anetakm1 11.11.06, 16:52 Skurcze w II trymestrze. Ma któraś z was? Jakie leki trzeba brać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niunka24 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 16:56 ja. Ale w związku ze skracającą się szyjką. A one Cię bolą? Zalecenia - leżeć jak najwięcej,nie wstawać i no-spa, ale doraźnie. w razie b.silnych-szpital. pomaga pozdrawiam, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 17:10 weź no-spę i poleż. jak nie przejdzie,to do gina. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 17:36 Przepraszam niunka24 czt Ty jesteś lekarzem ginekologiem? Bo jeśli nie to czemu od razu ordynujesz komuś przez neta "weź no-spę>" Fakt,że ginekolodzy bez mała rutynowo ją prezpisują,ale to nie znaczy,żeby bez konsultacji z lekarzem komuś polecać. W II trytm są tzw.skurcze Braxtona-Hicksa i one pomału przygotowują,"trenują"macicę do porodu. Tych skurczy powinno być do 10 na dzień i niebolesne. Jednak mimo wszystko radziłabym udać się do gina aby zobaczył czy te skurcze nie spowodowały zmian w rozwarciu kanału szyjki czy też się nie skróciła. Lepiej dmuchać na zimne. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 18:10 nie, ani ja,ani Ty zapewne nie jesteśmy ginekologami. napisałam,że mi pomaga,i co mi zapisał gin, a dziewczyna pytała, czy ktoś ma takie skurcze. napisałam także,żeby wybrała się do gina,co jest chyba zresztą oczywiste przy każdym niepokoju. no-spa ani leżenie w ciąży na pewno nie zaszkodzi,więc nie rozumiem skąd ten atak na moją osobę. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 18:48 No tak my Polacy jesteśmy ekspertami w samoleczeniu. Nie powinnas mimo wszystko pisać "weź no-spę"bo o tym co ma wziąć decyduje lekarz a nie my na forum. Tobie pomogło,a może autorce nie będzie potrzebna. Owszem leżenie dużo robi. Jestem bardzo wrażliwa na takie "pomocne"posty i doprowadzają mnie wręcz do rozpaczy. Od ordynowania leków jest lekarz!!!!!! Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 19:20 chciałam jedynie pomnóc, a nospę zalecają wszyscy włąśnie na skurcze opiane przez autorkę... i robią to i lekarze i położne. akurat na ten temat sporo wiem, po pobycie w szpitalu wizytach u kilku ginów. wszyscy zalecają to samo. nie polecilabym kobieie w ciąży żadnych innych leków, bo nie mam pojęcia,czy są bezpieczne,ale nospa jest. a co do forum - jeśli ktoś słucha bardziej forum niż lekarza i zrezygnuje z. wizyty, bo ktoś coś mu powie, to jest zwyczajnie niedpowiedzialny. każda z nas może podpowiedzieć,poradzić i raz będą to poray mądrzejsze,raz mniej mądre. myślę jednak, że nie zrobiłam nic złego polecjąc nospę i tej wersji będę się trzymać Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 19:30 Akurat się składa,ze jestem położną,ale do głowy mi nie przyszło aby pisać weź taki a taki lek. Owszem piszę czasami aby na ból głowy wzięła foremka paracetamol,ale to nie lek z "wyższej"półki. Napisałam wcześniej,że lekarze prawie rutynowo przepisują no-spę,ale to nie znaczy aby jakaś foremka ją tak "szfowała"i przepisywała. Może i tym razem nie zrobiłaś hm.. nic złego,ale kierdyś można w ten sposób komuś wyrządzić krzywdę. Zastanów się zanim komuś znowu napiszesz "weź no-spę i leż".Z tego wynika,że świetnie diagnozujesz kogoś nie znając go przez neta. "Gratuluję" pani doktor Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 20:01 Acha! A ja będę się trzymać wersji,że postapiłaś mało rozważnie Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kate0809 Re: Skurcze!!! 11.11.06, 17:20 Na to pytanie raczej szukaj odpowiedzi u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś