Dodaj do ulubionych

Do mam z cukrzycą

11.10.06, 14:39
Bardzo prosze doświadczone mamy o informacje, jakie wyniki kwalifikują do
cukrzycy, jak odbywa się przyznanie insuliny, podawanie, itp. Byłam dziś u
doktorki, która stwierdziła ze moje wyniki nie są złe, po czym, że jeśli przez
tydzień nie poradzę sobie z dietą to zdecyduje czy podać insuline. Nic z tego
nei rozumiem, wyniki mam ponad normę ale skaczą, nie przekroczyłam jednak 180
mg, jestem w 30 tc.No to dobre te moje wyniki czy tragiczne,, No a przede
wszytskim czy insulina moze zaszkodzić dziecku. Zastanawiam się mocno na czym
polega wkłuwanie się, czy to jest jakaś pompka, czy wcześniej położą mnie do
szpitala-to najważniejsze bo nie chce tam wracać po kilku dniach na obserwacji
krzywej, czy przydzielają bez potrzeby dodatkowych badań. Bede baardzo
wdzieczna za info, bo jestem lekko przerażona..
Obserwuj wątek
    • milbon Re: Do mam z cukrzycą 11.10.06, 20:46
      Hej, ja jestem w 33 tygodniu. Niezbyt pomyślnie przeszłam test tolerancji
      glukozy, tzn. po podaniu 50 mg po godzinie miałam 140, po 3 tygodniach
      powtórzony po podaniu 75 mg po godzinie było 170, po dwóch godzinach spadło do
      140. Z tego co mówiłam mi moja gin i co wyczytałam w necie to jest łagodna
      forma cukrzycy ciążowej, nie wymagająca podawania insuliny, leczona tylko
      odpowiednią dietą. Za tydzień mam kolejny pomiar, znów po podaniu 75 mg. Ja też
      w pierwszej chwili spanikowałam, ale dziecko rośnie zdrowo, nie przyrasta
      nadmiernie na wadze, a i mnie dieta dobrze zrobi, choć muszę przyznać, że
      zdarzają mi się małe "odstępstwa" od zaleceń. Nie stresuj się niepotrzebnie...
      Pozdrawiam,
      Anka
    • milbon Re: Do mam z cukrzycą 11.10.06, 20:46
      Hej, ja jestem w 33 tygodniu. Niezbyt pomyślnie przeszłam test tolerancji
      glukozy, tzn. po podaniu 50 mg po godzinie miałam 140, po 3 tygodniach
      powtórzony po podaniu 75 mg po godzinie było 170, po dwóch godzinach spadło do
      140. Z tego co mówiłam mi moja gin i co wyczytałam w necie to jest łagodna
      forma cukrzycy ciążowej, nie wymagająca podawania insuliny, leczona tylko
      odpowiednią dietą. Za tydzień mam kolejny pomiar, znów po podaniu 75 mg. Ja też
      w pierwszej chwili spanikowałam, ale dziecko rośnie zdrowo, nie przyrasta
      nadmiernie na wadze, a i mnie dieta dobrze zrobi, choć muszę przyznać, że
      zdarzają mi się małe "odstępstwa" od zaleceń. Nie stresuj się niepotrzebnie...
      Pozdrawiam,
      Anka
    • markiza.24 Re: Do mam z cukrzycą 11.10.06, 20:47
      Z tego co napisałaś wynika że jesteś na diecie cykrzycowej więc może sobie
      troszeczką pofolgowałaś i dlatego skoczyły tobie wyniki. ja mniaąłm podobnie ale
      pózniej wziełam się za siebie i wystarczyła tylko dieta do końca ciązy.urodziłam
      zdrową dziewczynkę- 3500 kg i 56cm. Insulina napewno nie zaszkodzi
      dziecku.Porozmawiaj z twoim lekarzem i postaw sie że nie będziesz brała
      insuliny. ja tak zrobiłam i moja bardzo sroga pani doktor zgodziła się. z tego
      co piszesz to twoje wyniki nie przekraczają 180, a norma jest do 139, więc
      wegług mnie masz prezkroczoną granicę. a jak kształtują sie twoje wyniki naczczo?
      • angela2628 Re: Do mam z cukrzycą 12.10.06, 11:35
        Dziękuje za odpowiedzi. Na czczo zazwyczaj jest ponad 90 więc niby tragedii nie
        ma bo stówki nie przekraczam ale gdzieś błąd widać, a aceton się nie pojawia
        więc chyba nie jest źle. Choć wiadomo, norma jest do 90.. Zastanawia mnie tylko
        jak wygląda podawanie insuliny, czy mam sie szykować na obowiązkowy szpital na
        początku? P.S. W ostatnich dniach konkretnie wzięłam się za diete, zobaczymy co
        bedzie- szkoda tylko bo glodna jestem, mam nadzieje że z kolei to nie zaszkodzi
        dzidkowi..
        • karuzella2 Re: Do mam z cukrzycą 12.10.06, 16:58
          Angela, insulina dziecku nie szkodzi, szkodza mu natomiast skoki cukru, dlatego
          po tygodniu nna diecie lekarz sprawdza czy nie tzreba podac insuliny. ja
          dostalam i biore, sama sbie wstrzykuje odpowiednia ilosc- utrzymanie rownych
          cukrow jest dla dziecka bardzow azne. Przed posilkiem rano nie moze przekroczyc
          90, godzine po u kobiet ciezarnych do 120, jesli bedziesz miala inne wyniki
          powinnas brac insuline- glodzic sie nie mozna poniewaz wtedy jest zagrozenie
          acetonem, a to dla dziecka szkodliwe ( lecze sie w Krakowie w poradni przy
          Kopernika). Moja malutka rozwija sie dobrze, wszytsko podobno ejst w porzadku (
          rodze lada chwila, kobncze wlkasnmie 38 tydzien) zaraz po porodzie odsatwia mi
          insuline i mam nadzieje, ze po cukrzycy. Natomiast nie sadze, ze dobra metoda
          jest stawianie sie i podejmowanie samemu decyzji, ze nie chce sie brac insuliny-
          insulina niemal nie przechodzi przez lozysko, zle cukry - sa zagrozeniem dla
          rzowoju dziecka. pozdrawiam serdecznie.
          ps. jak sie dowiedzialam o cukrzycy a potem insulinie bylam zalamana- ale na
          szczescie to mija, najwazniejsze, zeb malenstwo dostawalo wszytsko to, czego
          potrezbuje. Trzymaj sie. K
          • dwamartaki Re: Do mam z cukrzycą 12.10.06, 21:26
            U cukrzyczki w ciąży, jak cukier jest do 145 po posiłku, to jest O.K.
            Niepotrzebna insulina może spowodować niedocukrzenia, a to też niebezpieczne
            dla dziecka przecież. Póki co autorka wątku nie ma wyników wymagających
            podawania insuliny...
            Autorko wątku, polecam Ci chrupki chlebek fiński, do dostania w Bomi albo
            Auchan - Finn Crisp. Mówię Ci jaki pysznysmile Na pociechęsmile Cebulowy jest dobry i
            tradycyjnysmile)).
    • an372 Re: Do mam z cukrzycą 12.10.06, 19:05
      po pirwsze z cukrzyca trzeba umiec zyć i da sie życ!!!
      musisz prowadzic dietę - w twoim przypadku niobrzeraj sie (aby uniknąć
      insuliny) a jeśli juz sie najesz to musisz ten nagromadzony cukier zbic czyli
      idź na spacer!!! regularnie mierz cukier zawsze przed i po posiłku napewno
      posiłki jedz o stałych porach
      jeśli masz jeszcze jakies pytania pisz na gazetowego - mam męża cukrzyka!!!
      • milbon Re: Do mam z cukrzycą 13.10.06, 09:01
        Czy mogłybyście napisać coś o konkretnych produktach, które wolno lub nie wolno
        jeść przy cukrzycy ciążowej? Mam ulotki z poradni i ogólne zalecenia od
        dietetyka, natomiast przyznam, że trudno mi to przełożyć na praktykę...
        Pozdrawiam,
        Anka
        • ziemiagn Re: Do mam z cukrzycą 13.11.06, 11:23
          Podpisuję się pod prośbą o praktyczną wiedzę o diecie. Poszperałam w
          internecie, ale tam same trudno przetwarzalne dla mnie informacje znalazłam...
          Czy jabłka,ziemniaki,biały ryż,kasze, smażone warzywa i mięso można jeść, czy
          raczej tylko gotowane? Ja po obciążeniu 75g.na czczo glukozy miałam 80, po
          godzinie 160, a po 2 - 166. Doktorek kazał przejść na dietę, ale coś sobie nie
          mogę poradzić z doborem produktów sad Pomóżcie !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka