Gość: guest IP: *.* 26.09.01, 10:19 jestem w 20 tyg. ciązy czy taka hemoglibina - 11(dzisiaj odebrałam wyniki0 może być czy coś zacząć łykac ????macie jakies sugestie??Joasia z Miśkiem 4,5l. i Brzusiem kochanym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giera Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:26 JoasiuGdy ja byłam w ciąży i gdy miałam hemoglobinę niższą niż 12 lekarz przepisywał mi żelazo a materne brałam przez całą ciążę niezależnie od wyników. Ale chyba nie powinnaś brać żelaza bez konsultacji z lekarzem. Jedz dużo buraków one pomagają przy produkcji hgb. pozdrówka giera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:29 Myslę,że łykać. Ja mam 11 z kawałkiem i lekarz caly czas mruczy, że za mało.. Biorę Maternę i dodatkowo Hemofer- niestety nie moge się zmusić do systematyczności, bo mi wciąż niedobrze po żelazie No i niestety ta hemoglobina mi systematycznie spada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:31 Skonsultuj z lekarzem ... a sporo żelaza zawiera też wątróbka (jeśli tylko lubisz) ... osobiście wolę łykać żelazo (Tardyferon Fol, ale jest na receptę) niż jeść wątróbkę (od samego zapachu robi mi się nie dobrze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giera Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 10:58 dziewczynyznalazłam normy na hemoglobinę dla ciężarnych : w 1 trymestrze dolna granica to 11, natomiast w 2 trymestrze dolna granica to 10,5, a w 3 trymestrze hemoglobina fizjologicznie rośnie i nie ma sie co martwić. Pozdrawiam wszystkie "anemiczne" giera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 11:10 Ja zawsze mialam niska. Moja lekarka, na poczatku powiedziala, ze gdy bedzie 11 to bedzie zadowolona. No wiec na poczatku ciazy zmartwila sie poziomem 10.2, mimo tabletek zelaza w czasie nastepnego badania bylo 9.7... gdy doszlo do 9.3 dala mi jakies inne zelazo... i podskoczylo do 10.7.. i teraz jest zadowolona...No ale ja jestem anemiczka, nie tylko w czasie ciazy, wiec moze nie miarodajne... PozdrawiamSuzann Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 11:24 Podobno warto wówczas pić sok (kwas) z kiszonych buraków. Do obranych czerwonych buraków dodaje się zalewę przygotowaną jak do ogórków małosolnych. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 11:56 Hej!Chyba większość kobitek w ciąży ma tzw.fizjologiczną anemię.Ja też w 20 tyg miałam hemoglobinę 10.5.Lekarz przepisał mi żelazo Sorbifer Durules,ale niestety nie mogłam go brać,bo miałam po nim biegunkę,zresztą po maternie też.Maternę zaczęłam więc brać co drugi dzień-pomogło a żelaza na razie nie biorę.Piję za to codziennie sok z buraków i marchwi no i zmuszam się do drobiowej wątróbkiTeraz znowu zrobię wyniki(25tydz)zobaczymy co z tego będzie.trochę mam pietra Pozdrawiam Diana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 12:10 Pocieszające, że nie ja jedna Nic to zaczynam jeść buraczki - je lubie, ale co do wątróbki brrrr - zobaczymy Ach i jeszcze jedno podskoczyły mi leukocyty na 9 000 ??? Złapałam troche kataru może to od tego ??PozdrawiamJoasia z Miskiem 4,5l i Brzusiem 20 tydz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 12:16 Dziewczyny, jak dla mnie to Wy macie śliczną hemoglobinę, ja w 2 trymestrze miałam 8. i wcale tego nie odczuwałam. Do końca ciąży brałam Resoferon z Falvitem. Zresztą jestem wieczna "anemiczka", choć nikt mi nie dolega, to chyba moja indywidualna norma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 12:23 Dziewczyny, jak dla mnie to Wy macie śliczną hemoglobinę, ja w 2 trymestrze miałam 8. i wcale tego nie odczuwałam. Do końca ciąży brałam Resoferon z Falvitem. Zresztą jestem wieczna "anemiczka", choć nikt mi nie dolega, to chyba moja indywidualna norma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 14:11 Joasiu, ja biorę żelazo od 20 tygodnia ciąży - biegunki nie mam, za to wręcz przeciwnie - zaparcia, ale chyba to wolę z dwojga złego.Do wątróbki nie byłam w stanie się zmusić, nawet mimo myśli, że to dla dobra dziecka. Polecano mi też buraczki (mniam!, zwłaszcza sałatka w wydaniu mojego Teścia) i szpinak (jak ktoś lubi - ja akurat tak).Co do leukocytów, to nie przejmuj się. W ciąży są fizjologicznie podwyższone, nawet powyżej 10000. Podobno do 17000 nie ma się co martwić. Aha, i OB też w ciąży nie ma po co oznaczać, bo jest podwyższone.Po żelazie już nie anemiczna - Kasia RPS. Kazano mi łykać żelazo jeszcze 3 miesiące po porodzie, żeby odbudować zapasy w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 26.09.01, 14:23 Dzięki kasiu, jestem o niebo spokojniejsza PozdrawiamJoasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 28.09.01, 09:45 Joasiu, ja jestem w 30 tyg. i też mam niedokrwistość. Radziłabym Ci zbadać poziom żelaza we krwi - u mnie akurat mimo niskich wyników hemoglobiny poziom żelaza był b. wysoki, więc różnie to może być, a po co się truć tabletkami. Moja lekarka doradziła mi homeopatyczny preparat Rexorubia (bez recepty), po którym (od 4 tyg.) czuję się rewelacyjnie - minęły mi wszystkie osłabienia i zawroty głowy. Wyniki też troszkę drgnęły in plus. A sok z buraków (fuj!) to oczywiście obowiązek. Pozdrawiam Wasze brzuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Hemoglobina - 11 ? IP: *.* 28.09.01, 10:07 Slyszalam o soku z burakow,ale jedynie co znalazlam w sklepie to barszcz czerwony z Horteksu - czy o to tym myslisz jak piszesz czy nie, Bo jesli nie to powiedz jak namierzyc ten sok z burakow. Moze byc fuj jak jest zdrowy to bede pic. Odpowiedz Link Zgłoś