Dodaj do ulubionych

Czy przywiązujecie wagę do WAGI?

06.09.06, 14:18
Będąc w ciąży, czy dbacie o to żeby nadmiernie nie przytyć, czy raczej jest
wam to szczerze obojetne?
Oczywiście ze wszystkimi skutkami swojego myslenia - odpowiednia dieta, moze
jakieś ograniczenia, a może luz pas?

Szczerze powiedziawszy ja mam takiego małego fiśka na tym punkcie.
Jednak od razu zastrzegam że chyba jeszcze to nie jest stan "chorobowy" smile.

Ja generalnie nie mam skłonności do tycia, ale za to z zrzuceniem choćby
kilograma jest wielki problem - chyba mój organizm ma jakiś system
samozachowawczy.

To już moja druga ciąża (wiem kazda jest inna) - wtedy zaraz po porodzie
spadlo mi 10 kg, ale pozostałe 4 zostało "na zawsze". Długie karmienie piersię
absolutnie nic nie dalo.
Teraz mam zakodowane że nie powinnam przytyć więcej niż te 10 kg.

Oczywiście ni epopadam w paranoję ale staram się nie szaleć z zachciankami -
po prostu zdrowa dieta. Pewnie nie popadane w depresję jak przytyje więcej,
ale... nie wyobrażam sobie jedzenia za dwoje, albo dodatkowej kulki lodów.

A jak wy do tego podchodzicie?
Obserwuj wątek
    • elcynka Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 14:24
      a ja zawsze miałam slabośc do słodyczy i teraz tez sobie ich nie odmawiam.
      Czasem dopada mnie nawet w nocy wilczy głód i tez nam nie żałujęsmile Ale z waga
      nigdy problemów nie mialam i teraz tez tylko brzyszek mi rośnie, a nóżki
      chudsze niz przed ciąża, ale to juz genysmile
      • gogam25 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 07.09.06, 09:51
        Niegdy nie zastanawiałam się nad wagą w ciąży - zarówno w pierwszej jak i
        drugiej. Wręcz denerwowało mnie, kiedy moja szwagierka (tez w ciąży)
        mówiła "ale Ty masz brzuch, większy od mojego". Ja generalnie uważam, że w
        ciąży trzeba jeść wszystko to na co ma się ochotę. Ale rzeczywiście były pewne
        rzeczy, których nie tknęłam typu: coca cola, sery pleśniowe, niedosmażone
        mięso smilesmilesmile W pierwszej ciąży przytyłam 12 a w drugiej 15 kg. Teraz po roku od
        ostatniego porodu znowu ważę 57.
        Pozdrawiam letnio gosia m.
    • isa2 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 14:25
      Ja staram sie uwazac. W pierwszej ciazy przytylam 16 kg, jakies 2 lub miesiace
      po porodzie schudlam 20 kg. Tak mi juz zostalo. Tzn, do 2giej ciazy. Teraz
      jestem w 25 tygodniu i przybralam 6kg. Staram sie uwazac co jem, i na szczescie
      nie mam zbytniego apetytu na slodycze.
    • doros1 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 14:39
      Luzik.Już przytyłam 20 kg(30 tydz.)Staram się jeść zdrowo ale jak mam ochotę to
      nie odmówię sobie frytek,placków ziemniaczanych i innych smażonych, tłustych
      "świństewek".Lubię sobie pojeść smile a ciąża to jedyna , niepowtarzalna okazja
      żeby to robić bez wyrzutów sumienia.Po pierwszej ciąży schudłam szybko i bez
      żadnego wysiłku( u nas to rodzinne, tak miała moja mama , a siostra która
      jeszcze karmi piersią wyglada jak szczypiorek).U mnie "problemik" uncertain zaczął się
      po zaprzestaniu laktacji.Nauczona tym doświadczeniem wiem już ,że aby mieć
      figurę idealną( utrzymać wagę 54 kg) ,w przyszłości czeka mnie już tylko
      dożywotnia głodówkawink.I to też powód dla którego teraz sobie niczego nie
      odmawiam i jem za trzech.
      Pozdrawiam smile
    • mari.tamini Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 14:51
      Nie, żeby się nie dołować staram się niewchodzić na wagę, chyba że u lekarza.
      No i wtedy wychodzi prawda na jaw. Ale przynajmniej jakiś czas żyję w błogiej
      nieświadomości. Przed ciążą nie jadłam słodyczy wcale, za to teraz nie potrafię
      sobie odmówić, a to szarlotka, jakieś ptysie gofry, więcej grzechów wolę nie
      wymieniać. Na początku ciąży przez 3 pierwsze miesiące mogę powiedzieć że waga
      wyszła mi na 0, bo najpierw 2kg do przodu, a później 2 mi ubyło, od 3 miesiąca
      do 5 ważę 4 kg więcej i w ostatnich tygodniach kilogram z tygodnia na tydzień
      mi przybywa. Niby kilogramów jak na 5 miesiąc nie tak dużo, ale brzuch mam
      strasznie duży, co ostatnio stwierdziła moja lekarka i była zaskoczona, bo
      przed ciążą wmawiała mi anoreksję. No i oczywiście cellulit i żylaki się
      pojawiły. Ze słodyczy nie zrezygnuję, bo skoro mam ochotę (a do tej pory
      niecierpiałam dsłodyczy), tzn. że organizm potrzebuje. A glukozę mam poniżej
      normy. Więc coś w tym jest.
    • ewcia1980 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 15:25
      Jutro zaczynam 33tc i waga +11kg.
      Powiem szczerze, ze absolutnie sie nie przejmuje ile przytyję.
      Jem wszystko na co tylko mam ochotę, łącznie z duża ilości lodów, czekoladki
      czy owoców ze śmietana i cukrem.
      A apetyt od jakiegoś czasu mi dopisuje, ze ho ho smile

Przed ciąża nie miałam żadnego problemu z utrzymaniem wagi. Zawsze wracając z
      wakacji (gdzie objadałam sie frytkami, smażoną ryba i surówka z kapusty smile
      trochę nabierałam "sadełka" i ciężko było wbić sie w spodnie ale do normy
      wszystko wracało po około 2 tygodniach. i wiem, ze po ciąży tez wrócę do
      poprzedniej wagi i figury. no może potrwa to tylko trochę dłużej niż 2
      tygodnie wink

pozdrawiam
      Ewelina
    • ttkm Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 15:45
      wysokie dziewczyny spokojnie mogą się nie przejmować kilogramami, na wysoką
      tych kilogramów poprostu trzeba więcej. I nie ma prównania przytyć 20 kg dla
      dziewczyny 160 cm a takiej co ma 170 i wzwyż. Moja koleżanka ma 178 cm wzrostu
      w ciąży przytyła 30 kg, była załamana, a po ciązy była zaskoczona dlaczego tak
      szybko chudła. Niektórym to nie dogodzisz.
      • martol79 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 15:54
        hej , a ja się troche przejmuje , co prawda narazie nic mi nie przybyło bo to
        dopiero 8 tydzień ale ja się juz troszke zastanawiam bo moja wyjsciowa waga
        nie jest zbyt niska (bmi 26 )i jak pomysle że mi przybędzie jakies 10 kg to
        bede strasznie duża juz. Ale coz tam mam nadzieję że nie bedzie tak zle.
        Pozdrawiam.
    • natalka691 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 15:53
      Przywiązuję bardzo duza wage do mojej wagi, gdyż miałam w zyciu dwa epizody
      odchudzania. W pierwszym przypadku schudłam 15 kg, po czym utyłam masakrycznie
      i schudłam 30 kg. Nie chce powielac starych błędów i uwazam co jem i staram się
      zdrowo, ale nie ponad potrzeby. Oczywiście czasem robię sobie dzień dziecka i
      sobie nieżle pojem. Poród mam na 14 października i przytyłam 9 kg. To chyba nie
      duzo, ale i nie za mało
    • ad57 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 16:04
      ja przywiazuje bardzo wage do wagi boje się że będę gruba nie jem po nocach(absolutnie)i nie jem słodyczy,piję tylko wode niegazowaną a i tak przytyłam już 3 kilo nie ma regóły
      • deka.dentka Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 17:11
        mam lekkiego fioła na tym punkcie, ale o dziwo! moje własne ograniczenia jakoś
        skutkują, bo jestem w 35t a prztyłam max 9 kg, chudzielcem nie jestem, dlatego
        wydaje mi się, że to bardzo optymalna waga i wg wszelkich kalkulatorków mieszcze
        się w normach smile

wiem, że nie mogę sobie folgowac, bo zawsze miałam skłonności do tycia, ale nie
        unikam definitywnie słodyczy, jak mam ochotę to zjadam kawałek czekolady i nie
        mam przez to wyrzutów sumienia smile

ale bardzo zwracam uwagę na to co jem: żeby nie było za tłusto i za dużo, nie
        liczę kalorii z rozpiską w ręku, ale ponieważ kiedyś liczyłam (gdy się
        odchudzałam) to umiem sobie oszacować i staram się nie przeginać smile

też piję tylko wodę, po sokach i tak mam zgagę
        staram się jeść jak najmniej gotowych i przetworzonych produktów
        warzywa smakują mi tylko te z działki od zaprzyjaźnionej pani tongue_out

wiem też, że czasem nie da się zapanować nad nadmiernym przytyciem w ciąży...
    • jatoja24 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 17:19
      Jem absolutnie wszystko, na co mam ochotę i tyle, na ile mam ochotę. Ważę
      niewiele ponad 50 kg (przy średnim wzroście). To dopiero 10ty tydzień. W sumie
      to niby dlaczego mam tyć, skoro płód z otoczką waży obecnie kilkanaście
      gramów?... Chyba nigdy nie ważyłam więcej niż 55kg, już taka moja uroda. Ale
      oczywiście wiele osób mi wróży, że i tak niebawem zrobi się ze mnie słonica.
      Niektórzy gdy się dowiadują o mojej ciąży, mówią - "a rzeczywiście, tak się
      jakoś zaokrągliłaś na buzi" big_grin.
    • kania_kania Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 17:36
      Mnie sie za duzo przytylo w drugiej ciazy i teraz wciaz wygladam "za dobrze"
      wiec nie folguje sobie za bardzo. Ogolnie pomaga mi fakt, ze mam wstret do
      slodyczy smile)

Ale jem normalne obiady, owoce na ktore mam ochote (glownie jablka). Na razie
      przez 12 tygodni waga ogolnie stoi (byly male ruchy w dol, ale sie wyrownaly).
      Staram sie nie jesc wiecej niz przed ciaza (co nie jest trudne smile)

Kania
    • zuzka78 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 20:05
      Bardzo się przejmuję swoją wagą, bo mam duży problem ze zrzuceniem choćby 1 kg.
      Przed ciążą ważyłam 53 kg (165 cm), a teraz w 25 tc ważę już 59 kg. Wydaje mi
      się, że to dużo, patrząc na to, co i ile jem.
    • justak1 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 06.09.06, 20:12
      a ja przed chwilą zasiadłam przed monitor po cudownym jedzonku ; kanapeczki ze
      świeżutkiej pasty z wędzonej makreli, przegryzane czekoladą bakaliową i
      zapijane herbatką z dzikiej róży..hhmm jak ja lubie byc w ciązy
    • agnes9923 Codziennie sie waze! 06.09.06, 22:10
      Pierwszy trymestr i 4kg na +.Teraz w 5 miesiacu zdaje sie ze chudlam albo
      wogóle od tamtej pory nie przytylam bo jak bylo 60kg. tak jest.
      Ogólnie zachcianek nie mam zadnych a jak zjem cos kalorycznego to potem staram
      sie duzo ruszac
      • komyszka Re: Codziennie sie waze! 07.09.06, 10:13
        a skąd ta obsesja? bo ja rozumiem raz na tydzien ale codziennie?? tez jestem
        zdania ze nie ma sensu jesc za 2 i tyc niepotrzebnie ale taki rygor chyba nie
        jest zdrowy.
    • alex359 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 07.09.06, 09:44
      hej, ja niestety mam cukrzycę i od dziecka muszę patrzeć na to co jem. Teraz
      kończymy 19 tc i przytyłam 3 kg. Odkąd pamiętam miałam kompleks na punkcie moich
      bioder (100cm biodra, pas 68 cm przy wzroście 160cm i wadze 54 kg to taka osa
      wychodzi smile). Bałam się, że jak zajdę w ciążę będę miała duuuży proble, a
      mianowicie duuuże biodra smile, a mężowi mówiłam, że będzie futryny w domu
      poszerzał. Zaczęłam więc chodzić na siłownię przed planowanymi starankami i
      wiecie co? Przytyłam tam 4kg! Tzn, waga podskoczyła do 58 kg, ale to były
      mięśnie. Obecnie bioderka są na poziomie 100, ale pas smile 92 cm!!! A Wy ile już
      macie w brzuszku?
    • eyes69 Nie 07.09.06, 09:48
      I tak jestem i bylam szczuplutka (5mc i 2kg na plusie).
      Watpie zebym sie roztyla - nie mam takich sklonnosci.

Zawsze jadlam duzo i wazylam malo - teraz jest tak samo.
    • alkmena Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 07.09.06, 10:14
      Każda z nas się przejmuje na swój sposób. Mam tendencję do tycia, cała moja
      rodzinka jest raczej poulchna, ale przed ciążą trzymałam linię. Teraz jednak
      mam tę świadomość, że nie mogę już się odżywiać tak jak wcześniej, bo nie
      jestem sama. Wczoraj byłam u lekarza i trochę przeżywałam ważenie. Od
      poprzedniej wizyty wskoczyło mi 2 kg. i to pomimo, że już nie mam takich
      zachcianek jak na początku i staram się nie objadać. Nie skaczę z radości, ale
      też cieszy mnie fakt, że wyniki badań są bardzo dobre.
      A mąż jak zwykle władował mi do torby bułę na drugie śniadanie smile
      • eyes69 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 07.09.06, 10:15
        Nie kazda. tongue_out

Mimo tego, ze mala ze mnie istota to i tak uwazam, ze tycie w ciazy jest piekne
        (o ile kobieta o siebie dba i schludnie wyglada, wtedy waga nie przeszkadza).
        • polococta76 Re: Czy przywiązujecie wagę do WAGI? 07.09.06, 13:20
          Ja też uwielbiam być w ciąży!
          Właśnie dlatego, że mogę sobie spokojnie jeśc dobre rzeczy, bez wyrzutów
          sumienia smile
          To moja pierwsza ciąża, 31 tydzień i tylko 7 kg na plusie, więc chyba nie mam
          po co panikowac. Nigdy nie byłam szczupła, zawsze ważyłam około 62 kg przy 169
          cm, przed ciążą sporo przytyłam aż do 76 kg! Gdy zaczęłam się odchudzać i udało
          mi się w wielkich bólach zrzucić 4 kg to zaszłam w ciążę! Potem schudłam 6 kg,
          bo 6 tygodni non stop wymiotowałam, a teraz jest super!
          Myślę, że po porodzie wrócę do mojej normalnej wagi, a jeśli nie to po prostu
          ruszę tyłek i zacznę ćwiczyć smile

A teraz idę po ptasie mleczko bo mi tymi słodkościami narobiłyście smaka wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka