Dodaj do ulubionych

Wyprawka-pomocy

IP: *.* 08.10.01, 06:02
Hej, dziewczyny.Mam ogromną prosbę, do wszystkich mam, które juz rodziły. Jestem co prawda dopiero w 21 tygodniu, ale w zgodzie ze swoim charkterem rozglądam się już za listami, co kupić mojej dzidzi na początek. Listy w sieci są bardzo różne, od oooogromnych, do minimalnych. Czy mogłybyście mi powiedzieć, podzielić się doświadczeniem, co tak naprawdę warto kupić, a z czego można zrezygnować??? (leżaczek, odciągacz, itp??). POzdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.Agnieszka i malutkie (chociaż kopie mocno :) )
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 08.10.01, 08:50
      Ciuszki - wedle uznania - chcesz prac codziennie - kup mało, jak chcesz prać co drugi dzień kup duuuużo. Mojej córeczce ciągle sie ulewało i musiałam ją przebierac kilka razy dziennie. Jeśli kupiłaś fotelik samochodowy to leżaczka nie musisz (choć na pewno się przyda jeśli już go masz). Ja wkładałam Zosię do gondoli od wózka, którą wykładałam kocykami stosownie do pozycji. Oczywiście na dwór wyjmowałam te kocyki. Łóżeczko istotne ale nie na dlugo (przynajmniej w naszym przypadku, choć są dzieci, które śpią w swoich łóżeczkach 3-4 lata). Odciągacz - nie kupiłam i na gwałt musiałam pożyczać więc wiem, że warto go mieć (jeśli decydujesz się na karmienie piersią). A cha. Butelek na razie za dużo nie kupuj - ja nakupowałam a wogle się nie przydały. Leżą w pudle nie używane i czekają na następnego dzidziusia.Nie wiem jakie jeszcze możesz mieć wątpliwości. Jak je sprecyzujesz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam anuś
      • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 08.10.01, 19:33
        Anuś, dzięki za odpowiedź. Co to znaczy, że łóżeczko nie na długo?? nie chcą spać??? Ciuszki chyba kupimy w Warszawie na stadionie X-lecia, planujemy pojechać tam na początku grudnia, ale mam jedną obawę, że mój mąż nie będzie mnie w stanie pohamować jak zobaczę zatrzęsienie dziecięcych ubranek :) bankructwo murowane.
        • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 08.10.01, 19:48
          Aga - to normalne, ze rzucicie sie na ubranka jak szalency i bedziecie kupowac wiekszosc, ktora Wam sie spodoba ....Ze swojego doswiadczenia moge poradzic aby:- nie kupowac duzo ubranek w rozmiarze 56-62 cm bo po pierwsze nie wiadomo jak duza dzidzia sie urodzi, a poza tym i tak zaraz z tego wyrosnie, tak wiec prawdopodobne jest, ze nie zdazy wszystkiego zalozyc ....- co do laktatora - mi sie przydal w momencie kiedy nie moglam przez 1 dzien karmic malej, bo tak to jest caly czas na cycu, a odradzam karmienie + sciaganie mleka bo po 2 dniach zamienisz sie w regularna mleczarnie- na pewno przydadza Ci sie pieluchy tetrowe (ok. 20 szt.) a to na ramie do ulewania, a to do lozeczka do ulewania etc. etc.- nie wiem dlaczego anus neguje sens lozeczka - wszak wydatek nie tak duzy a dziecko do 2-3 lat moze w nim przeciez spac (standard to 90 x 120 cm).- lezaczek - ja osobiscie nie odczuwam takiej potrzeby, tym bardziej, ze mam fotelik samochodowy, ktory rowniez ma ta funkce, zreszta w lezaczku dzidzia powinna byc jak najrzadziej bo ma skrepowane raczki i nozki - my sie rozkladamy albo na lozku albo na kocu na podlodze i tam baraszkujemy- mysle, ze 1 max. 2 butelki na razie Ci wystarcza - zawsze przeciez zdazysz dokupic - wozek - ja akurat jestem zwolenniczka wozenia maluchow w glebokich wozkach (i wygodnie i cieplej - szczegolnie zima), dlatego zafundowalam sobie trzyfunkcyjny i problem z glowy,- mysle, ze przyda Ci sie karuzelka z pozytywka nad lozeczko tyle, ze sprawdz jak jest atrakcyjna z pkt. widzenia dziecka (czyli od spodu) i dobrze by bylo, zeby byla na baterie (wowczas nie bedziesz musiala biegac co 5 minut i nakrecac) - uwazaj tylko na chicco z zielona zabka - po kilku dniach uzywania przestala sie krecic :((- nozyczki do paznokietkow- oczywiscie posciel + 1-2 zmiany- kocyki - ja mam 1 mniejszy i cienszy (np. do okrycia w domu) i jeden duzy i gruby na spacery, czy tez do mocnego opatulenia ....To na razie tyle co przychodzi mi do glowy - ewent. pytaj jeszcze :))Osobna historia to ekwipunek do szpitala - wzielas juz z izby przyjec liste ?Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 09.10.01, 09:22
          W naszym przypadku łóżeczko wywędrowało z domu gdy Zosia miała 6 miesięcy. Nie zamierzałam z nią spać ale jakoś tak wyszło - ząbkowanie, nieprzespane noce. No i córa śpi z nami. Nie neguję sensu kupowania łóżeczka ale moim zdaniem nie warto kupować jakiegoś super drogiego z bajerami, bo nigdy nic nie wiadomo. Można sie zarzekać, że dziecię będzie spało osobno a wyjdzie inaczej?! Pozdrawiam, miłych zakupów (ja kupowałam rzeczy systematycznie - przy każdym wyjściu z domu jakąś jedną rzecz i nie odczułam tego zbyt boleśnie pod względem finansowym. Poza tym jak się chce kupić na siłę - bo już trzeba, to często nie ma nic ładnego). Pozdrawiam anuś
          • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 09.10.01, 14:31
            a tu sie z Toba zgadzam - Julitka tez miala spac w lozeczku :)))) Jak na razie opanowalam juz spanie na krawedzi lozka nie spadajac, a moj maz potrafi sie przyklejac do sciany, skarb zas ma przynajmniej duzo miejsca - jej ulubiona pozycja to na "chrystusika" hi hi hi (z rozlozonymi na cala szerokosc lapkami) :)))))
            • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 10.10.01, 17:09
              Z moich doswiadczen: laktator to zbedny wydatek, lepiej w odwodzie na start miec mozliwosc pozyczenia, w razie czego mozna kupic. Ja ciagle mialam i mam za malo pokarmu, wiec nie bylo mowy o nawale mlecznym, nie kazda mama go ma, wiec szkoda kasy (swoja droga, to chcialam stymulowac laktacje laktatorem, ale nie pomaga, wiec olalam, reczne odciaganie w razie czego jest skuteczniejsze, laktator nie jest niezastapiony). Z ciuszkow: warto 3-4 koszulki-body, ze 2-3 pary spioszkow, tetrowych pieluch 30 to chyba minimum, zwlaszcza, jesli pieluchuje sie szeroko. Jakis kombinezonik, kocyk, rozek. Wiecej naprawde nie warto, tak samo, jak nie warto kupowac zadnych (ale to zadnych!!!!) zabawek czy karuzeli, bo zobaczysz, ze zostaniesz nimi zasypana przez rodzine i znajomych. Tak samo z ciuszkami: dostaniesz ich mase, zwlaszcza spiochow. Co do pampersow, to warto ewentualnie kupic 3-6 kg, chyba ze z USG przed porodem wyjdzie,ze dzidzius maly, wtedy ewentualnie mozna kupowac 2-5kg. Jezeli dziecko wazy 4 kg, to te nakjmniejsze pampersy moga sie okazac za male juz w momencie urodzenia. CXo do wanienki: kupilam zamiast typowej wanienki duuuza miske z uchwytami , Rubbermaid czy jakos tak, jest wygodniejsza niz wanienka (uchwyty!), bezpieczniejsza (moj 3-letni syn wygodnie w niej siedzi i nie ma ryzyka, ze sie poslizgnie i utopi), oraz wielofunkcyjna (wygodna do zabrania na wakacje). Naprawde nie warto kupowac zbyt wiele. Aha. Lozeczko... Bywaja takie meble... Trzeba w nich czasem zmieniac posciel, bo sie kurzy... Nie uzywany.
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 09.10.01, 15:27
      cześćgratuluję dzidziusiaa co mogę poradzić?UBRANKAnie kupuj koszulek! - podwijają siękup body, śpioszki i kaftanikioczywiście czapeczki na śliczną główkę i skarpetkiPIELUSZKItetrowe ok 20flanelowe ok 5 (do podkładania przy przewijaniu)pampersy (nam radzono używać tetrowych, ale Tysia dostała uczulenia)ŁAZIENKAwanienkamydełko dla dzieciręczniczki (3) - tylko sprawdź czy są mięciutkie!KOSMETYKIoprócz mydełka i kremu do pupy (np. sudokrem) nic nie trzeba z typowych kosmetyków, ale kup spirytus do przemywania pępka i patyczki do tegoż :-)powodzenia na zakupach - są takie przyjemne.....
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 09.10.01, 22:31
      Popieram patent body zamiast koszulek (tylko koniecznie rozpinane przy szyi, bo na poczatku strach takiego maluszka sprawnie przecisnac. Body ma wade, jesli uzywa sie pieluch tetrowych - przy kazdym przewijaniu zmieniasz tez body. Ale mam nadzieje, ze nie masz dylematu: tetra czy pampersy?:-) Spioszki typu pajacyk, szczegolnie bez stopek - odradzam (chociaz jako pizamka sa faktycznie ok), natomiast sprawdzily sie półspiochy. Aha, model spiochow z rozpinaniem w kroku - niezmiernie pozyteczny, szczegolnie na poczatku, bo ulatwia przewijanie. Nie lubilam tez rzeczy z weluru - wydawal mi sie zbyt cieply i gruby, chociaz niby przytulny(najlepsze z froty lub bawelny). Sprzetem zbednym okazal sie u nas przewijak, bezpieczniejsze okazalo sie przewijanie na lozku. Korzystam wtedy z super ceratki - jest z materialu, ale od spodu powlekana nieprzemakalna gumowa warstwa - do nabycia w roznych rozmiarach. Na poczatek mielismy mala (teraz jest podrozna), a pozniej, wraz z wzrostem wiercenia przy przewijaniu - wieksza. Mozna tez stosowac ja zapobiegawczo na materacyk pod przescieradelko - przynajmniej nie zwija sie jak zwykla ceratka.Po kapieli na recznik kladziemy duza pieluche flanelowa - jest mieciutka i swietnie wchlania wode.Aha, bez wanienki tez sie raczej nie obedzie, ale nie wysilaj sie na jakies pomyslowe modele, odpowiednio drozsze, bo wystarcza taka zwykla za 30pln. Do kapieli przydaje sie termometr.Jesli dziecko przyjdzie pora zimowa, to polecam spiworek do fotelika samochodowego - nie trzeba na podroz opatulac dziecka w kombinezon, trudny do zdjecia, gdy w samochodzie jest juz cieplo. U nas spiworek przydal sie takze w gondolkowych spacerach - jak musialam mala wyjac z wozka, to przynajmniej sie nie rozwalal, jak kocyk i moglam ja spokojnie ponosic. Kosztowal w Smyku na poczatku roku ok.60pln.Z innych akcesoriow, w ktore mozesz juz teraz sie zaopatrzyc to:smoczek (awaryjnie)chusteczki nawilzajacespirytus 70% do przemywania pepuszkasol fizjologiczna (do noska lub przemywania oczu)szczotka do butelekpodgrzewacz (najlepiej, gdybys dostala go w prezenciesmile); u nas nie byl niezbedny, aczkolwiek na wakacjach, gdzie byl sredni dostep do kuchenki byl nieoceniony. Ale to zakup na za kilka miesiecyW przypadku karmienia butelka bardzo przydaje sie termos - szczegolnie w nocy...wiecej grzechow nie pamietam...zycze owocnego wydawania pieniedzysmile - podobno dziecko pochlania 30% budzetu, wiec odlicz skwapliwie nalezna mu kwote i na zakupy!K.
    • Gość: slvkoleczko Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 10.10.01, 11:48
      generalnie zgadam się z przemówczyniami ale... ;-)mam dwójkę dzieci i oboje spali w łóżeczkach (Asia to nadal śpi) tak długo jak się dało. na początek kup tylko kilka podstawowych rzeczy resztę dokupisz ty, twój mąż lub dostaniecie w prezencie. Body świetnie się sprawdzają podobnie pajacyki rozpinane na całej długości (od szyi od stóp) najlepiej z frotki. Pieluchy tetrowe może się okazać że 20 szt to za mało (zwłaszcza jeśli będziesz ich używała np do przemycia , położenia pod główkę itp). Wanienkę najzwyklejszą kup bo takie udziwnieone się niesprawdzają. Jeśli nie masz stabilnego stołu przydaje się stojak pod waneinkę. jeśli mieszkasz wysoko to przyda Ci się nosidełko typu torba. (w zimie wystarczał mi gruby kocyk + nosidełko i bez śpiworka do wózka). Smoczek kup a nuż twoje dziecię będzie wiekim ssakiem i co wtedy i nie da się żyć z takim maluchem wiecznie przy piersi. ;-)kup też mydełko dziecięce, sól fizjologiczną, gruszkę do nosa ( z takich zwykłych z dłygim końcem) i miękka myjkę. powodzenia w zakupachsylwia
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 10.10.01, 13:44
      Tak, ja też się zgadzam i jeszce jedna rzecz niby nie dla dziecka, ale z nim związana - wkładki laktacyjne. Body to super patent.Wanienka - ja miałam zwykłą, ale uważam że nizłe są tez takie nakładane na wanne - nie musisz się tak bardzo schylać, tyle że one sa mniejsze.POzdrawiam Magda
      • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 10.10.01, 19:19
        Dzięęęęęęki dziewczyny, wiedziałam, że można na was liczyć, nie wiecie czasem, czy są do kupienia body z długim rękawkiem, u moich koleżanek widziałam tylko z krótkim, a nasz maluszek ma sie urodzić na początku lutego, więc same rozumiecie... A co myslicie na temat skawanderka (taki pajacyk gruby) czy opłaca się kupować na początek, czy raczej z tym poczekac????
        • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 11.10.01, 09:17
          Mój dzidziuś ma sie urodzić w styczniu a kombinezonik będzie miał po siostrze urodzonej w lipcu. Mam nadzieję, że w nim nie utonie. Na razie nie kupuję nowego, bo nie wiem jakiej wielkości będzie dzidzia ale patrzyłam gdzie takie malusie można kupić i za ile i w razie czego mogę wysłać męża by kupił.A body z długim rękawem można kupić i polskie i zachodnie, chyba w każdym sklepie. Ja jednak radziła bym kupić na razie na próbę nie za dużo. Ja nakupowałam body dla córeczki a potem wogle ich nie nosiła. Koszulki sprawdziły się znakomicie - przynajmniej nie trzeba było ich zmieniać przy każdym przebieraniu (nie musialam co chwilę rozbierać córeczki). Body mimo używania pampersów musiałam zmieniać za każdym razem a Zosia bardzo sie przy tym denerwowała. No ale to już indywidualna sprawa - jak kto woli! Pozdrawiam serdecznie i miłych zakupów. anuś
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 11.10.01, 18:40
      cześć dziewczyny!!jeste w 25 miesiącu ciązy.Z ciekawościa przeczytałam wasze listy na temat wyprawki... ale kiedy je kupować???? - moi znajomi doradzaja mi ze dopiero po urodzeniu...tylko ja chcialam sama sobie powybierac ubranka itp.Co wy na to???Pa Dorciasmile)
      • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 11.10.01, 19:27
        Dorciasmile napisała/ł:> jeste w 25 miesiącu ciązy.No to nieźle! Sama nie wiem gratulować czy współczuć? :-))))A tak poważnie, tez nie wiem, co robić. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym zostawić przyjemność kupowania komuś innemu! Na razie oglądam wózki i trochę mebelki.Myślę, że jak po następnnym USG (ok.32 tyg.) wszystko będzie ok., to chyba się wybiorę już na zakupy. Pozdrawiam,Magdzi
      • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 12.10.01, 17:14
        Wiesz Dorciu...?, niektórzy wierzą w przesądy i nie chcą nic kupować przed urodzeniem dziecka. Ich sprawa.Ja natomiast kupuję rzeczy w zasadzie już od poczęcia. Jak trafię na coś co mi sie bardzo podoba to się nie zastanawiam tylko kupuję. Jestem w 28 tygodniu a kupiłam już np łóżeczko, wózek, trochę ciuszków. To takie przyjemne! A po porodzie człowiek nie ma siły na łażenie po sklepach i wyszukiwanie rzeczy (wtedy naczęściej trudno znaleźć coś ładnego). Wiem, bo mam już jedną dzidzię. Po urodzeniu córeczki złościłam się na baby w sklepach, które po usłyszeniu, że rodzę np za 3 m-ce odsyłały mnie bym przyszła miesiąc przed rozwiązaniem, no i w sumie miałam ciut za malo ubranek (tak się złożyło, że nie miałam czasu nna zakupy właśnie przed rodzeniem). Dla mnie to bzdura. No, poza tym rozkłada się wydatki. Pozdrawiam i śmiało na zakupy! anuś
        • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 21.10.01, 15:14
          Zgadzam sie w zupelnosci.Jak sobie sama pojdziesz do sklepu to sobie kupisz to co ci sie bedzie podobalo.A jak wyslesz meza albo tesciowa to nigdy nie kupią tego co trzeba .Poza tym jak mozna sie nie denerwowac wiedzac, ze po powrocie ze szpitala nie ma sie w domu zadnych potrzebnych rzeczy dla dzidzi.
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 11.10.01, 18:58
      W naszym przypadku body zdało egzamin na 5! Używaliśmy body z długim rękawem (Bartek urodził się pod koniec grudnia) rozpinane na całej długości, więc nie było żadnych problemów z zakładaniem oraz ze zmianą pieluch. Gdy będziesz kupowała pajacyki to uważaj na takie rozpinane wzdłuż jednej nogawki - rozpinają się, maluchowi wychodzi nóżka i są bardzo niewygodne do zakładania. Niewygodne, tym razem dla maluszka są też takie pajacyki zapinane z tyłu wzdłuż plecków i na pupie - gdy malec leży na pleckach zatrzaski wpijają mu się w kręgosłup, a gdy są to plastikowe zatrzaski to przy prasowaniu trzeba bardzo uważać bo się rozpuszczają pod wpływem ciepła. Jeśli chodzi o łóżeczko to Bartuś spał w nim od początku, ale tylko do momentu gdy skończył 18 miesięcy ponieważ zrobiło się za krótkie (długość łóżeczka to 120 cm), więc lepiej w nie nie inwestować zbyt dużo.
      • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 13.10.01, 15:05
        Czym różni się pajacyk od śpioszków (bo body to się domyślam...)?Mam jeszcze inne pytania: czy z kosmetyków trzeba kupić kremy do pupy, oliwkę czy lepiej puder, a może wszystko na raz? Jaka jest różnica w ich działaniu? Z tego, co wiem, to wszystkie te rzeczy używa się przed załóżeniem nowej pieluchy, ale czy tylko jedno wybrane, czy wszystkie na raz?:))Nie martw się, jestem dopiero w 26 tygodniu, więc nie eksperymentowałam jeszcze na niczyjej pupie :). Może powinnam poćwiczyć na mężu??...
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 12.10.01, 23:18
      Hej,Myslę, że odciągacz ci się przyda. Mi odradzano, ale kupiłam i przydał się BARDZO.PozdrawiamAsia
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 17.10.01, 13:21
      Moja uwaga , że warto kupować body zamiast kaftanikow. Nie podwijaja sie i trzymahja tetre. Goska
    • Gość: guest Re: Wyprawka-pomocy IP: *.* 21.10.01, 15:28
      napisze co mi sie NIE przydało:-rozek-lepiej zawijac dzidzie w mieki kocyk-tzw. okrycia kapielowe-starcza dziecku na max. 2 mies. potem nie mozna go dokladnie wytrzec.lepiej kupic duzy recznik kapielowy- torba do wózka- duzo praktyczniejsze sa plecaczki-pieluchy tetrowe-uzywalam tylko kilka z 40 szt do podkladania pod glowke czy do ulewania najpraktyczniejsze moim zdaniem sa:-pampersysmile-przewijak na lozeczko(po kilku dniach nachylania sie nad kanapa wysiada kregoslup)-body(nie koszulki)-spioszki rozpinane w krokuzycze milych zakupow, to sama przyjemnosc i trudno sie oprzec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka