Dodaj do ulubionych

zwolnienie lekarskie przed porodem

IP: *.* 09.04.02, 07:21
Witam!Zostało mi 5 tygodni do porodu, chcę iść na zwolnienie lek., tylko nie wiem na jak długo lekarz może wystawić i czy przed samym terminem porodu mogę być na zwolnieniu lekarskim ?Basia
Obserwuj wątek
    • Gość: luna Re: zwolnienie lekarskie przed porodem IP: *.* 09.04.02, 07:38
      mozesz byc na zwolnieniu lekarskim, macierzynski moze lekarz wystawic przed porodem, ale tylko na Twoja prosbe. NIe daj sobie wmowic, ze jak idziesz przed porodem na zwolnienie, to musi to byc juz macierzynski. Bedziesz na zwolnieniu do dnia porodu. Porod przerywa zwolnienie i od tego dnia zaczynasz macierzynskiPozdrawiam serdecznieLuna
    • Gość: luna Re: zwolnienie lekarskie przed porodem IP: *.* 09.04.02, 07:40
      nie wiem na jak dlugo lekarze wystawiaja zwolnienie. Moj lekarz wystawil mojej kolezance na 4 tygodnie, a potem wystawi jej nastepne.
      • Gość: bajka Re: zwolnienie lekarskie przed porodem IP: *.* 09.04.02, 08:19
        Dziękuję Ci bardzo za informację.Pozdrowienia
    • Gość: piola Re: zwolnienie lekarskie przed porodem IP: *.* 09.04.02, 12:02
      Ja wiem jednak co innego: lekarz 2 tygodnie przed terminem nie może wystawić zwolnienia lekarskiego jeżeli nic ci nie dolega. W tym wypadku liczy się już urlop macierzyński, jeżeli natomiast coś ci dolega masz prawo do dalszego zwolnienia. Wszystko zalezy od lekarza bo przecież może wymyślić chorobę, dla niego to pestka (mogą np. puchnąć ci nogi) a dla ciebie parę dnie macierzyńskiego więcej. Przecież wiemy że w większości przypadków poród występuje po terminie a szkoda tracić te parę dni macierzyńskiego
      • Gość: luna Re: zwolnienie lekarskie przed porodem IP: *.* 09.04.02, 12:27
        moge sie zgodzic, wlasciwie to zwolnienie wystawia sie jak cos dolega, ale wlasnie masz racje, ze lekarz cos tam sobie zapisze, ze bole, spuchniete nogi itd. i to zalezy rzeczywiscie od jego dobrej woli, ale przeciez nie moze sam z siebie wystawic macierzynskiego przed porodem. W kodeksie pracy wyraznie jest napisane, ze przed porodem na wylaczna prosbe kobiety. Jedna moja kolezanka cos takiego robila na przelomie roku, chciala wziac macierzynski przed terminem porodu, to musiala pisac jakies podanie. Ja mam termin na czerwiec, na razie chodze do pracy, ale rozmawialam juz o tym z lekarzem, czy zwolnienie przed porodem jest rownowazne macierzynskiemu. Powiedzial, ze absolutnie nie. CZasy mamy porabane, kobiety sa dyskryminowane, ciezarne to juz pasozyty. Dlatego nie oddawaj ani jednego cennego dnia ze swojego macierzynskiego. I cieszmy sie, ze zalapalysmy sie na 26 tygodniPozdrawiam serdecznie
    • Gość: DagmaraB Re: zwolnienie lekarskie przed porodem - dłuższy macierzyński IP: *.* 09.04.02, 13:25
      Dziewczyny, jeśli chcecie się załapać na 26 tygodni urlopu (według ubiegłorocznych zasad) to pamiętajcie, aby złożyć podanie do pracodawcy przed porodem. Potem pracodawca (lub ZUS) naliczas urlop na nowych zasadacg. Pisali o tym w dodatku do Rzeczpospolitej o urlopach i zasiłkach.Pozdrowienia,Dagmara
      • Gość: Nanka22 Re: zwolnienie lekarskie przed porodem - dłuższy macierzyński IP: *.* 09.04.02, 13:35
        Dziewczyny, a moze wiecie jak to jest z urlopem macierzyńskim w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą? Czy te osoby tez mają szansę na 26 tyg. urlopu? Trzeba wtedy złożyć podanie do ZUS-u? Pozdrawiam. Nanka i 34 tyg. Maleństwo.
        • Gość: mwilczynska dłuższy macierzyński- działalność gosp IP: *.* 09.04.02, 19:38
          Osoby prowadzące działalność gospodarczą mają prawo do zasiłku macierzyńskiego wypłacanego przez okres 26 tygodni, jeśli wcześniej przez conajmniej 180 dni opłacały składki na ubezpieczenie chorobowe i złożą podanie o wypłatę zasiłku na starych zasadach (inaczej ZUS będzie płacił przez 16 tygodni). Trzeba przy tym wyrejestrować się w ZUS jako płatnik składek i dołączyć zaświadczenie o urodzeniu dziecka, albo o planowanym terminie porodu. Tak więc można to zrobić po porodzie (to samo dotyczy też osób zatrudnionych na pełen etat). Przepisy mówią jedynie, że roszczenie wygasa po upływie pół roku od dnia porodu.PozdrawiamGośka
      • Gość: luna Re: zwolnienie lekarskie przed porodem - dłuższy macierzyński IP: *.* 09.04.02, 13:41
        tak, bylo napisane w gazecie, ze najpozniej na dzien przed planowanym terminem porodu, a jak urodzi sie wczesniej, to i tak po porodzie. U mnie w kadrach powiedziano mi, ze moge napisac to podanie przed urodzeniem, albo po, ze to nie jest jasno okreslone. Byly przeszkolone, wiec chyba wiedza co mowia. Ale rzeczywiscie nie zaszkodzi napisac przed. Czasem dziennikarze tez zle interpretuja pewne wiadomosci. Zreszta przeciez do naliczenia macierzynskiego potrzebne jest zaswiadczenie ze szpitala o urodzeniu, a przed urodzeniem takiego nie uzyskasz, prawda?W kazdym razie uwazam, ze dla wlasnej pewnosci nie zaszkodzi napisac takiego pisma przed urodzeniem, bo w naszym kraju lepiej dmuchac na zimne. Po co potem uzerac sie z jakims glupim urzednikiem. Ja tak wlasnie zamierzam zrobic.Pozdrawiam serdecznie. W razie niepewnosci dobrze jest zadzwonic do ZUS-u i bezposrednio tam uzyskac potrzebne informacje. W koncu iles kobiet od stycznia ma to juz za soba, wiec powinni udzielic wiarygodnych informacji
        • Gość: Justynuś Re: zwolnienie lekarskie przed porodem - dłuższy macierzyński IP: *.* 09.04.02, 16:58
          Ja mam specyficzną sytuację- umowa o pracę wygasa mi w dniu porodu, więc nie należy mi sie urlop macierz., tylko zasiłek macierzyński, który będzie mi wypłacał ZUS. Byłam tam dwukrotnie(żeby sie upewnić)i nawet nie mogłam złozyc podania o dłuższy macierz. - po prostu dopiero po porodzie mąż z całą dokumentacją uda sie tam i dopełni formalności. Mam nadzieję,że urzędniczki były kompetentne i nie stracę na tym,że im zaufałam... Pozdrawiam serdecznie Mamusie i Brzusie
      • Gość: Ania_G Re: zwolnienie lekarskie przed porodem - dłuższy macierzyński IP: *.* 09.04.02, 17:24
        DagmaroB a jak to się ma np do mnie? Mam termin na koniec maja, ale mogę urodzić w każdej chwili i będę rodzić bliźniaki, to mam składać wcześniej podanie o 39, jak nie wiadomo, czy coś się np z jednym nie stanie?Mam składać podanie przed przedwczesnym porodem? Czyżby przedwczesny poród dyskwalifikował mnie do dłuższego urlopu macierzyńskiego?
        • Gość: DagmaraB Re: zwolnienie lekarskie przed porodem - dłuższy macierzyński IP: *.* 12.04.02, 20:33
          Aniu,zdrowy rozsadek podpowiada, ze podanie o dluzszy urlop macierzynski powinnas zlozyc po porodzie. Ale czytalam interpretacje, ze jezeli sie nie powiadomi pracodawcy (czy ZUSu) przed porodem, ze decydujesz sie na urlop na starych zasadach - to policza na nowych... Nie wiem jak jest w praktyce (nie jestem ekspertem). Ja w kazdym razie poinformowalam pracodawce na pismie, ze po urodzeniu dziecka zamierzam skorzystac z urlopu na zasadach obowiazujacych w ubieglym roku bez precyzowania - ile to bedzie tygodni i kiedy zaczynam urlop. W kadrach powiedzieli mi, ze to wystarczajaca informacja do naliczenia dluzszego urlopu po porodzie. Ja nie chce ani dnia urlopu macierzynskiego przed porodem, ale zalezy mi na tych 26 tygodniach.Pozdrowienia,Dagmara
    • Gość: magdako Re: zwolnienie lekarskie przed porodem IP: *.* 12.04.02, 14:21
      dziewczyny ! podobno ginekolog może wypisać zwolnienie tylko do 36 tygodnia ciąży, a później automatycznie liczy sie już macierzyński !! na ten ostatni miesiąc zwolnienie może wystawić inny lekarz, nie ginekolog ! czy to prawda ??? dziewczyny , które się na tym znają - pomóżcie, bo już zupełnie zgłupiałam !!magda
      • Gość: grabofon Re: zwolnienie lekarskie przed porodem IP: *.* 12.04.02, 15:56
        Magda, wszystko tak naprawde zależy od lekarza i jego dobrej woli. Ja miałam ostatnie zwolnienie do 3.04, termin na 5.04 i dostałam zwolnienie do 3.05 (pewnie mój lekarz uważa, że będę wieczną ciężarówką).Ale należy wybadać sytuację, jesli Twój lekarz boi się ZUS-u i chce wystawiać urlop macierzyński to gnaj do rodzinnego, nie ma sensu tracić ani dnia z czasu, jaki potem mamy poświęcić bobaskowi.Pozdrawiam cieplutkoBecia i Brzusia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka