Dodaj do ulubionych

objawy porodu

19.07.06, 12:10
jak wcześnie zaczęłyście mieć skurcze?
ja wczoraj cały dzień czułam jakby mi ktoś położył 10kg na podbrzusze,
wieczorem co 15 minut miałam bolesne skurcze, które nie ustępowały przy
zmianie pozycji
do tego było mi gorąco, niedobrze i cały czas latałam do łazienki
a dzisiaj jak ręką odjął tylko mnie głowa boli
dodam że wody aby czop mi nie odeszły
czy właśnie tak zaczyna się poród? i dlaczego wszelkie objawy minęły?
Obserwuj wątek
    • ka-ja Re: objawy porodu 19.07.06, 13:00
      Miałaś tzw. skurcze przepowiadające. Poród rozpoczyna się podobnie ,tylko bóle
      nie ustępują a są coraz częściej i coraz silniejsze.Do szpitala warto się wybrać
      kiedy są tak około co 5 min.
      Przy pierwszym dziecku cała noc nie spałam,rano przeszło i cały dzień miałam
      spokój ale kolejnej nocy już się zaczęło i rano poszłam do szpitala i urodziłam wink
    • betelguese Re: objawy porodu 19.07.06, 13:05
      Czesc! Nie napisalas najwazniejszegosmile - w ktorym tygodniu jestes.
      Moment wystapienia skurczow to sprawa bardzo indywidualna i uwazam, ze nie ma
      co tu siebie porownywac do kogos innego. Symptomy zblizajacego sie porodu tez u
      roznych kobiet moga wygladac rozmaicie.
      Przede wszystkim staraj sie zachowac spokoj. Mysle, ze kazda przyszla mama w
      jakis nadprzyrodzony sposob czuje, ze TO sie zblizasmile

Mam nadzieje, ze jestes w stalym kontakcie ze swoim lekarzem prowadzacym i ze
      trzymacie reke na pulsie. smile

Ja jestem mama 16 miesiecznej Marysi i napisze Ci z mojego doswiadczenia, ze
      dobe przed porodem zaczelam miec skurcze trwajace przez cala noc co jakies 15
      minut - tak jak Ty. Nie czulam obciazenia w okolicy brzucha ale zaczelam miec
      jakies dziwne wzdecia. Potem w ciagu dnia skurcze przygasly, pojawialy sie
      nieregularnie, po poludniu odszedl czop i zaczely saczyc sie wody. Skurcze
      miaam co 10 - 8 minut. Ale nie spieszylismy sie z jazda do szpitala, bo wody
      byly przejrzyste. Pojechalismy okolo 22-giej, wody wciaz sie saczyly, skurcze w
      tym stresie gdzies zniknelysmile
      Maryske urodzilam na drugi dzien o 9.40smile

Obserwuj sie dokladnie caly czas, jesli Cie cos zaniepokoi lub poczujesz sie
      gorzej - jedzcie do szpitala, dla dobra Malenstwa trzeba na zimne dmuchac.
      Jesli masz pytania, napisz. Powodzenia!

• bjuo2 Re: objawy porodu 19.07.06, 13:23
      no właśnie też mi się wydawało, że kobieta w jakiś sposób czuje że to już się
      zaczyna albo zbliża,
      zawsze wierzyłam w swoją kobiecą intuicję smile ale jak mi przeszło rano to
      zaczęłam wątpić w swqoją intuicję sad
      ale w pewnym momencie w nocy zerwałam się z łóżka z takim przeczuciem, że coś
      się dzieje poprostu czułam to, trudno to opisać ale myślę, że część z was tez
      tak miala
      • katarzynka_28 Re: objawy porodu 19.07.06, 21:52
        wiecie co?
        ja nie mam kobiecej intujicji, za to ma ja moj mąż.
        kiedy mnie zostawili w szpitalu bo bylam po terminie juz spal w ubraniu i trzymal telefon przy uchu bo czul ze zadzwonie w nocy.I tak bylo....
        Jak wrocilismy z dzieciatkiem do domu to ja nie slyszalam malucha placzu mimo ze spalam kolo niego. Jak usnelam to jak kamien za ta malzonek przy jego westchnieniu juz stawal na bacznosc....on mnie budzil w nocy do karmienia.

