Dodaj do ulubionych

Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:(

17.11.06, 07:48
Witam w sobote bede miala 5 tydzien.U lekarza bylam w srode.Robila mi usg i
jest taka mala kropeczka i powiedziala ze ona nie bierze za to badanie
odpowiedzialnosci.Ze bete mam dobra 511 i ze mam przyjsc 4 grudnia i
zobaczymy.Co ona mi chciala dac do zrozumienia??Bo jak zapytalam sie czy moge
jeszcze dostac okres to powiedziala ze nie.
Obserwuj wątek
    • monami77 Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 08:03
      Witaj.
      Zmien lekarza bo ten to chyba nie jest zbytnio kompetentny.
      Ja pierwsze usg dopochwowe miałam robione w 4 tyg ciąży.
      • amistad22 co to beta 17.11.06, 11:43
        powiedzcie co to ta beta??
        • piegoosek beta 17.11.06, 13:08
          to hormon ciazowy, a dokladniej"
          "gonadotropina kosmówkowa, bo tak brzmi pełna nazwa beta-HCG, jest substancją
          wytwarzaną przez organizm w celu kontroli funkcjonowania określonych narządów.
          HCG przypada rola szczególna, ponieważ pod jej wpływem pozostaje wyjątkowy
          proces - rozwój wczesnej ciąży. Rozwijający się zarodek docierając jajowodem do
          jamy macicy składa się z grudki komórek zwanych węzłem zarodkowym i otaczającej
          go warstwy komórek określanych mianem trofoblastu. To właśnie w obrębie
          trofoblastu rozpoczyna się produkcja i wydzielanie HCG. Hormon poprzez krążenie
          dociera do jajnika , gdzie stymuluje powstałe właśnie ciałko żółte do produkcji
          progesteronu. Ciałko żółte jest pozostałością po pękniętym pęcherzyku
          jajnikowym. Do momentu gdy trofoblast ostatecznie przekształci się w łożysko
          ciałko będzie utrzymywać odpowiedni poziom progesteronu, koniecznego do
          prawidłowego rozwoju ciąży. W ten sposób zarodek wpływa na odpowiednie
          przygotowanie macicy i zapewnia utrzymanie się tego stanu przez okres trwania
          ciąży. Ponieważ wraz ze wzrostem ciąży zapotrzebowanie na progesteron wzrasta,
          również produkcja i wydzielanie HCG zwiększa się w ciąży bardzo szybko. Już od
          pierwszych dni po zagnieżdżeniu się zarodka w macicy, w surowicy krwi matki
          można wykryć gonadotropinę kosmówkową, a jej poziom osiąga charakterystyczne
          maksimum między 50 i 80 dniem po miesiączce. Z reguły poziom betaHCG podwaja się
          co 2- 3 dni.
          Hormon jest wydalany z moczem ciężarnej i dzięki temu wykrywanie jego obecności
          stało się podstawą działania powszechnie stosowanych testów ciążowych. Metoda
          ich działania opiera się na co prawda złożonej, ale za to bardzo czułej metodzie
          z użyciem odpowiednich przeciwciał anty-HCG. Obecnie proste testy ciążowe
          dostępne w aptekach pozwalają z dużym prawdopodobieństwem potwierdzić ciążę już
          w terminie spodziewanej miesiączki."
    • agaw00 Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 08:10
      nie zgadzam się!lekarka dobrze ci powiedziała
      w 4 tygodniu???litości!!!chyba ze liczysz jakos dziwnie od zapłodnienia.
      dziewczyny ciaze liczy sie od ierwszego dnia ostatniej miesiączk ii wynik jest
      dobry tak w około 6,7 tygodniu
      u mnie tez była kropeczka w 5 tygodniu ale dzidiza była starsza bo przesuneła
      mi sie owulaja wiec dla jej rozwoju to był juz 6.
      lekarka dlatego ci tak powiedziała ze często- niestety- do tego 6 tygodnia
      ciąza moze sie samoistnie poronic . w jednym sie nie zgadam mozesz dostac okres
      a raczej plamienia z wielu wzgledów . mozna miec cos co przypomina miesiaczke
      nawet do 3 tygodni. mi w szpitalu jak byłam w 4 patrz 5 tydzien dziecka z
      goraczką pwoedzileli takze wprot ze teraz mam lezec ialbo przetrwa albo
      organizm odrzuci jezeli kropeczka bedzie za słaba. No i jak kropeczka
      przetrwała do 7,8 tygodnia poszłam na usg i zobaczyłam juz bijące serduszko i
      zarys twarzyczk!!!smile
      moja rada dla ciebie wyczekaj cierpliwie do kolejnego badania tak ok 7,8
      tydzien dbaj o siebie jedz kwas foliwoy i w razie bólu mocnego podbrzusza
      iplamien zgłos sie do lekarza przepisze na pewno tabletki na podtrzymanie-to
      jest normalna sprawa. nerwy tylko szkodzą
      ps co do robienia usg w 4 tygodniu to sie robidla zobaczenia endometrium ale
      ciazy w 4 tygodniu zaden lekarz nie stwierdzi
      • laur18 Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 13:24
        ? ? W 6 tyg'ciąży widziałaś zarys twarzy dziecka?nie chce się kłócić ale polemizować owszem. Jestem w trzeciej ciąży i usg robione kilkanaście razy ale takich cudów nie widziałam.a w odpowiedzi na posta sądzę że lekarka nie ma widocznie praktyki bo albo ciążą jest albo nie. A zwłaszcza w 5 tygodniu. Może się jedynie wolno rozwijać
        • doral2 Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 13:43
          w piątym tygodniu płód jest wielkości ziarnka maku...trzeba mieć dobry wzrok i
          wspaniałą wyobraźnię aby w tych kropkach i kreskach to ziarnko dojrzeć..
    • kocio-kocio Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 08:35
      Powtórz betę w 48 albo 72 godziny po poprzedniej i poczekaj jeszcze trochę :o)
      I nie denerwuj się absolutnie.
    • anulka59 Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 13:53
      Wiesz lekarce chodziło oto że w 4tyg ta kropeczka którą widziałaś(ja też w 4tyg
      miałam USG dopochwowo i lekarz mi tak to tłumaczył)nie jest jeszcze zagniżdżona
      w macicy.W 6tyg miałam kolejne USG i było już widać coś większego co wyraźnie
      było przyczepione do ścianki macicy.(ja sobie to tak tłumaczyłam.Żadnej
      twarzyczki tam nie widziałam więc dziewczyny nie wypisujcie cudów na kiju bo
      wyjdzie na to że już po zapłodnieniu i zagnieżdżeniu w macicy są rączki
      nóżki.... . Pozdrawiam.
    • sylwia.ax Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 19:26
      Pewnie chodziło jej o to, ze do 12 tygodnia wszystko moze sie zdarzyc (zwykle
      jednak nic złego sie nie zdarza) i pewnie nie chciała zbytnio rozbudzac
      nadziei. Proponuję nie martwić sie na zapas tylko cieszyc fasolką. Na następnym
      USG będzie juz widac bijące serduszko smile
      Pozdrawiam
    • anitka761 Re: Pomozcie mi troche bo mnie to meczy:( 17.11.06, 19:36
      lekarka mila racje ale nie wyrazila sie zbyt profesjonalnie. w czwartym
      dygodniu ciazy nie widac jeszcze zarodka tylko pecherzyk co moze oznaczac , ze
      jest tam zarodek ale sa przypadki , ze pecherzyk jest pusty. poza tym jak
      pisaly dziewczy, dopiero okolo 7 tygodni apo usg lekarz stwierdza , ze jest
      wszystko w porzadku, tzn. zarodek , serce , tetno i trofoblast. moze o to jej
      chodzilo. moja lekarka nie zalozyla mi karty ciazy przy pierwszej wizycie w 4
      tygoniu. powiedziala, ze zalozy jak przyjde za miesiac czyli w 9 tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka