Dodaj do ulubionych

Kilka pytań niedoświadczonej

23.08.06, 13:57
Witam. Wróciłam z wczasów ,miałam za granicą mnóstwo czasu na przemyslenia,a że jestem w 7 tc to nasunęło mi się wiele pytań. Może jakieś życzliwe dziewczyny znają odpowiedź,bądź same mają podobne dylematy.
1. Pytanie dot. włosów. Przeczytałam już,że farbowanie nie szkodzi. Strasznie wyjasniały mi włosy i planuję w najbliższym czasie zmienić kolor na ciemniejszy.Drugie pytanie dot. włosów: czy zapach lakieru do włosów szkodzi?
2. Sex. Początkowo miałam delikatne plamienia, ustały po progesteronie i mija 3 tydzień względnego spokoju. Czy współżyć normalnie czy raczej starać się zachowywac ostrożność?
3. Praca. Pracuje w szkole, w gimnazjum. Nie bawi mnie jakoś użeranie się z cudzymi dziećmi ,gdy w brzuchu mam swoje-wazniejsze. Mamy -nauczycielki, jak było u Was z L-4?
4. Choroby. Mimo witaminy C,która zapisał mi gin ,i którą brałam regularnie po powrocie z "tropików" do zimnej, deszczowej Polski odezwał się mój nos i gardło ( nos zatkany, w gardle drapie). Piję herbatkę z cytryna, jem czosnek ale czy oprócz domowych metod zwalczania przeziębienia mogę zazywać jakieś leki?
5. Objawy. Czy brak typowych ciążowych dolegliwości jak np. mdłości, nadwrazliwości na zapachy, metalicznego posmaku w ustach to normalny objaw i powinnam sie tylko cieszyc? Czy byc moze za wczesnie jeszcze na jakiekolwiek przejawy złego samopoczucia?

Z góry przepraszam,jesli moje pytania wydadzą się komuś infantylne.
Pozdrawiam
Małgosia
Obserwuj wątek
    • ewcia1980 Re: Kilka pytań niedoświadczonej 23.08.06, 14:01
      witaj
      ja też jestem przyszła mama-nauczycielka (ale u mnie juz 30tc) wiec jeśli
      chcesz pogadac o sprawach "szkolnych" smile to przeslij mi numer gg na meila
      gazetowego, to troche opisze ci co i jak.

pozdrawiam
      Ewelina
      • mangos Re: Kilka pytań niedoświadczonej 23.08.06, 14:07
        Już ślęsmile
    • azanna Re: Kilka pytań niedoświadczonej 23.08.06, 14:08
      Ja tylko o objawach - jeśli ich nie masz to się ciesz, ale to nie znaczy, że
      tak już zostanie. Ja w 7 tygodniu byłam troche bardziej zmęczona niz zazwyczaj.
      Teraz zaczął się 11 - od niecałych dwóch tygodni jedyne co mogę robić to
      leżeć/spać i nie mogę już doczekać sie końca I trymestru, bo mam nadzieję na
      poprawę samopoczucia.
    • dragica Re: Kilka pytań niedoświadczonej 23.08.06, 14:12
      mangos napisała:

> Witam. Wróciłam z wczasów ,miałam za granicą mnóstwo czasu na przemyslenia,a
      że
      > jestem w 7 tc to nasunęło mi się wiele pytań. Może jakieś życzliwe
      dziewczyny
      > znają odpowiedź,bądź same mają podobne dylematy.
      > 1. Pytanie dot. włosów. Przeczytałam już,że farbowanie nie szkodzi. Strasznie
      w
      > yjasniały mi włosy i planuję w najbliższym czasie zmienić kolor na
      ciemniejszy.

Nie szkodzi.

> Drugie pytanie dot. włosów: czy zapach lakieru do włosów szkodzi?
      Też nie szkodzi.
      > 2. Sex. Początkowo miałam delikatne plamienia, ustały po progesteronie i mija
      3
      > tydzień względnego spokoju. Czy współżyć normalnie czy raczej starać się
      zacho
      > wywac ostrożność?

Może lepiej poczekac do końca I trymestru...Generalnie w ciąży z plamieniami
      lepiej unikać stosunków.
      > 3. Praca. Pracuje w szkole, w gimnazjum. Nie bawi mnie jakoś użeranie się z
      cud
      > zymi dziećmi ,gdy w brzuchu mam swoje-wazniejsze. Mamy -nauczycielki, jak
      było
      > u Was z L-4?
      > 4. Choroby. Mimo witaminy C,która zapisał mi gin ,i którą brałam regularnie
      po
      > powrocie z "tropików" do zimnej, deszczowej Polski odezwał się mój nos i
      gardło
      > ( nos zatkany, w gardle drapie). Piję herbatkę z cytryna, jem czosnek ale
      czy
      > oprócz domowych metod zwalczania przeziębienia mogę zazywać jakieś leki?

Leki tylko po konsultacji z lekarzem, szczegolnie w I trymestrze.Dopuszcza sie
      stosowanie paracetamolu, ale dawke okresla lekarz.
      > 5. Objawy. Czy brak typowych ciążowych dolegliwości jak np. mdłości,
      nadwrazliw
      > ości na zapachy, metalicznego posmaku w ustach to normalny objaw i powinnam
      si
      > e tylko cieszyc? Czy byc moze za wczesnie jeszcze na jakiekolwiek przejawy
      złeg
      > o samopoczucia?
      >
      Niektóre kobiety nie mają objawów ciąży i wszytsko jest ok. Jeśli nie masz bóli
      podbrzusza, plamień-nie marwt sie.

> Z góry przepraszam,jesli moje pytania wydadzą się komuś infantylne.
      > Pozdrawiam
      > Małgosia
      >
    • kasiak37 Re: Kilka pytań niedoświadczonej 23.08.06, 14:22
      1.Farbowanie nie szkodzi i lakier tez nie szkodzismile
      2.Sex-zapytac lekarza czy jak wsio ok to mozna normalniesmile
      3.Niestety nie pomoge aczkolwiek jestem nauczycielemsmile(nie pracuje w zawodziesmile)
      4.Mozesz brac cerutin a wit c nawet do 1000j.Na gardlo bolace psikaj tymsalem.
      5.Ciesz sie ze nie masz objawow ciazowych,ale nic straconego-moga jeszcze przyjscsmile

Pozdrawiamsmile
      • mangos Re: Kilka pytań niedoświadczonej 23.08.06, 15:28
        dziękujęsmile
        • satyrka Re: Kilka pytań niedoświadczonej 24.08.06, 16:21
          szwagierka pracuje w gimnazjum , lekarz wysłał ją na zwolnienie bo to są
          szkodliwe warunki pracy, hałas, stres.
    • patylda Re: Kilka pytań niedoświadczonej 24.08.06, 22:38
      Nie ma głupich pytań, są - liczne - głupie odpowiedzi.
      Gratulacje!!! Dzidzia będzie tropikalna smile))
      Nie daj się wkręcić w te dziwne rozważania o szkodliwości wszystkiego. Pomyśl -
      jakie dzieci rodziłyby fryzjerki, gdyby lakier albo farba szkodziły !!! Same
      biedactwa rodziłyby się.
      L4 - polecam. Wogóle - jak można się interesować pracą kiedy jest się w ciąży?
      Można, tylko ja jakoś tak jestem zestrojona, że nie umiem smile
      Życzę całej ciąży bez dolegliwości i radosnego komponowania wyprawki!!!
      • doral2 Re: Kilka pytań niedoświadczonej 25.08.06, 11:03
        i takie osoby uczą nasze dzieci w gimnazjum....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka