Dodaj do ulubionych

Planowanie!

IP: *.* 01.10.01, 18:46
W marcu tego roku poroniłam,minęło już pół roku i lekarz mówi, że mogę zachodzić w ciążę. Przez ostatnie trzy cykle brałam tabletki antykoncepcyjne (femoden) i nie wiem czy powinnam od razu zachodzić czy może odczekać np. miesiąc. Słyszałam, że po tabletkach antykoncepcyjnych w organiźmie mogą być braki jakiś witamin, ja przez cały czas brałam maternę więc nie wiem jak to jest. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Planowanie! IP: *.* 01.10.01, 19:05
      Niedawno czytałam o tabletkach antykoncepcyjnych i ciąży.Podobno trzeba odczekać około trzech miesięcy.Tym razem napewno się uda!!!!!!Ja "na dniach" spodziewam się zobaczyć moje dziecko i zaczynam się zastanawiać, czy ciąża to stan fizjologiczny.Mam dość!!!!!!Sama zresztą niedługo się przekonasz....
      • Gość: guest Re: Planowanie! IP: *.* 02.10.01, 07:46
        Droga Aniu,Ja z kolei wiem od lekarza, ze nie ma potrzeby czekać nawet jednego cyklu. Ewentualnie zależy to od samej kobiety; podobno w pierwszych cyklach po odstawieniu pigułek wzrasta prawdopodobieństwo ciązy mnogiej.Pozdrawiam, Kasia
    • Gość: guest Re: Planowanie! IP: *.* 02.10.01, 08:14
      Aniu, slyszalam rozne opinie na ten temat, ginekolog mojej kolezanki radzila odczekac ze dwa miesiace, ale nie bezwzglednie, ostatnio tez przeczytalam, ze "odczekanie" po pigulkach nie jest wlasciwie niczym uzasadnione,mysle wiec, ze mozecie probowac tym bardziej, ze bralas materne, powodzenia,PozdrawiamEdyta
    • Gość: guest Re: Planowanie! IP: *.* 02.10.01, 09:00
      Aniu, ja zaszłam w ciążę od razu po odstawieniu pigułek i nic się nie stało mimo, że nie brałam wtedy żadnych witamin (podobno w pierwszych 3 miesiącach ciąży nie należy brać witamin jeśli wszystko jest w porządku, bo gorszy jest nadmiar niektórych witamin niż chwilowy niedobór. Trzeba tylko łykać kwas foliowy). Życzę powodzenia, daj znać jak Wam się uda! Trzymam kciuki!
    • Gość: guest Re: Planowanie! IP: *.* 02.10.01, 09:14
      z tego co wiem to nie ma medycznych przeciwwskazań do zajścia w ciążę zaraz po odstawieniu. Natomiast może się zdarzyć że nie od razu powrócą cykle płodne. Ja odstawiłam Femoden 3 m-ce temu (bo wątroba mi szwankowała) a o dzidziusia będziemy się starać za pół roku. Na razie staram się prowadzić obserwacje ale trochę mi nie wychodzi :-(
      • Gość: guest Re: Planowanie! IP: *.* 02.10.01, 09:21
        Ja zaszłam w ciążę z zaskoczenia w ciągu miesiąca od odstawienia tabletek. Zresztą po tabletkach czasami jest taki efekt zwiększonej płodności, co się paradoksalnie nawet czasem wykorzystuje w przypadkach trudności z zajściem w ciążę.Polecam branie kwasu foliowego, bo ja to tym nie wiedziałam, zaczęłam brać już w 8 tygodniu ciąży, kiedy układ nerwowy Dzidzi właściwiej już się ukształtował. A kwas foliowy ma właśnie zapobiegać wadom wrodzonym układu nerwowego.PozdrawiamKasia R
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka