Gość: Asia26 IP: *.* 30.01.02, 13:20 Czy ktoś może mi powiedzieć, jaki wskażnik toxo trzeba zrobić po 16 tygodniu ciąży. IgM, czy IgP? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anita Re: Toksoplazmoza-test IP: *.* 30.01.02, 14:28 Oba, oba! Zdaje sie, ze to rutynowa robia - jeden mowi o tym czy masz przeciwciala drugi czy jestes aktualnie chora (ale nie wiem ktory jest ktory).Sama sie boje. Mam kota i w poprzedniej ciazy nie zarazilam sie, znaczy kot zdrowy. ALe teraz to ja mieszkam w mieszkaniu z ogrodkiem i kot sie wyrywa na dwor - nie wiem jak aja ja utrzymam. a tam wirusy...Badzmy dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania_G Re: Toksoplazmoza-test IP: *.* 31.01.02, 10:59 Hej. Ja miałam kiedyś kota. Sprzątałam po nim wszyskie kupki. Jak również lazłam do wszyskich bezpańskich kotów. A jak sobie zrobiłam test przed ciążą, to mi wyszły oba ujemne. No to w ciąży zrobiłam sobie w innej firmie test taki ogólny, bez rozróżnień, on był tańszy. Wyszedł mi dodatni. Byłam przerażona. Zrobiłam jeszcze jeden na cito gdzie indziej i znów wyszło mi ujemnie. Oba. z tym, że w igg podano miano. Jest miano, ale bardzo niskie, czyli prawdopodobnie przeszłam toxo już bardzo dawno temu.No i co tu jest prawdą?Najlepiej miały kobiety kiedyś, jak nie było badań, nie musiały się tak denerwować, kurcze, co ja przeszłam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yda Re: Toksoplazmoza-test IP: *.* 03.02.02, 18:24 na toxo bada się IgG i IgM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lbudasak Re: Toksoplazmoza-test IP: *.* 03.02.02, 21:20 Jeżeli robiłaś miano przeciwciał IgG(IgP-nie ma takich przeciwciał)na początku ciąży i wynik był ujemny(tzn. nie chorowałaś na tą chorobę),to powinnaś zrobić badanie na pzeciwciała IgM ,które,jeśli wynik jest dodatni,wskazują na infekcję Toxoplasma gondii już w czasie ciąży.Najczęściej wynik jest ujemny,więc po paru tygodniach trzeba powtórzyć badanie na IgM.Najlepiej unikać kontaktu ze zwierzakami i surowego mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś