Dodaj do ulubionych

Hemoglobina - 11 ?

IP: *.* 26.09.01, 10:19
jestem w 20 tyg. ciązy czy taka hemoglibina - 11(dzisiaj odebrałam wyniki0 może być czy coś zacząć łykac ????macie jakies sugestie??Joasia z Miśkiem 4,5l. i Brzusiem kochanym ;)))
Obserwuj wątek
    • Gość: giera Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:26
      JoasiuGdy ja byłam w ciąży i gdy miałam hemoglobinę niższą niż 12 lekarz przepisywał mi żelazo a materne brałam przez całą ciążę niezależnie od wyników. Ale chyba nie powinnaś brać żelaza bez konsultacji z lekarzem. Jedz dużo buraków one pomagają przy produkcji hgb. pozdrówka giera
    • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:29
      Myslę,że łykać. Ja mam 11 z kawałkiem i lekarz caly czas mruczy, że za mało.. Biorę Maternę i dodatkowo Hemofer- niestety nie moge się zmusić do systematyczności, bo mi wciąż niedobrze po żelazie :)) No i niestety ta hemoglobina mi systematycznie spada :((
      • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:31
        Skonsultuj z lekarzem ... a sporo żelaza zawiera też wątróbka (jeśli tylko lubisz) ... osobiście wolę łykać żelazo (Tardyferon Fol, ale jest na receptę) niż jeść wątróbkę (od samego zapachu robi mi się nie dobrze).
    • Gość: giera Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:58
      dziewczynyznalazłam normy na hemoglobinę dla ciężarnych : w 1 trymestrze dolna granica to 11, natomiast w 2 trymestrze dolna granica to 10,5, a w 3 trymestrze hemoglobina fizjologicznie rośnie i nie ma sie co martwić. Pozdrawiam wszystkie "anemiczne" giera
    • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 11:10
      Ja zawsze mialam niska. Moja lekarka, na poczatku powiedziala, ze gdy bedzie 11 to bedzie zadowolona. No wiec na poczatku ciazy zmartwila sie poziomem 10.2, mimo tabletek zelaza w czasie nastepnego badania bylo 9.7... gdy doszlo do 9.3 dala mi jakies inne zelazo... i podskoczylo do 10.7.. i teraz jest zadowolona...No ale ja jestem anemiczka, nie tylko w czasie ciazy, wiec moze nie miarodajne... PozdrawiamSuzann
    • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 11:24
      Podobno warto wówczas pić sok (kwas) z kiszonych buraków. Do obranych czerwonych buraków dodaje się zalewę przygotowaną jak do ogórków małosolnych. Ola
    • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 11:56
      Hej!Chyba większość kobitek w ciąży ma tzw.fizjologiczną anemię.Ja też w 20 tyg miałam hemoglobinę 10.5.Lekarz przepisał mi żelazo Sorbifer Durules,ale niestety nie mogłam go brać,bo miałam po nim biegunkę,zresztą po maternie też.Maternę zaczęłam więc brać co drugi dzień-pomogło a żelaza na razie nie biorę.Piję za to codziennie sok z buraków i marchwi no i zmuszam się do drobiowej wątróbkiTeraz znowu zrobię wyniki(25tydz)zobaczymy co z tego będzie.trochę mam pietra :-)Pozdrawiam Diana
      • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 12:10
        Pocieszające, że nie ja jedna :))Nic to zaczynam jeść buraczki - je lubie, ale co do wątróbki brrrr - zobaczymy :(Ach i jeszcze jedno podskoczyły mi leukocyty na 9 000 ??? Złapałam troche kataru może to od tego ??PozdrawiamJoasia z Miskiem 4,5l i Brzusiem 20 tydz.
    • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 12:16
      Dziewczyny, jak dla mnie to Wy macie śliczną hemoglobinę, ja w 2 trymestrze miałam 8. i wcale tego nie odczuwałam. Do końca ciąży brałam Resoferon z Falvitem. Zresztą jestem wieczna "anemiczka", choć nikt mi nie dolega, to chyba moja indywidualna norma.
    • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 12:23
      Dziewczyny, jak dla mnie to Wy macie śliczną hemoglobinę, ja w 2 trymestrze miałam 8. i wcale tego nie odczuwałam. Do końca ciąży brałam Resoferon z Falvitem. Zresztą jestem wieczna "anemiczka", choć nikt mi nie dolega, to chyba moja indywidualna norma.
    • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 14:11
      Joasiu, ja biorę żelazo od 20 tygodnia ciąży - biegunki nie mam, za to wręcz przeciwnie - zaparcia, ale chyba to wolę z dwojga złego.Do wątróbki nie byłam w stanie się zmusić, nawet mimo myśli, że to dla dobra dziecka. Polecano mi też buraczki (mniam!, zwłaszcza sałatka w wydaniu mojego Teścia) i szpinak (jak ktoś lubi - ja akurat tak).Co do leukocytów, to nie przejmuj się. W ciąży są fizjologicznie podwyższone, nawet powyżej 10000. Podobno do 17000 nie ma się co martwić. Aha, i OB też w ciąży nie ma po co oznaczać, bo jest podwyższone.Po żelazie już nie anemiczna - Kasia RPS. Kazano mi łykać żelazo jeszcze 3 miesiące po porodzie, żeby odbudować zapasy w organizmie.
      • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 14:23
        Dzięki kasiu, jestem o niebo spokojniejsza :)))))PozdrawiamJoasia :)))))
        • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 28.09.01, 09:45
          Joasiu, ja jestem w 30 tyg. i też mam niedokrwistość. Radziłabym Ci zbadać poziom żelaza we krwi - u mnie akurat mimo niskich wyników hemoglobiny poziom żelaza był b. wysoki, więc różnie to może być, a po co się truć tabletkami. Moja lekarka doradziła mi homeopatyczny preparat Rexorubia (bez recepty), po którym (od 4 tyg.) czuję się rewelacyjnie - minęły mi wszystkie osłabienia i zawroty głowy. Wyniki też troszkę drgnęły in plus. A sok z buraków (fuj!) to oczywiście obowiązek. Pozdrawiam Wasze brzuszki.
          • Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 28.09.01, 10:07
            Slyszalam o soku z burakow,ale jedynie co znalazlam w sklepie to barszcz czerwony z Horteksu - czy o to tym myslisz jak piszesz czy nie, Bo jesli nie to powiedz jak namierzyc ten sok z burakow. Moze byc fuj jak jest zdrowy to bede pic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka