Dodaj do ulubionych

No-spa i magnez!!

29.07.06, 20:05
Kieruje me pytanie do tych kobiet, które uporały się lub nadal walczą z
twardnieniem brzuszka. Po jakim czasie miałyście jakiś efekt brania no-spy
czy magnezu? Ja dawkuję magnez 2 razy dziennie po 1 tabl, tak samo no-spe. To
mój drugi dzień brania i jak na razie nie czuje efektów. Dodam że staram sie
oszczędzać, choć nie leże w łóżeczku..
Obserwuj wątek
    • dorak8 ja magnez brałam 29.07.06, 20:20
      3x3. Nospe tylko w razie potrzeby.
      Różnicy nie było.
    • elieka Re: No-spa i magnez!! 29.07.06, 21:16
      nie tylko postaraj się oszczędzać ale oszczędzaj się, bo nospa i magnez nie
      wystarczą. dopóki nie będziesz odpoczywac jak najwięcej, brzuch będzie Ci
      twardniał.
      też tak miałam, aż w końcu dostałam fenoterol i kategoryczny nakaz leżenia.
      więc oszczędzaj się i odpoczywaj jak najwięcej smile
    • witaaminkaa Re: No-spa i magnez!! 29.07.06, 21:16
      ja brałam nospe od trzeciego miesiąca ciązy gdy zostałam napadnieta, dotego
      tabletki uspokakające magnez i wapno, Przerwałam brać nospe trzy tyg temu bo
      pojawiły mi się zaparcia.
      Ale żadnych skutków ubocznych niemiałam, w któryms z postów pojawiło się
      pytanie że nospa może spowodować skracanie się szyjki macicy- mój lekarz
      zaprzeczył takim informacjom. Pozatym ty bierzesz nospe dwa razy dziennie ja
      brałam trzy razy po dwie tabletki. Nospa przyda się też tuz przed porodem

Pozdrawiam
    • iws Re: No-spa i magnez!! 29.07.06, 21:33
      brałam nospę i magnez prawie całą ciąże a od 5 miesiąca nospę forte 3
      xdziennie. odstawiłam w 36 tyg i okazało się, że miałam mniej skurczów i bólu
      brzucha niz na nospie... no ale to mogło tez byc związane z fizjologia koncówki
      ciaży. generalnie na nospie czy nie, na scopolanie (brałam doraznie) czy bez wg
      mnie nie było różnicy, ale poniewaz miałam bóle brzucha i stawianie się macicy
      to łykałam karnie jak lekarz przykazał
    • ewcia1980 Re: No-spa i magnez!! 29.07.06, 23:00
      ja magnez i no-spe biore juz prawie 2 miesiace.
      magnez: 2x1, nospa forte: 3x1 co drugi dzien.

z twardnieniem brzucha wyladowałam w szpitalu. przez pierwsze 3 dni dostawałam
      zastrzyki i dopiero trzeciego dnia macica przestała mi sie tak mocno "stawiac".
      po pieciu dniach wyszłam ze szpitala, teraz biore leki, BARDZO dużo odpoczywam
      i jest dobrze.

No i przy twardniejaceym brzuchu faktycznie trzeba dużo lezej.
      ja u siebie widze, ze jak przez dzien, dwa jestem bardzo aktywna brzuch zaczyna
      robic sie twardy, natomiast jak wiekszosc czasu spedzam na łożeczku lub lezaku
      w ogródku to jest dobrze. mam wakacje a na dodatek jestem u teściów, ktorzy
      obsługuja mnie i bardzo o mnie dbaja wiec sytuacje mam komfortową.

pozdrawiam
      Ewelina
      • maga377 Re: No-spa i magnez!! 29.07.06, 23:35
        Brałam magnez i nawet fenoterol ale na podstawie dwóch ciąż mogę stwierdzić, żę
        najlepszy efekt daje leżenie. Sama sprawdz, juto niedziela podaruj sobie cały
        dzień leżenia i sama zobaczysz, żę skurczy będzie mniej. Nie mówie, że brzuch
        przestanie twardnieć, ale napewno rzadziej. Oczywiście leki bierz nadal.
        Pozdrowienia
        • maga377 Re: No-spa i magnez!! 29.07.06, 23:39
          Nie chciałam zasugerować, żę leki nie dają efektu, zwłaszcza fenoterol- bez
          niego nie donosiłabym pierwszej ciązy, ale leżenie i odpoczynek jest b.wazny.
          Pozdrawiam
    • malinka255 Re: No-spa i magnez!! 30.07.06, 08:24
      Ja mialam twardnienia brzuszka od 23 tc do ok.36tc; bralam raz dziennie Magnez,
      a Nospe 3 razy; szczerze-efektów nie widzialam, ale bralam z zalecenia gina;
      próbowalam nawet-za prośbą poloznej mojej-zmienic Nospe na Scopolan, ale też
      nic;
      Tak chyba po prostu musi byc i już; od 31 tc mam rozwarcie zewnętrzne na 1
      palec; leżec nie leżalam wcale, bo mam dziecko 21 mies....
      Pozdrawiam,powodzenia i wytrwalości;
      malinka
      • balbusiaba Re: No-spa i magnez!! 30.07.06, 11:42
        ja od miesiąca, czyli od 19 tc biorę 3x1 magnez z wit. B i 3x1 spasmolinę, ja
        nie odczuwam skurczy, ale moja lekarka uważa, że twardnieje mi brzuch i stad te
        leki. Czasami jak więcej się ruszam czuję napięcie brzucha i wtedy to rozmiem tą
        spasmolinęsmile
    • tiuia Re: No-spa i magnez!! 30.07.06, 12:09
      Ja zaczelam miec ten problem ok 21 tygodnia. Na początku przez tydzien musialam
      brab 3x2tabl. no-spy i 3x1 magnez. I lezec plackiem. Po tygodniu sie poprawilo i
      zmniejszylam ilosc tabletek no-spy do 3 razy dziennie po jednej tabletce. I nie
      musialam juz lezec. Oczywiscie wszystko to pod okiem lekarza. Teraz jest juz na
      tyle dobrze, ze biore wedlug uznania, czyli jesli potrzebuje. Zwykle wychodzi
      raz dziennie magnez i no-spa, czasami w ogole.
    • agusia19-84 Brałam to samo tylko 3 razy dziennie 30.07.06, 19:29
      A co do efektów to po kilku dniach... Ale i tak bywaly lepsze i gorsze dni...
      Wlasnie od jutra wszystko odstawiam bo zaczyna sie 38 tydzien smile
    • zaisa Re: No-spa i magnez!! 30.07.06, 21:16
      Warto skontrolować szyjkę na usg dopochwowym, czy się nie skraca i nie ma
      rozwarcia. Czasem takie skurcze brzuszka (bo to twardnienie to rodzaj skurczu
      mięśni przecież, chyba, że się mylę, to sprostujcie) mogą powodować skracanie
      szyjki. A wtedy leżenie na pewno.
      Powodzenia
      • monika2821 Re: No-spa i magnez!! 30.07.06, 22:31
        ...a czy ginekolog podczas badania moze rozpoznac skracajaca sie szyjke czy
        tylko poprzez usg dopochwowe?
    • agness794 Re: No-spa i magnez!! 31.07.06, 09:39
      Czytam na tym forum każdy post dotyczący twardnienia brzuszka. Widzę że ten
      problem ma mnóstwo kobietsad W większości zalcana jest no-spa i magnez.
      Zastanawiam się czy to prawda że no-spa wpływa negatywnie na szyjkę? Odpowiadam
      sobie że to chyba sprawa indywidualna, choć większość kobiet zażywająca no-spę
      rodzi w terminie, więc skąd te podejrzenia???
      • gabi_10 Re: No-spa i magnez!! 31.07.06, 14:08
        Przecież nospę bierze się po to, żeby brzuch nie twardniał,a co za tym idzie,
        aby szyjka się nie skracała. Nie wiem więc kto sieje popłoch, że lek ma
        negatywny wpływ na szyjkę macicy, skoro stosuje się go po to własnie, aby ją
        chronić...
    • szpilki Re: No-spa i magnez!! 31.07.06, 14:50
      Ja biorę 3x1 nospa forte
      3x2 magnez
      4x1 luteina

i leze.

I to pomaga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka