Dodaj do ulubionych

nadwaga i ciąża

08.07.06, 18:59
Dziewczyny czy są wśrod was kobitki o duzych gabarytach??- to znaczy bardziej
chodzi mi o ten stan kilogramowy przed ciążą??? Martwi mnie to baaardzo bo ja
mam ich duzo za duzosadsad Co powie mi lekarz- kilogramy to moja zmora. Narazie
staramy sie o dzidziusia/a może juz jestsmile/ ale te
kilogramy....ech..........A jak było z wami???
Obserwuj wątek
    • slonce12 Re: nadwaga i ciąża 08.07.06, 21:39
      sama miałam nadwagę przed ciążą przy 1,70 cm ważyłam 81 kg,
      obecnie jestem w 33 tc a waga wskazuje 86, trzeba się pilnować, nie jadam
      słodyczy, nie przesadzam z tłuszczem a przede wszystkim z ilością,
      życzę powodzenia, bo wiem z osobistych doświadczeń , że jest bardzo trudno
    • magda_wojciechowska Re: nadwaga i ciąża 08.07.06, 22:03
      Ja przed ciaza wazylam ok 75 kg przy wzroscie 1,74 m, czyli w sumie tez sporo.
      Ginekolozka pd razu powiedziala mi, ze chcialaby, bym nie prztyla wiecej, niz
      8-10 kg. Wtedy wydawalo mi sie, ze przytyje wiecej, zwlaszcza, ze nasluchalam
      sie ile kobiety potrafia przytyc (moja mama np przytyla w ciazy 20 kg). A teraz
      jestem w 32t i waze 80 kg czyli przybylo mi 5 kilo przez 8 miesiecy. A
      pozwalalam (i pozwalam) sobie czasem na slodycze i cos tlustego, a od czasu, gdy
      zaczely sie upaly, bardzo malo sie ruszam. Ale na pewno kobiety szczuple i
      bardzo szczuple nie musza tak uwazac, jak te okraglejsze.
      • agnieszkas72 Re: nadwaga i ciąża 09.07.06, 03:57
        W czasie drugiej ciąży i w okresie karmienia przytyłam ok.30 kg.I z taką nadwagą
        zaszłam w trzecia ciążę(ok.90 kg przy 168cm).W czasie trzeciej ciązy przytyłam
        6kg.Odzywiałam się normalnie i zdrowo,bez zadnych diet.Urodziłam córeczkę,która
        wazyła 4ooog.Brzuch był mało zarysowany,czułam sie dobrze,nie miałam specjalnych
        obrzęków.W czasie półtorarocznego karmienia powoli wróciłam do normalnej wagi
        sprzed ekstremalnego przytycia(nie wiem czym było spowodowane).Aha,mimo otyłości
        ciśnienie miałam w normie,cukier też,poród był krótki i przyjemny.Dbaj o siebie
        i nie martw sie na zapas.Wyrzuć z diety słodycze,no chyba,ze masz ochotę na coś
        małego..Zadbaj o dobrego specjalistę od USG.
    • 19maj Re: nadwaga i ciąża 09.07.06, 09:01
      ja przed ciążą ważyłam przy wzroście 168 około 80kg i w pierwszych 3 miesiącach
      ciąży schudłam do 65kg na początku nie tyłam dużo bardzo mało do 7 miesiąca
      chodiłam w normalnych jeansach ale potem jakos poleciało chociaż wiecej nie
      jadłam i do porodu szłam z 87kg.
    • mamalinka Re: nadwaga i ciąża 09.07.06, 13:18
      Witaj
      Ja np.zawsze walczyłam z nadwagą. Co schudłam to znów przytyłam. Przed zajściem
      w ciąże ważyłam 81 kg a teraz na 1.5 miesiąca przed porodem waże 91. Czyli w
      sumie 10 kg do przodu. Lubie, lubiłam i będę lubić słodycze nic na to nie
      poradzę. Gin nigdy nie powiedziała mi nic na temat mojej wagi.NIe masz się co
      wstydzić taie już jesteśmy. Ja tam ostro się biorę za siebie po porodzie. Może
      w końcu wygram tą walkę z kilogramami.
      Pozdrowienia
      • kaasma Re: nadwaga i ciąża 09.07.06, 13:30
        ja obecnie w 40 t.c. ważę 115 kg,przed ciążą było 96,czuję sie dobrze tylko
        ciężko(to logiczne)
        pozdrawiam
    • kaeira Re: nadwaga i ciąża 09.07.06, 13:58
      Ja ważyłam przed ciążą 81, wzrost 173, BMI 27 (BMI - wskażnik masy ciała), czyli
      według norm nadwaga (teoretycznie nadwaga jest od 25 do 30; otyłosć jest powyżej
      BMI).
      Zero problemów przy zachodzeniu w ciążę - dwa razy sukces z miejsca, w pierwszym
      cyklu (pierwszy raz było b. wczesne poronienie). Teraz jestem w 30 tyg. i ważę
      85. Żadnych problemów (odpukać!) z nadciśnieniem, cukrzycą, ani innych. (Mam 36
      lat)

A propos BMI:
      Przy wskaźniku BMI trzeba pamiętać o tym, że te które mają mocną budowę, grube
      kości, sporo mięśni, będą miały wyższy BMI. Czytalam, że jeżeli chodzi o samo
      zajście w ciażę, lepszy jest nieco wyższy BMI - np. 25-27, niz niższy (np.
      18-21). (Organizm lubi mieć bezpieczne zapasy na ciażę).

Tu jest kalkulator BMI:
      kobieta.wp.pl/kat,26231,statp,a2Fsa3VsYXRvcnlMZXdh,kalkulatorbmi.html
      • reniuta67 Re: nadwaga i ciąża 09.07.06, 21:23
        A ja jak rzucilam palenie przytylaw w ciagu miesiaca 10 kg - zupelnie niewiem
        kiedy!!! Przez pol roku probowalam zchudnac az tu nagle wpadlam z corcia(teraz
        ma 2,5 m-ca) i w ciazy dobilam do 90 kg.Ale pod koniec czulam juz te kilogramy
        bo zaczely bolec mnie piety .Teraz tez probuje schudnac 12 kg -2kg z ciazy i 10
        kg z przed ciazy .
    • mariken Re: nadwaga i ciąża 10.07.06, 08:46
      ja zaczynałam z 79 kg przy 170 cm, przez te dotychczasowe 4,5 mies schudłam
      jakieś 3,5 - 4kg - dziecko czerpie z zapasów :o))
      obrzęków nie mam, ciśnienie w normie, wszystkie badania też.

joaśka
    • monik_26 Re: nadwaga i ciąża 10.07.06, 22:01
      Ja też się bałam bo miałam dużo za dużo,a teraz na 2,5 mca przed porodem mam
      tylko 2 kg więcej niż przed ciążą, piękny brzuszek i jak na razie absolutnie
      wszystko odbywa się bez kłopotów. Nie odmawiam sobie niczego, jem wszystko na
      co mam ochotę, dzidziuś zdrowy, wyniki książkowe i do tej pory ani dnia nie
      byłam na zwolnieniu. Czuję się bardzo dobrze, dzielnie znoszę upały mimo ovbaw
      wszytkich dookoła i mam nadzieję że tak zostanie. Życzę powodzenia i radzę nie
      martwić się wagą. Ja uwielbiam być w ciąży i tryskam energią mimo swojej
      trzycyfrowej wagi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka