Dodaj do ulubionych

dziecko nie rosnie i cc

16.11.06, 21:12
czesc
mam pytanie, moja kolezanka jest w 32 tyg ciazy i okazalo sie ze dziecko nie przybiera juz prawie wcale na wadze.jak byla w 29tyg polozna okreslila ze ma brzuch na 20 tydzien.maja jej w zwiazku z tym zrobic cesrake.czy ktos sie z czyms takim spotkal ze dziecko nie roslo-rozwija sie podobno prawidlowo, w brzuchu mamy i zrobiono cesarke.co potem?
z gory dziekuje, nie chce jej zadreczac pytaniami w takiej sytuacji a chcialabym wiedziec wiecej.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ka-ja Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 22:30
      Moja znajoma miała z tego powodu robiona cesarke w 29 tc.Dzieciątko bardzo
      małe(niecały kilogram),długo leżało w inkubatorze,ogólny stan bardzo
      ciężki.Teraz nadrabia zaległości.I jest prawie ok.Jakie może miec problemy w
      przyszłości to sie niestety dopiero okaże.
      Zyczę powodzenia,i zeby wszystko dobrze sie skończyło!
      • kosmitka06 Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 22:39
        Mojej siostry ciotecznej synek też nie rósł w brzuszku. Wszystcy się modlili
        aby jak najdłuzej miała go w sobie, aby zaczął w końcu przybierac na wadze. 12
        dni po terminie wywołali jej poród. Oczywiscie była cc a mały urodził się z
        wagą 2900 także może nie warto martwic się na zapas?!
        Pozdrawiam
      • miki1972 Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 22:40
        Moj synek przestal rosnac w 30 tyg.ciazy.Okresla sie to jako hipotrofia
        plodu,czyli niedowaga.Urodzil sie w 39ty. przez cc.waga 1720g i 50cm teraz
        wazy dobre 10kg i ma 16mies.zdrowy.
        zgubilam twoj watek zaraz dopisze reszte
    • miki1972 Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 22:46
      Jezeli teraz jest w 32 tyg.to najlepiej zrobic USG i okreslic wymiary i wage-
      Niech nie robi tego USG polozna tylko ginekolog!!!!!
      Przedluzac ciaze jak najdluzej skoro rozwija sie prawidlowo i glowa do gory.
      Moze kolezanka pali papierosy lub jakas choroba przewlekla a moze
      genetyka.Jestem teraz w 38 tyg. i dzidzia tez nie bedzie najwieksza, bo w 36tyg-
      2400g,mam robione z tego powodu co wizyte USG.
      Aha! Przy skrajnej niedowadze dziecka w ciazy jak jest jezcze czas to pozostaje
      szpital,kroplowki,obserwacja lozyska czy sie nie starzeje(u mnie bylo
      starzejace za szybko i bardzo male).
      Ja lezalam w domu-TRZEBA RZECZYWISCIE LEZEC.
    • miki1972 Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 22:50
      Dlaczego polozna okreslala wielkosc brzucha a nie ginekolog ??? A co z USG,bo
      to wskazuje na duza niedowage!!!!
      Czekam na dalsze szczegoly i zrewanzuje sie tym samym,nawet na privie bo wiem
      co to za dramat dla matki
    • marki0 Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 23:02
      Ja w ciazy miałam cholestazę i myślałam, że to mój jedyny problem,jednak w 32
      tyg gdy znalazłam się na usg / a miałam je bardzo czesto/lekarz oniemiał bo
      okazało sie ze mała kolosem co prawda nie była, ale rosła ksiazkowo az tu nagle
      prze 5 ryg prawie nic nie urosła.Skontaktowałam się z lekarzem prowadzącym i na
      drugi dzień musiałam zostawic mego pierworodnego z tata i zjawic się w
      szpitalu.wpakowano mnie tam na cały ostatni miesiac bo mała ciągle nie
      rosła.Ociupinke przybywała ale to nie zadowalało lekarzy.Odstawiono mi leki na
      wtrobe wprowadzono na lepsze dotlenieni al;e na niewiele sie to zdawało. Usg co
      drugi czy trzeci dzień, raz dzidziola a raz same przepływy.Wg tego badania nic
      mu tam nie zagrazało, czuła się tam dobrze ale w dalszym ciagu nie rosła.W końcu
      w 38 tyg zrobili cięcie i miała 2770/a dzień wczesniej wg usg 2500/. Ale po
      prodzie problemu juuz nie było rosła bardzo ładnie, tyle ze ona po prostu ma
      drobniutka budowę po mnie i wydaje mi się ze ta panika była troszkę na wyrost,
      bo masa 2770 w 38 tyg to chyba nie jest jakaś strasznie mała!Teraz ma 13mcy i
      wazy 9kg, zatem nie ma się co martwić na zapas, bo sprzet też moze sie mylic a
      lekarze lubia czasem niepotrzebnie nastraszyć i spanikować.
      • olimpia_b81 Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 23:31
        wiesz sprawa jest o tyle skomplikowana ze ona przebywala w Wlk Bryt a tu sie opiekuja polozne ciezarnymi, i to ona na OKO zreszta to stwierdzila.chcieli jej tu podawac sterydy.
        wiec kolezanka sie juz zapakowala i jest w Polsce i tam bedzie szukac lekarza.
        z waszych postow wynika ze wszystko moze sie zakonczyc ok, tylko ze ty np lezalas w szpitalu do 38tyg a ja chca kroic juz teraz.nie wiem jeszcze co jej powiedzieli lekarze w Polsce.dzieki, jak sie cos dowiem to dopisze.
      • olimpia_b81 Re: dziecko nie rosnie i cc 16.11.06, 23:53
        dziecko ma podobno 1300g, narazie jest w domu, przeplyw przez lozysko ok, i teraz beda sprawdzac czy sie nie starzeje.
    • jolantusia1 Re: dziecko nie rosnie i cc 17.11.06, 00:41
      u mnie niestety oprócz hipotrofii były spadki tętna i cc trzeba było zrobić w
      28/29tc. Syn ważył 800g. 74 dni w szpitalu a teraz to pona 6 kg prawie 9
      miesięczny łobuziak. Trzymam kciuki, bo z tego co wyczytałam u twojej znajomej
      jest lepiej.
      • kasiol81 Re: dziecko nie rosnie i cc 17.11.06, 02:49
        Czegoś tu nie rozumiem,określenie wielkości brzuszka na oko??Skoro nie rosnie to
        nie rozwija się prawidłowo.
        • olimpia_b81 Re: dziecko nie rosnie i cc 17.11.06, 09:30
          tu tak niestety jrst,pozniej juz jej zrobili usg ale jakby polozna swoim okiem tego nie wylapala to by usg nie bylo az do poczatku grudnia.
          • miki1972 Re: dziecko nie rosnie i cc 17.11.06, 14:29
            Hej! Jak przeczytalam wczoraj ze polozna oceniala wielkosc brzucha, to
            przypuszczalam ze to nie POlska,tak samo jest w Irlandii i Holandii
            Powinno byc dobrze,fakt ze duza niedowaga,ale moze podrosnie,najwazniejsze jest
            lozysko
    • to-ja-007 Re: dziecko nie rosnie i cc 17.11.06, 17:11
      Ja bym to skonsultowala z dobrym lekarzem.

Znajoma miala analogiczny problem przez toxoplazmoze. A u mnie bylo ryzyko, ze
      dziecko nie bedzie rosnac przez zle przeplywy maciczne.

I u znajomej i u mnie - lekarze byli w stanie pomoc przepisujac odpowiednie leki.
      Oczywiscie sa przypadki gdy lekarze tez nie sa w stanie wiele zrobic i wtedy
      rzeczywiscie cc to najlepsze wyjscie. Ja bym jednak pomeczyla lekarzy zeby
      zbadali przyczyne DLACZEGO dziecko nie rosnie.
      Jesli tak jak u mnie przeplywy sa kiepskie to mozna podawac odpowiednie leki i
      chociaz dociagnac ta ciaze do 36 tyg.

Aha wielkosc brzucha jeszcze o niczm nie swiadczy - wazne sa dokladne pomiary
      wielkosci dziecka i ilosci wod plodowych.

> czy ktos sie z czyms takim spotkal ze dziecko nie roslo-rozwija sie
      > podobno prawidlowo,

Jesli dziecko nie rosnie to nie rozwija sie prawidlowo. Sorry ale albo jedno
      albo drugie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka