Gość: Lidziak IP: *.* 23.03.02, 21:54 Witam mamy,czy któraś z Was miała założony szew przed 30 tygodniem?Czy dzięki temu donosiłyście bezpiecznie ciążę do końca?Nie wiem czy mnie to nie czeka, więc prosiłabym o jakieś informacje.Pozdrówka, Lidziak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alinal Re: Szew przed 30 tygodniem? IP: *.* 23.03.02, 23:34 czescja miałam założony szew w 26/27 tygodniu przy ciaży bliźniaczejnie wiem czy dzięki temu ale franio i julka urodzili się tylko 3 tygodnie przed terminemani założenia ani tym bardziej zdjęcia szwu nie ma sie co moim zdaniem obawiaći chyba lepej się na to zdecydować niż ryzykować przedwczesny poród.pozdrawiam serdecznie Ciebie i mieszkańca brzuszkaAlina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia22 Re: Szew przed 30 tygodniem? IP: *.* 24.03.02, 15:45 Nie miałam założonego szwu, ale nosiłam pesar - taki gumowy krążek zakładany na szyjkę macicy. Pesar działa tak samo jak szew, ale jest dużo bezpieczniejszy - nie daje ryzyka jakiejś infekcji i poronienia lub porodu przedwczesnego, które szew niestety daje.Poza tym szew zakłada się raczej - o ile dobrze pamiętam - tylko do 25 - 26 tygodnia ciąży, później jest już zbyt niebezpieczny.Pesar założono mi w 20 tygodniu ciąży i dzięki niemu udało mi się donosić chłopców (bliźnięta) do 33 tygodnia. Uważam to za wielki sukces. Wiele kobiet ma zakładane szwy lub pesary (radziłabym ci to drugie). Jeśli takie działanie w twoim wypadku jest wskazane to nie zastanawiaj się.Wszystko będzie dobrze - Madzia Odpowiedz Link Zgłoś