I jak to jest powiedzcie? Gdzie ten instynkt macierzynski u mnie?
    • betelguese Re: objawy porodu 19.07.06, 13:45
      Dokladnie taksmile
      W nocy obudzily mnie te dziwne bole. Nie da sie tego pomylic z niczym innym.
      Obudzilam meza, ucieszyl sie niesamowicie, ze jest AKCJAsmile i czy jedziemy juz
      do szpitala?smile po czym zasnal snem sprawiedliwego a ja juz z zegarkiem w reku,
      sprawdzajac regularnosc skurczow czuwalam do rana.
      Rano, skurcze jak reka odjal. Zero. Bylismy na KTG, ktore oczywiscie wykazalo,
      ze wszystko ok i skurczow ani na lekarstwosmile Z tym KTG to nie dlatego, ze
      jestesmy jakimis panikarzami i od razu popedzilismy. Powod byl taki, ze bylo
      juz 10 dni po terminie i regularnie robilismy KTG, zeby monitorowac, jak tam
      Maryska sie mawink

Bjuo, mam dla Ciebie dobra rade, posluchajsmile musisz sie dobrze wyspac. Poki nie
      masz mocnych skurczow a masz mozliwosc polozyc sie i zdrzemnac - zrob tak od
      razu. Musisz byc wypoczeta przed porodem, wyspana na zapas nawetsmile Seriosmile to
      najlepsze, co dla siebie mozesz zrobic.
      • bjuo2 Re: objawy porodu 19.07.06, 13:59
        dzięi za radę,
        u mnie to trochę inaczej wygląda, bo ja do swojego wyznaczonego terminu mam
        jeszcze kilka tygodni,
        więc z jednej strony intuicja mi mówi ze to sie juz zaczyna a z drugiej probuje
        sobie tłumaczyć że przecież jescze "duuuużo" czasu do wyznaczonego terminu

teraz jestem w pracy, ale jak tylko wróce do domu to na pewno położę się spać
        całą noc nie spałam, bo skurcze i niepokój nie dały mi ani na chwilę odpocząć
        • betelguese Re: objawy porodu 19.07.06, 14:52

Wyspac sie nie zaszkodzismile Nas na szkole rodzenia uczyli, ze dziecko ma prawo
          urodzic sie dwa tygodnie wczesniej niz termin przewiduje i dwa tygodnie pozniej
          i jest to jak najbardziej normalne....i o czasiesmile A termin, to tylko taka
          orientacyjna data, glownie dla lekarzy.
    • bjuo2 Re: objawy porodu 19.07.06, 14:58
      a co jeśli to nie 2 tygodnie a 5?
      zresztą może to tylko fałszywy alarm, a do porodu to jeszcze sobie poczekam,
      narazie czuję się ok, zobaczymy czy wieczorem nie wrocą skurcze
      jak wroca to dopiero zaczne sie martwic
      pozdrawiam
    • megisa1 Re: objawy porodu 20.07.06, 08:44
      moja siostra przed porodem miała akcję "kibelkową"...jak przy
      zatruciu...wystraszona zadzwoniła do lekarza a on się "uśmiechnął" i powiedział
      żeby się pakowała...że to normalne organizm się oczyszcza...

...tą radę wink przekazała również swojej znajomej jakiś czas później...obie
      urodziły kilka godzin po "akcji kibelkowej"

powodzenia, trzymam kciuki wink

• bjuo2 Re: objawy porodu 20.07.06, 11:45
      wczoraj był spokój,
      no może oprócz nocy, bo zerwałam się o 1 w nocy i zaczęłam prać ubranka dla małej...
      co to kobiecie do głowy nie przyjdzie smile)))

ale dzisiaj znowu czuje sie jakby mnie ktos skopał po brzuchu, krzyż mnie boli,
      prze na pęcherz i niedobrze mi sie robi na sam widok jedzenia, a taka pyszna
      kanapka lerzy przede mną sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka