Dodaj do ulubionych

ocena fałdu karkowego

21.07.06, 22:15
zrobiłam własnie to badanie i okazało się, że dzidzia w moim brzuchu jest
trochę za duża. Jestem w 13tyg4dc a badanie pokazało,że to 14tydz i 6 dzień,
lekarz trochę się zdziwił i w sumie nie był zachwycony. Akurat wówczas moja
owulacja była ściśle kontrolowana na Usg więc nie ma możliwości pomyłki. Teraz
się trochę
martwię, czy któraś z Was robiła to badanie i jaki był wynik. u mnie wynik NT
1,6mm.
Obserwuj wątek
    • susannamotylek Re: ocena fałdu karkowego 21.07.06, 22:29
      u mnie 0,57 mm
      • susannamotylek Re: ocena fałdu karkowego 21.07.06, 22:30
        ale miałam robione badanie w 11 tyg. i 3 dniu
    • to-ja-007 Re: ocena fałdu karkowego 21.07.06, 22:40
      U nas bylo 2.2 i wszystko jest ok. Dla wielkosci dziecka w momencie pomiaru
      miescilo sie to w normach.
      Po amniopunkcji wiadomo ze te "normy" nie klamaly.

• ddanna Re: ocena fałdu karkowego 21.07.06, 23:08
      Dziecko to program komputerowy!
      Każde rośnie po swojemu!
      Mogłabyś się martwić, gdyby było znacznie młodsze wg USG niż wskazywałby na to
      wiek liczony z miesiączki. Ale w takim wypadku wszystko jest ok - nawet na
      wyniku z usg zawsze jest napisane "plus/minus 7-11 dni". Tydzień do przodu jest
      bardzo ok. Zresztą, wystarczy, że o milimetr źle lekarz przyłożył myszkę kompa
      od USG, a wynik już skacze. Ja jestem zachwycona, że miałam podobnie - i nadal
      wszystko jest ok.
      Wymiar NT 1,6 to bardzo dobry wymiar. KSIĄŻKOWY. Im mniejszy od 3 mm tym
      lepszy!
    • deka.dentka Re: ocena fałdu karkowego 22.07.06, 12:50
      właśnie nie bardzo rozumiem, czemu lekarz był niezadowolony? takie odchylenia w
      rozmiarach, które świadczą o wcześniejszym/późniejszym poczęciu są na porządku
      dziennym, granica błędu to zwykle kilka-kilkanaście dni, moim zdaniem nie ma
      czym się martwić <tuli>

w 21 tygodniu pan profesor, do którego poszłam pierwszy raz, po badaniu gin
      orzekł, że albo mam bliźniaki albo zaszłam w ciążę o miesiąc wcześniej <shock>
      co oczywiście na USG nie zostało potwierdzone, bo Dzidek miał wymiary na 21t,
      tylko moja macica była wyjątkowo wysoko!

jeśli chodzi o te 1,6mm:
      "Przezierność fałdu karkowego - NT (nuchal translucency):
      Jest to odległość między skórą a tkanką podskórną na wysokości karku płodu . Aby
      pomiar był dokładny płód nie może znajdować się w dużym przygięciu lub odgięciu.
      Jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży.
      Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie powinna przekraczać 2,5 mm. "
      • deka.dentka Re: ocena fałdu karkowego 22.07.06, 12:51
        do tego pana profesora poszłam wtedy pierwszy raz, ale wcześniej oczywiście
        chodziłam go gin, ale innej smile
    • otyllka Re: ocena fałdu karkowego 22.07.06, 20:27
      Zmierzona wartość jest zależna od wieku ciążarnej i wieku ciążowego. NT nie ma
      norm. Służy natomiast poza innymi markerami do wyliczeń ryzyka zespołu Downa. W
      związku z tym inaczej rozpatruje się wartości NT 2,5 mm przy długości CRL 60mm
      dla kobiety dwudziestoletniej, kiedy ryzyko zespołu Downa wyliczone z wieku i
      tygodnia ciąży (tzw. ryzyko wstepne) wynosi 1/1068. Po zmierzeniu NT zmienia
      się ono do 1/580. Inaczej takie ryzyko wygląda w przypadku kobiety
      trzydziestopięcioletniej przy tych samych wartościach NT i CRL. Ryzyko wstępne
      to 1/210, po zmierzeniu NT zmienia się do 1/114!!! Dodatkowo wartość ryzyka
      jest zależna od obecności lub braku kości nosowej. Na wynikach podajemy
      dodatkowo odniesienie pomiaru NT do siatek statystycznych. Ma ono znaczenie
      czysto informacyjne. Należy wiedzieć, że u 5% osób w każdej populacji wybrany z
      parametrów przekracza normę statystyczną i w związku z niewielkim
      przekroczeniem zakresu normy nie można wpadać w panikę. Najważniejsze jest
      wyliczenie ryzyka, które daje konkretną i rzetelną informację dla pacjentki i
      lekarza prowadzącego. Nie funkcjonują więc w tym przypadku czasem podawane
      przez pacjentki określenia NT prawidłowe, NT w zakresie wartości norm
      statystycznych, czy NT poniżej 2,5mm.
    • mayu_g Re: ocena fałdu karkowego 05.08.06, 16:43
      Jeśli juz mamy wynik NT i okazuje się, że przekracza normę, to jakie to daje
      informacje matce? Ze płód zagrożony jest wystapieniem którejś z chorób
      genetycznych, tak? Ale co wtedy? ... Przecież jak się dowiem, że dziecko
      obciążone jest chorobą genetyczną, to na to już nie wpłynę i nie wyleczę...
      • ddanna Re: ocena fałdu karkowego 05.08.06, 19:17
        Wiele publikacji wskauje również na połączenie zbyt wysokiego NT nie tylko z
        chorobami genetycznymi (na które rzeczywiście nie można mieć już wpływu), ale
        również z wadami serca.
        Przy nieprawidłowym NT matkę (za jej zgodą oczywiście) i dzidziula poddaje się
        dokładniejszym badaniom.
        W przypadku wcześnie wykrytej wady serca można dzidziulowi pomóc, jak również
        przyszykować się do porodu w odpwiedniej placówce. Często w takich wypadkach ta
        pierwsza pomoc po narodzinach może być dla życia dziecka decydująca.
        Pozdrawiam,
        Dana
        • mayu_g Re: ocena fałdu karkowego 06.08.06, 02:14
          Dziękuję za odpowiedź.Byłam dziś na badaniu USG (14tc)i lekarz nie zrobił mi
          dwóch najważniejszych pomiarów dzidziusia. Nie mam na karcie zapisu wyniku
          pomiaru NT i NB. Bardzo się zdenerwowałam, bo pamiętałam, że to trzeba zrobić
          ale w trakcie badania tak się przejęłam moim maleństwem, jego fikołkami, że
          zapomniałam tego dopilnować. Ale to nie ja jestem od pilnowania takich rzeczy,
          nie?
          Dodam, że byłam u dość dobrze w tej kwestii wykształconego lekarza.
          Zresztą same zobaczcie, że trochę w ulrasonografii się ta pani doktor
          specjalizuje.
          www.medicover.com/pl/pl/Zdrowie/Default.aspx?TabId=104
          Dlaczego nie mam więc zapisu na karcie wyniku...

Pozdrawiam
          Maja
          • mayu_g Re: ocena fałdu karkowego 06.08.06, 02:15
            To badanie robiła mi dr D. Wyrwas.

Pozdrawiam
            Maja
            • to-ja-007 Re: ocena fałdu karkowego 07.08.06, 11:42
              I co zaproponowali lekarze? Robisz amniopunkcje? Czy jeszcze jedno bardzo
              dokladne usg genetyczne ?

Warto ktores z tych badan zrobic bo gdyby sie jednak okazalo, ze dziecko ma np.
              jakas wade serduszka to mozna probowac pomoc szybko dziecku - zalatwic porod w
              szpitalu gdzie jest najlepszy neonatolog.
              • mayu_g Re: ocena fałdu karkowego 07.08.06, 12:16
                Nie wiem co robić. Ten lekarz który robł mi badanie wydaje się być dobrym specjalistą w kwestii badań genetycznych ale nie mam pojęcia dlaczego mi tych najważniejszych dla tego USG parametrów nie zmierzył i ie zapisał.

Okazało się ze w tym ośrodku gdzie robiłam badanie ten lekarz bedzie dopiero w sobotę a to już będzie 15tc więc za późno na określenie NT.

Nie wiem co robić.
                Iść do innego lekarza. Myślałam ze jak raz zapłacę w dobrym ośrodku (DIASON)
                to dobrze mnie i moje maleństwo zbadają...
    • ewcia1980 Re: ocena fałdu karkowego 07.08.06, 12:00
      U mnie praktycznie od samego poczatku ciązy dziecko jest o 2 tygodnie wieksze
      niz według terminu OM.
      Robiłam badania w 13tc i tez lekarz sie zdziwił, bo mu z pomiarow wynikało, ze
      jest to 15tc ale zapewniał mnie, ze wszystko jest ok.

U mnie NT wyszło 2mm przy normie do 3mm i wynik jest jak najbardziej dobry.

Pozdrawiam
      Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka