfologie i grupe krwi. z tego co pamietam
      nic wiecej nie badalam na tym etapie.
      badanie morfologii w 6 tc uwazam za bezsensowne, bo na tak wczesnym etapie
      ciazy bedzie ona dobra ( wyjatek to osoby majace klopoty z krwia).
    • basia.p Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 19:43
      bardzo drogo! ja chodze prywatnie do gin i wszytskie badania robilam odplatnie,
      bo moja rodzinna nie chciala mi dac na nic skierowania. Za pierwsz ekompleksowe
      badania placilam ok 60-70zł. Potem zwykla morfologia + mocz ok 20zł , glukoza
      tez cos kolo tego. Teraz robilam na zoltaczke i kile i zaplacilam 40zl. 300 to
      totalna przesada! poszukaj moze w innych klinikach !
      A swoja droga, ile placicie za wizyte u gin?
      • 4ever4 Re: morforlogia - drogo jak ...... ;( 06.07.06, 23:04
        Sama morfologia jest tania, najdroższe są badania
        Toxoplazmoza IgG - 62 pln
        Toxoplazmoza Igm - 64 pln
        Różyczka IgG - 56 pln
        Różyczka IgM -72 pln

to juz ponad 250pln. Jeszcze zadnych badań nie robilam. Pogadam z lekarzem I kontaktu, no i moze z rozyczki zrezygnuje, skoro juz za pozno.....

dzieki i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka