Dodaj do ulubionych

DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI

IP: *.* 03.01.02, 11:29
Cześć!Jeśli jedno z rodziców ma grupę ARh+, a drugie ORh+ to czy dziecko może mieć inną grupę niż rodzice?Podobno gdy matka ma grupę O a ojciec A to może wystąpić konflikt grup krwi. Czy wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI IP: *.* 03.01.02, 12:20
      witaj!konflikt serologiczny może wystąpić tylko i wyłącznie wtedy kiedy matka ma Rh-, natomiast ojciec Rh+, w Twoim przypadku dziecko będzie miało grupę A lub O, innej możliwości nie ma.pozdrawiam.bebatka
    • Gość: guest Re: DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI IP: *.* 03.01.02, 12:59
      Dziewczyny, nie wiecie czy jeśli mój mąż ma grupę ARh-, a ja BRh- to nasze dziecko może mieć Rh+? Mój lekarz powiedział mi, że to raczej nie jest możliwe i nie zalecił mi robienia odczynu Coombsa. Ale na bajbusie ktoś napisał, że ma Rh- mimo, że oboje rodzice mają Rh+...
      • Gość: guest Re: DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI IP: *.* 04.01.02, 11:12
        Najlepiej sama zrob sobie badanie prywatnie. moj lekarz (potem go zmienilam) tez twierdzil, ze nie ma sensu badac, bo to pierwsza ciaza i konflikt nie wystapi. My akurat mamy inne Rh. Wtedy konflikt wystepuje - najczesciej przy drugim, 3 dziecku, ale kilka procent takze zdarza sie w pierwszej. Mozna to leczyc wiec czemu sie nie badac? Konsekwencje nie wykrytego konfilktu sa dosc powazne.Co do konfliktu grup tez sie zdarza, ale to naprawde bardzo, bardzo rzadkie ok 0,04%. Dziecko po prostu odziedziczy ja po ktoryms z Was. Nie masz co sie martwic!pozdrawiam
        • Gość: guest Re: DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI IP: *.* 04.01.02, 13:34
          Sandro, mój mąż ma A+ a ja 0+, córka odziedziczyła A+ bez żadnych "konfliktów" :-)
      • Gość: guest Re: DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI-do Nanka22 IP: *.* 04.01.02, 14:23
        Jeżeli zarówno Ty jak i Twój mąż macie Rh- to NIE MA możliwości by dziecko miało Rh+. Możliwe jest natomiast urodzenie dziecka z Rh- gdy obydwoje rodzice mają Rh+ : taka sytuacja jest wlaśnie u mnie. Tak ja, jak i moje rodzeństwo mamy Rh- mimo, że rodzice mają BRh+. Ale to działa tylko w jedną stronę tzn. dwa minusy zawsze dają minus, a dwa plusy mogą dać i plus i minus.Więc konflikt serologiczny w Waszym przypadku na pewno nie grozi.
        • Gość: guest Re: DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI IP: *.* 05.01.02, 12:05
          Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Magda,kamień spadł mi z serca... Całuski. Nanka.
    • Gość: guest Re: DZIEDZICZNOŚĆ GRUP KRWI IP: *.* 07.01.02, 12:40
      Istnieje coś takiego jak konflikt w grupach głównych, czyli nie Rh, tylko właśnie A, B, 0, jeli matka jest 0, a ojciec nie. Z tego co wiem, najgorsza jest u ojca grupa A1 (albo A1B) ale nie wiem dokladnie. Te konflikty są bardzo rzadkie i niebezpieczne głównie przy pierwszej ciąży. Coś na ten temat było kiedyś na forum Wyborczej, gdzie odpowiada lekarz ginekolog, ale czytałam to jakoś latem, lub jesienią.pozdrawiamArwena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka