Dodaj do ulubionych

szkoła a ciąża

19.09.06, 18:00
Doradźcie proszę jakie są możliwości ( indywidualny tok nauczania, inne
ułatwienia?) dla nastolatki która jest uczennicą liceum i urodzi dziecko w
połowie drugiego semestru szkolnego? Jak można jej pomóc i z kim rozmawiać w
tej sprawie (z pedagodiem szkolnym?), żeby nie straciła możliwości nauki i
jakoś zdała maturę ( teraz jest w drugiej klasie). A jeśli któraś z forumowych
młodziutkich ciężarówek zna z autopsji sprawę- to proszę o podzielenie się
doświadczeniemsmile Pozdrawiam jako mama- wszystkie przyszłe mamy!
Obserwuj wątek
    • karolinea Re: szkoła a ciąża 19.09.06, 18:09
      To wszystko zalezy od tego jak sie bedziesz czuła w ciązy-ale zrób wszystko aby
      uczyć się trybem normalnym...ja przez całą ciąże czułam się świetnie a brzuszek
      wyskoczył mi dopiero w 8 mscu ciązy.(tez uczeszczałam do szkoły - co prawda na
      studia)
      W pierwszej kolejności powinnas porozmawiac z pedagogiem szkolnym...i razem
      powinnyście poszukac najlepszego dla Ciebie rozwiązania..albo jak masz fajnego
      wychowawcę najpierw zwróc sie do niego...Odradzam ci całkowicie naukę w trybie
      zaocznym lub wieczorowym...
      napewno sobie poradziszsmile!!!!
      Masz pełne prawo nadal sie uczyć - mysle ze wiele nauczycieli doceni to, ze nie
      zrezygnujesz ze szkoły..mam nadzieje ze wspeira cie wspaniałe otoczenie
      kolezanek i kolegów- oraz ze twoim sojusznikiem jest rodzinasmile
      bede trzymała za ciebie kciuki
    • aneta871 Re: szkoła a ciąża 19.09.06, 20:41
      Ja urodziłam pod koniec drugiego semestru w klasie maturalnej. Przez pierwszy
      semestr cały czas chodziłam chociaż wymiotowałm do 3 miesiąca i później też
      kiepsko się czułam, ale pierwszy semestr zaliczyłam ze średnią 4,5. Niestety w
      ferie aczęłam rodzić i musiałam miesiąc czasu leżec na patologii. Leżąc w
      szpitalu nie mogłam mieć indywidualnego nauczania aleposzli mi na reke i
      pozaliczałam 10dni po porodzie. Jeżeli chodzi o idywidualny tok nauczania to
      musisz pogadać z pedagogiem. Ja byłam objęta programem ochrony młodych matek
      czyli np. żaden nauczyciel nie mógł mi dokuczac ani mój stan nie mógł wpływać
      na oceny. Zwolnienie z w-f odrazu zaniosłam z podaniem o zwolnienie na cały rok
      ( To jest bardzo ważne!!! bo ktoś ci może niechcący cs zrobic itd.)Wystarczy
      zaświadczenie od ginekologa ze jesteś w ciąży. Papiery proponuje składac odrazu
      we wrzesiu bo kuratorium czesto sie grzebiesmile Pozdrawiam i życzę powodzeniakiss
      Moja Karolina ma 6 miesięcy ja uczę się zaocznie w policealnej i w maju zdaję
      maturę. Jest ciężko, ale nikt nie mówił że będzie latwosmile Dziecko wszystko
      wynagradza swoim uśmiechemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka