Dodaj do ulubionych

Przestałam czuć ruchy dziecka

25.08.06, 11:02
Witam,

może panikuję, ale kończę 19 tydzień i od 2 tygodni coraz wyraźniej czułam
ruchy dziecka, aż do przedwczoraj, kiedy po wielkim stresie ruchy ustały...
Myślicie, że powinnam pójść do lekarza, czy cierpliwie poczekać?

Dziękuję
Obserwuj wątek
    • dyzia81 Re: Przestałam czuć ruchy dziecka 25.08.06, 11:07
      Przede wszystkim nie denerwuj sie smile
      W 19 tygodniu czesc mam jeszcze w ogóle nie czuje ruchów, albo czuje bardzo
      nieregularnie, ja mialam przerwy po 3-4 dni, i tak naprawde zaczelam czuc ruchy
      w 24 tc.
      Ale wiadomo, ze sie denerwujesz bo to normalne, wiec jesli masz mozliwosc to
      podejdz na USG zeby sie uspokoic, pamietaj ze jak ty sie denerwujesz to dziecko
      tez smile

Pozdrawiam
      • doniak0 Re: Przestałam czuć ruchy dziecka 25.08.06, 11:11
        Witam!
        Ja ruchy czuje od ok.18 tygodnia, obecnie jestem w 23 tyg. i również moj Maluch
        zrobił sobie 2-dniowa przerwę.Zadzwonilam do mojej gin i poradziła mi,żeby nie
        przejmować się, ale jeśli chce to moge dla czystosci sumienia przyjść do niej i
        posuchać serduszko Maluszka.Od razu to mnie uspokoiło!
    • atra1 Re: Przestałam czuć ruchy dziecka 25.08.06, 11:09
      Z lekarzem to nie wiem
      ale
      jestem w 22tc i są dni, kiedy Młody wierzga jak dziki, albo takie jak wczoraj gdzie raczył dac znać o sobie raz i to wieczorem dopiero.
      Wydaje mi się, że to za wcześnie na regularne odczuwanie ruchów, a poza tym dziecię nie jest króliczkiem z duracellem w dupcesmile MOze się znużyć, zasnąć, lenic itd.

Chociaż czasem lepiej dmuchać na zimne - ewentualnie od lekarza nikt cię nie przepędzi, najwyżej wydziesz na histeryczkę, a gdyby cos się jednak działo, to niewielka cena.
      Trzymam kciuki i uszy do góry. Może popatrz na styczniówkach 2007, tam jest nas więcej i może ktoś miał tez jak Ty.
      • aneta-mama Re: Przestałam czuć ruchy dziecka 25.08.06, 11:18
        ja waz nie rozumiem,kur...,jak by mi sie dzidzia nie ruszała przec 6 h to bym
        dzwoniła do lekarza i pytał co robic!! a ty piszesz ze kilka dni nie czyjesz
        róchów i pytasz co robic?!
        nie mam siły juz na takie posty!!!

www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=660poczytaj!
        • aneta-mama Re: Przestałam czuć ruchy dziecka 25.08.06, 11:19
          www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=660
          • atra1 Re: Przestałam czuć ruchy dziecka 25.08.06, 11:25
            Nie no kobieto, spokojnie.

Cytat z Twojego linku:

Karta ruchów płodu wg Cardiff jest prostą i skuteczna metodą nadzorowania stanu płodu w warunkach domowych. Metoda ta polega na liczeniu i rejestracji ruchów wykonywanych przez dziecko w jamie macicy w kolejnych dniach począwszy od t.r.z.e.c.i.e.g.o trymestru ciąży.

To jest 19tc. Ja w 19 tc nie czułam jeszcze wcale ruchów. Oczywiście nigdy to nie znaczy, ze MUSI byc wszystko w porządku, ale raczej MOZE byc normalne.

Nie dowie się póki nie sprawdzi i może polecieć do gina, ale równie dobrze może to byc norma.
            • doniak0 Re: Przestałam czuć ruchy dziecka 25.08.06, 11:30
              Ponadto nie jeden lekarz twierdzi, że w tych tygodniach dziecko sie rusz, ale
              dla matki moze to nie być tak bardzo wyczuwalne.W np. 20 tyg. gdy chodzisz to
              nie czujesz ruchów dziecka, tylko gdy usiadziesz lub lezysz i Dzidzia mocniej
              kopnie lub gwałtowniej sie poruszy.Zreszta dziecko też czasami musi odpocząć(
              jak to zauwazyła jedna z Nas w duzo wczesniejszych postach).
            • atra1 telefon do gina nie zawadzi 25.08.06, 11:31
              Ale się zgodzę z jednym - zadzwopnic do gina nie zawadzi. Nawet jeśli się okazże, że histeryzujesz. Uspokoisz się, a w koncu on/a wie znacznie więcej niż przeciętna domorosła ginekolożka amatorka z forum.
              • doniak0 Re: Do Atra1 25.08.06, 12:05
                Hej Atra1 czy Ty mi jedziesz?Czy to nie bylo do mnie o domorosła ginekolożka
                amatorka z forum?
                • atra1 Re: Do Atra1 25.08.06, 12:21

NIe Bejbesmile
                  Absolutnie, to raczej był przytyk do mojego własnego mądraliństwa parę postów wyżejsmile
                  Po prostu wychodzę z założenia, że nie jestem profesjonalistą, a zgodzisz się, że w narodzie mamy tendencje do znania się na wszystkim. Mnie też to nie omijasmile
                  • atra1 Re: Do Atra1 25.08.06, 12:26
                    e, teraz zauważyłam, ze ten post o ginekolożkach amatorkach był centralnie pod Tobą, sorki nie było to zamierzone, kajam się, psze panismile
                    • doniak0 Re: Do Atra1 25.08.06, 13:30
                      Uff.....bo myslałam, że znowu awantura!!Hehe
                      Pozdrawiam
                      • atra1 Re: Do Atra1 25.08.06, 13:49
                        No to fajnie, bo myślałąm, że sobie nagrabiłamsmile
                        Pozdrawiamsmile
          • malgosiek2 Re:do aneta-mama 25.08.06, 12:33
            Jak bym tak miała panikować jak Ty i co chwilę dzwonić do gina lub jechać na
            izbę to bym w psychiatryku wylądowałasmile
            Autorka wątku jest dopiero w 18-20 t.c. więc ma PRAWO nie czuć jeszcze
            wszystkich ruchów dobrze i wyraźnie.
            Pzdr.Gosia
            • aneta-mama Re:malgosiek 2 25.08.06, 13:57
              zgadzam sie ,ze nie ma prawa czuś WSZYSTKICH ruchów dobrze i wyraźnie ,ale
              czytaj dokładnie co napisał:
              kończę 19 tydzień i od 2 tygodni coraz wyraźniej czułam
              ruchy dziecka, aż do przedwczoraj, kiedy po wielkim stresie ruchy ustały...

z tego wynika że nie poczuła ruch dziecko od ok.48 h a wcześnie czuła je
              wyraźnie!Ciebie by to nie niepokoiło?
              • aneta-mama Re:malgosiek 2 25.08.06, 13:58
                miało byc:zgadzam sie,ze ma prawo nie czuc....
              • malgosiek2 Re:malgosiek 2 25.08.06, 14:05
                Ale stres nie powoduje,że dziecko umrze,bo to niewiele ze sobą wspónlnego.
                Śmierć wewnątrzmaciczna to raczej okręcenie pępowiną,węzeł prawdziwy,odklejenie
                łożyska,zawały łożyska etc.
                Nie piszę tego,że by straszyć kogokolweik ale uświadomienie,że stres nie zawsze
                moze oznczać coś najgorszego.
                Skoro nie czuje ruchów od 48 godz.to z drugiej strony nie powinna tu siedzieć i
                pisać tylko jechac do szpitala,bo to logiczne.
                Czuła coraz wyraźniej,ale nie musi ich czuć cały czas wyraźnie.Dziecko jest na
                tyle małe i ma wody,które amortyzują niekiedy ruchy.
                Stąd nie czucie cały czs ruchów.
                Pzdr.Gosia
    • spa76 Re: nie denerwuj się 25.08.06, 11:28
      na tym etapie ciąży to nic groźnego. jak zaczełam czuc pierwsze ruchy, to
      profilaktycznie zapytałam lekarza, czy dzień bez czucia ruchów to powód do
      niepokoju - nie.
    • dzika97 normalka w stresie 25.08.06, 14:06
      jak ty sie stresujesz dziecko tym bardziej nie martw sie ale jak czujesz
      potrzebe pojscia do lekrza to moze powinnas pojsc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka