Dodaj do ulubionych

poród wg WHO

IP: *.* 13.11.01, 22:02
Zachęcam do przeczytania.AnjaWskazania do postępowania okołoporodowego (wg. WHO)1.Całe społeczeństwo powinno być poinformowane o różnych formach opieki okołoporodowej, aby umożliwić każdej kobiecie wybór takiego rodzaju opieki, jaki ona preferuje. 2.Szpitale powinny ogłaszać własne dane statystyczne dotyczące porodów. 3.Nie ma żadnych wskazań do usuwania owłosienia łonowego i wykonywania lewatywy przed porodem. 4.Nie powinno się indukować porodu dla wygody. W żadnym rejonie geograficznym odsetek porodów indukowanych nie powinien przekraczać 10%. 5.Nie ma naukowego uzasadnienia dla rutynowego, sztucznego, wczesnego przebijania pęcherza płodowego. 6.Nie ma dowodów na to że rutynowe elektroniczne, stałe monitorowanie stanu płodu podczas porodu ma pozytywny wpływ na jego wynik. 7.Podczas porodu kobiety nie powinny być układane w pozycji na wznak. Powinny być zachęcane do chodzenia w okresie rozwierania oraz swobodnie decydować, jaką pozycję przyjąć w czasie rodzenia się części przodującej. 8.W trakcie porodu powinno się unikać rutynowego podawania środków analgetycznych i anestetycznych. 9.Nie ma usprawiedliwienia dla rutynowego nacinania krocza. 10.W żadnym rejonie geograficznym odsetek porodów zakończonych cięciem cesarskim nie powinno przekraczać 10-15%. 11.Brak dowodu na konieczność wykonywania cięcia cesarskiego po wcześniejszym cięciu cesarskim. 12.Karmienie piersią powinno być podjęte natychmiast po porodzie, jeszcze przed opuszczeniem sali porodowej przez matkę. 13.Zdrowy noworodek powinien pozostać z matką, o ile pozwala na to stan zdrowia obojga. Prowadzenie obserwacji zdrowego noworodka nie uzasadnia oddzielenia dziecka od matki. 14.Władze kraju powinny wydać regulacje prawne, dopuszczające do użycia tylko technologie i techniki związane z porodem, których przydatność została dowiedziona. 15. Techniki i technologie stosowane w czasie porodu powinny być dobierane w sposób interdyscyplinarny. Kobiety, wobec których są one stosowane, powinny uczestniczyć w ich planowaniu, ocenie i rozpowszechnianiu wyników.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: poród wg WHO IP: *.* 13.11.01, 22:27
      Dzięki, Anja, rzeczywiście warto.Ale czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli szpital próbuje to zastosować, to mówi się, że "na siłę" każe rodzić naturalnie? Mam na myśli warszawską Żelazną, której nie chcę tu ani potępiać ani bronić, bo tam nie byłam, ale po wszytkim, co przeczytałam na ich temat i po przeczytaniu powyższego tak mi się nasunęło...Magdzi
    • Gość: guest Re: poród wg WHO IP: *.* 13.11.01, 22:51
      To wszystko brzmi tak strasznie i przerażąjąco.W tych punktach czuję się jak "przedmiot rodzący" z którym nikt się nie liczy !!!I czy gdy powiem pani położnej, że np. chcę trochę potańczyć( podobno pomaga w fazie początkowej ) - to czy zrobi mi potem gigantyczną lewatywę - za karę, że ośmieliłam się podważyć jej kompetencje i doświadczenia ( rytyna )???.Aaaaaaaaaaa - :( - ja się booooooooooję porodu !!Jak ja ich przekonam, że chcę rodzić w wannie i chcę mieć znieczulenie ???????!!!
      • Gość: guest Re: poród wg WHO - do Justyny IP: *.* 14.11.01, 15:55
        Justynko, nie wiem czy sie nie myle, ale porod w wannie i znieczulenie sie wykluczaja. Przy znieczuleniu musisz byc przez caly czas podlaczona do KTG, a porod w wodzie to wyklucza.Ja obecnie jestem w 39 tygodniu i wlasnie do porodu w wodzie sie przygotowywuje. Ale jak bedzie to zobaczymy.Zycze wszystkiego naj...Aneta
    • Gość: guest Re: poród wg WHO IP: *.* 14.11.01, 23:21
      Faktycznie - Żelazna stawia na porody naturalne. Ale również stawia na to, żeby to kobieta decydowała, co dla niej jest najlepsze. Rodziłam na Żelaznej pięć dni temu i wszystko, co mog,e powiedzieć na temat szpitala to to, że jest po prostu świetny. Cudownie mi się rodziło (znieczulenie), miałam super położną, a każdy wręcz garnie się,żeby Ci pomóc. Nie spotkałam się z ani jedną niesympatyczną osobą, dlatego go polecam. No i faktycznie spełnia wymogi WHO - to tak a propos tytułu posta.
    • Gość: Adzia Re: poród wg WHO IP: *.* 15.11.01, 08:27
      Anja, piękne...Szczególnie ten punkt 15, o współpracy kobiet w ocenie zastosowanych praktyk...Pomarzyć można. Ale porównując mój poród z porodami sprzed dziesięciu lat, stwierdzam, że rzeczywiście idzie ku lepszemu. Szczególnie, że można chodzić w pierwszej fazie - to jest sprawa nieoceniona, chyba dostałabym świra, gdybym musiała przeleżeć bite 20 godzin.Myślę, że jakiś postęp jest, i oby tak dalej. Pozdrawiam Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka