megisa1 04.10.06, 09:38 dziewczynki czy wiecie co się dzieje jeśli lekarz stwierdzi zbyt wolny rozwój płodu? czy słyszałyście o takim przypadku? co wtedy jakaś farmakologia czy...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megisa1 Re: do megisa1 04.10.06, 09:58 no własnie to cięzko określić Statnią Om miałam 16/08 więc już 50 dc... więc 7tc ale do zapłodnienia mogło dojść po 17dc przy cyklach 26-27(gdzieś 2-3.09 albo jeszcze później, nie wiem co mi się w tym moim organiźmie pokręciło) bo innej możliwości nie ma więc gdzies tak 6-7 beta w ubiegły czwartek 7200 więc tak ok 6-7tc ...na USG jest zarodek nie ma serduszka lekarz powiedział, że trochę wolno to idzie i że muszę za tydzień zrobić kolejne USG zeby wykluczyć zbyt wolny rozwój płodu...ale byłam w takim szoku, że nie zapytałam co będzie jesli... Odpowiedz Link Zgłoś
irtasia1 Re: do megisa1 04.10.06, 10:07 kiedy masz nastepna wizyte?? u mnie zarodek widoczny byl w 8 tc. i serduszko tez . a w 10 tc. lekarz powiedzial mi ze zarodek jest 8tc i 3 dni.takze balam sie strasznie . w 15tc. dzidzia dogonila wielkoscia . teraz jestem w 20 tc. Mam juz 2 dzieci.glowa do gory i trzymam kciki. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: do megisa1 04.10.06, 10:33 lekarz powiedział żebym przyszła w najblizszy wtorek czyli tydzień od poprzedniego USG... ...no to równe dobrze następny miesiąc mogę mieć nieprzespany, bo jeszcze nie będzie widać serduszka ...chyba pójdę na to USG dla swiętego spokoju i zobaczymy co będzie, a jak nie bedzie nic widać to sobie chyba na razie odpuszcę i poczakam jeszcze trochę do nastepnej wizyty...przeciez musi być dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: do megisa1 04.10.06, 10:43 nie mam go przy sobie ale wyglądało mnie więcej tak www.dziecko-info.com/galeria_usg/6.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
irtasia1 Re: do megisa1 04.10.06, 10:45 jak dla mnie to oki jak na 6 tc. ja w 5 tc. mialam pecherzyk i to pusty . jak bym umiala to bym ci poslala swoje to bys porownala. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: do megisa1 04.10.06, 11:08 wielkie dzięki, poogladałam sobie galeryjki ze zdjeciami z USG i czasem nawet późniejsze tzn 7tc wygladają bardzo podobnie...więc chyba dam na luz i przestanę się tak przejmować chociaz nie wiem czy to możliwe )) Odpowiedz Link Zgłoś
irtasia1 Re: do megisa1 04.10.06, 11:13 trzymam kciuki . ja tez sie balam o swoja dzidzie i do dzisiaj sie boje . Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia67 Re: zbyt wolny rozwój płodu-co wtedy? 04.10.06, 10:05 Nic, wtedy po prostu dziecko rodzi się za małe bo może jest w ciąży tzw.niedożywienie płodu, pępowina gdzieś zaciśnięta, itp. ja tak miałam z pierwszą ciążą, syn urodził się miał tylko 2600g i 53 czyli był dystrofikiem...niedożywienie ciążowe, i już to wyszło jak byłam w 5 miesiącu ciąży że jest za mały. Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: zbyt wolny rozwój płodu-co wtedy? 04.10.06, 10:14 To zalezy co sie rozumie przez zbyt wolny rozwoj plodu ... Czy od samego poczatku ciazy czy to drugi trymestr czy pod sam koniec ciazy. Jesli od poczatku ciazy - to nie wiem. Jednak na poczatku ciazy nietrudno o pomylki przy usg, dlatego na pewno nie nalezy panikowac. No i nie wszystkie dzieci rozwijaja sie na poczatku tak samo. Bywa, ze owulacja sie przesunie wiec dzieciaczek jest mniejszy lub/wiekszy niz by to wynikalo z jakichs tabel, odpowiednio tez rozwoj moze byc "opozniony"/"przyspieszony". Jesli jest wczesnie ale po 1-szym trym. to warto zrobic tzw. usg z przeplywami macicznymi, bo jesli sa zle przeplywy to moze wlasnie spowolnic rozwoj plodu. Akurat ten przypadek znam bo ja mam zle przeplywy i lekarz obawial sie czy dziecko sie bedzie proporcjonalnie rozwijac. Jesli cos jest nie tak z przeplywami to podaje sie leki na rozrzedzenie krwi. Jesli baby jest wieksze i ma naprawde duze szanse przezycia poza organizmem matki to czesto nie czeka sie z porodem do ustalonego terminu ale robi cesarke (akurat te kobiety ktore znam i ktore cos takiego przezyly - mialy tylko cesarke, wiec nie wiem czy w takiej sytuacji mozna tez wywolywac porod i czy dozwolony dozwolony jest psn). Swoja droga - to troche okrutne jesli lekarz by powiedzial o zbyt wolnym rozwoju plodu a nie powiedzial co medycyna ma do zaoferowania w takiej sytuacji. pozdr. ula Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: zbyt wolny rozwój płodu-co wtedy? 04.10.06, 10:41 no to trochę mnie uspokoiłyście bo już wyobrażałam sobie niewiadomo co jak mi powiedził o tym wolniejszym rowoju to mnie kompletnie zamurowało... ...hmm może rzeczywiście nie jest to aż tak groźne jak brzmi, a ja juz czarne wizję miałam ...hmm no nie wiem dlaczego mi nie wytłumaczył...nie musiałabym was zadręczać pytaniami.. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: zbyt wolny rozwój płodu-co wtedy? 04.10.06, 11:20 Ja ostatnią miesiaczkę miałam 25.04, a owu 10.05 (czyli w 16dc). Na USG w 6tc było widać tylko malutki pęcherzyk w macicy, a w 8tc już pięknie biło serduszko! Teraz jestem w 23tc Tak więc głowa do góry! Nie przeglądaj netu "tam i z powrotem", nie porównuj, bo każda ciąża jest inna i nie zamartwiaj się, bo zaszkodzisz sobie i dziecku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: zbyt wolny rozwój płodu-co wtedy? 04.10.06, 13:12 Zapytaj lekarza jakiej klasy ma sprzet USG i czy odbyl kursy (w zakresie USG) czy tez jest samoukiem. Odpowiedz Link Zgłoś