Dodaj do ulubionych

FENOTEROL na skurcze macicy

IP: *.* 04.01.02, 23:23
Czesc, no i niestety moje skurcze po No-spie nie ustaly i dzis (24 tydzien) dostalam od lekarza Fenoterol i Isoptin -oba co 6h po pol tab. Dostalam tez zwolnienie na 2tyg. i mam raczej lezec w lozku. jakie macie doswiadczenia z tymi lekami, czy tez musialyscie lezec ? no i czy czulyscie te przykre objawy o ktorych pisza o Fenoterolu ? No i czy Fenoterol zahamowal skurcze ? Troche jestem przestraszona ale szyjka narazie w porzadku i mam nadzieje ze tak zostanie. Bo jak nie to szpital :((Prosze odpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy IP: *.* 04.01.02, 23:30
      JUstynaja biorę fenoterol od 24 tygodnia, na początku nie jest zbyt przyjemnie, ale potem juz znośnie (drżenie rąk i całego ciała + oglólne roztrzęsienie mija mniej więcej po tygodniu) Teraz jestem w 34 tyg. czuje sie dobrze, dzidzi kopie mnie właśnie w brzuszek i aż się boję myśleć co by było gdyby nie te leki....PozdrowionkaGosiaPSwpisz w wyszukiwarkę - fenoterol - będziesz miała czytania do rana ;)
    • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy IP: *.* 05.01.02, 10:02
      Witaj Justyno,ja trafiłam do szpitala z rozwierającą się szyjką i stawiającą macicą w 29tyg. Zaczęto podawać mi fenoterol i isoptin, ale niestety objawy o których pisze Gosia nie ustępowały (tj. przyśpieszenie akcji serca, drżenia rąk i nóg, uczucie ogólnego rozbicia). Mniej więcej po tyg.,po interwenccji mojej pani doktor, zmieniono mi lek na Pre-par 10 mg.(ritodrine, producentem jest Solvay Pharmaceuticals),który dużo lepiej toleruję. Lek niestety trzeba specjalnie zamawiać i ściągać przez aptekę, ale gdybyś miała męczyć się dłużej to sądzę że warto spróbować.Niestety nie każdy organizm daje radę się przyzwyczaić do fenoterolu. Co do skuteczności, to po podawaniu fenoterolu rozwarcie zaczęło się zmniejszać, a po Pre-parze zamknęło całkowicie.Teraz oczywiście siedzę w domu i muszę się oszczędzać, ale jest OK. A więc nic się nie martw. Pozdrawiam,MartaB z brzusiem synusiem (34tydz.)PS> A co do leżenia to oczywiście im więcej, tym lepiej, choćby ze względu na malucha bo wówczas brzuch mniej się stawia i ukrwienie łożyska jest lepsze,a tym samym dzidziuś lepiej dotleniony i odżywiony.
      • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy IP: *.* 12.01.02, 19:37
        Jestem w 34 tyg. ciązy, a fenoterol biorę od 21 tyg. Na początku brałam 2razy dziennie po pół tabl. a od 25 tyg. 3 razy pół. Objawy są cały czas straszne, zawsze mam 2 godz. wyjęte z życiorysu :)Nikt mi nie kazała brać w odstępach czasowych, więc sama sobie reguluję. Wcześnie rano i do łóżka na 2 godziny potem jest problem, bo nie łatwo jest się dopasować, a trzecią tabletkę późno w nocy, i do spania, ale z tym jest różnie. Życzę, żeby u Ciebie objawy ustąpiły, a jeśli nie to wytrwałośćiPozdrawiamGocha
        • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy-do Gosi IP: *.* 12.01.02, 20:31
          Gosiu, a czy skurcze ustaly u ciebie calkowicie ? bo ja biore narazie 10 dni i 4 razy po pol tab. ale nie ustepuja. Czy musialas lezec ?Moze moge do ciebie napisac na prywatnego maila ?
    • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy IP: *.* 12.01.02, 20:12
      ja tez brałam fenoterol od 30 tygodnia, tez miałam przyspieszone bicia serca itd.teraz jestem w 39 tygodniu od dwóch tygodni nie biore i przez chwile miaławrazenie ze w ogóle ne mam skurczy macicy az sie przestraszyłam że wszystko przez ten lek..(no ale teraz wszystko w porzadku - teraz na odwrót - wszystko robie zeby twardniał :) )niektóre z dziewczyn po fenoterolu miały tak pancerną szyjkę że rodziły przez cctakze róznie to bywa....
    • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy IP: *.* 12.01.02, 22:07
      Ja bralam tylko fenoterol i lezec nie musialam, a zefektow ubocznych mialam drzeie rak i poddenerwowanie - da sie przezyc. Urosdzilam 3 dni przed terminem.Powodzeniaamo
    • Gość: Monika_A/P. Re: FENOTEROL na skurcze macicy IP: *.* 13.01.02, 00:54
      Justyna,nic się nie martw, objawów ubocznych nie miałam, skurcze ustały ale nie tak do końca, no-spa też mi nie pomogła. Leżeć nie musiałam tylko prowadziłam spokojny tryb życia. Ispotinu nie brałam, bo po Fenoterolu nic mi nie było. Odstawiłam go 3 tygodnie przed terminem i urodziłam dzień wcześniej.trzymaj się ciepło,Monika A/P.
    • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy IP: *.* 13.01.02, 11:27
      Ja Fenaterol miałam przepisany też około 24 tygodnia, ale wzięłam tylko 2 połówki, bo nie mogłam tego wytrzymać. Po odstawieniu skurcze jeszcze miałam, ale starałam się być spokojna, dużo spałam w mikarę możliwości, bo miałam już 4 letnie dziecko, a pod koniec to już tylko całymi dniami chodziłam i chodziłam, byleby szybciej urodzić, bo na usg dziecko wyszło 5 tygodni starsze. Ale mała urodziła się na trzy dni przed terminem wyznaczonym przez lekarza, a nie przez usg, po prostu była bardzo gruba, a ja rodziłam tylko 13 minut w szpitalu, a wszystkich bóli miałam jakieś 2 i pół godziny, szyjka otwierała mi się ekspresowo.Ale uważam, że mi się udało bez Fenaterolu, ale jeśli lekarz zaleca, to chyba trzeba raczej brać, bo nie każdemu może to się skończyć tak dobrze jak u mnie, więc chyba raczej się przyzwyczaić ze względu na zdrowie dzidziusia. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo cierpliwości (teraz i później, hi hi hi :-))
    • Gość: guest Re: FENOTEROL na skurcze macicy - do JUSTYNY IP: *.* 13.01.02, 17:42
      Justynaovzywi`ście, że możesz napisać na priva,piszczekamchętnie odpowiempozdrawiamGosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka