anulka235 22.07.06, 10:00 Witam Drogie koleżanki Mam pytanie: czy dziecku urodzonemu w 35 tc nic nie zagraża? Martwię się o moją małą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: 35 tc a poród !!! 22.07.06, 10:05 podobno 95% dzieci urodzonych w 35 tygodniu daje sobie swietnie rade bez pomocy inkubatorów itd Odpowiedz Link Zgłoś
maallinka Re: 35 tc a poród !!! 22.07.06, 10:10 na pewno jest to troche wczesniej niz prawidlowy termin, ale juz na tyle pozno ze raczej nie powinno byc problemow. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
witaaminkaa Re: 35 tc a poród !!! 22.07.06, 12:28 dzieci od 27 tyg które zawczas wyszły na świat sa juz do uratowania. Zaobserwowano że w dobrych szpitalach takie kruszynki pod dobrą opieką i dobrą aparaturą dobrze sie rozwijają. Mam nadzieje że wytrwasz jeszcze te kilka tygodni. Bądz spokojna życze powodzonka Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19-84 Mialam ten sam problem!!! 22.07.06, 17:51 Dokladnie w 35 tygodniu trafilam do szpitala ze skurczami!!! Myslalam ze na zawal ummre bo przeciez to za wczesnie. Posiedzialam w szpitalu 8 dni i jakos sie uspokoilo. Ale od razu jak przyjechalam lekarz uspokajal ze nawet jakby sie teraz urodzila nie byloby problemu. Oddychala by sama, ewentualnie mogli by jej podawac przez jakis czas troszke tlenu... Na razie jestem w domku, konczy sie 36 tydzien a malutka jeszcze w brzuszku. Tylko no-spa i asmag biore 3xdziennie, ale od 38 tc mam przestac... Odpowiedz Link Zgłoś
anulka235 Re: Mialam ten sam problem!!! 22.07.06, 19:40 mnie "stawia sie brzuch" lekarz zalecił 3razy dziennie fenoterol i to wszystko. mam się nie martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19-84 Mnie też się stawia... 22.07.06, 19:49 Chociaż wczoraj i dzisiaj nie zauważyłam... Ale jak już się pochwaliłam to tylko czekać Nie wiem co to za lek ten fenoterol ale jak lekarz mówi żeby sie nie martwić to dobrze wróży Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek5 Re: 35 tc a poród !!! 23.07.06, 08:55 Ja trafiłam do szpitala w 33 tyg ze skurczami, skrócona jak do porodu szyjka i rozwarciem na 2 palce i lekarze równiez uspakajali ze w razie czego dadzą sobie z maleństwem radę. Dzięki fenoterolowi, nospie i magnezowi oraz oczywiście leżeniu plackiem kończę teraz 37 tydzien i bedę lada dzien odstawiać leki. Dziecko zdązyło podrosnąc i teraz nie ma juz żadnego zagrożenia. Pozdrawiam i zyczę szczęśliwego "donoszenia" Odpowiedz Link Zgłoś
cyp1 Re: 35 tc a poród !!! 27.07.06, 21:47 Hej! Ja trafiłam do szpitala w 33 tygodniu ze stawiającą się macicą, cholestazą i rozwarciem na 4 cm. Od 26 tygodnia brałam fenoterol a dodatkowo miałam założony pessar. Nasz Bąbelek przyszedł na świat pod koniec 36 tygodnia. Dostał 9 punktów, ważył 3450g i mierzył 50 cm. Świetnie sobie radził - nie był w inkubatorze , a dziś ma już 21 miesięcy i wcale nie widać że przyszedł na świat o miesiąc za wcześnie. Nic się nie martwcie , dużo wiary i spokoju - to najważniejsze dla Was a przede wszystkim dla Maleństwa. Nie myślcie o tym co może się wydarzyć, wypoczywajcie bo lada dzień nie bedzie już na to czasu Gorąco pozdrawiamy magda z Chłopakami Odpowiedz Link Zgłoś