Dodaj do ulubionych

gorace kąpiele a ciąża

24.11.06, 11:54
może któraś z Was mi poradzi. nie wiem jaka temperaturę powinna mieć woda?
zawsze brałam gorące kąpiele,nie potrafię wyczuć,przestawić się a nie chcę
zaszkodzić dziecku. to co jest dla mnie ciepłe dla mojego męża jest za
gorące.. co robić? a może to wcale nie jest złe?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: gorace kąpiele a ciąża 24.11.06, 12:02
      Gorące kapiele w ciąży są niewskazane z powodu omdleń lub ew.krwawień.
      Może prysznic lepszy będzie w tym wypadku.
      Pzdr.Gosia
    • agnieszka_z-d Re: gorace kąpiele a ciąża 24.11.06, 12:05
      Wiesz... Ja myślę że sama poczujesz czy woda nie jest za gorąca - po prostu
      zacznie cię boleć brzuch. Przynajmniej ja tak miałam na początku ciąży - jak
      nalałam sobie zbyt gorącej wody do wanny, to miałam takie dziwne uczucie
      bólu/ciągnięcia podobne do okresowego w brzuchu.
      A pamiętaj, że od zbyt gorącej wody rozszerzają się naczynia krwionośne więc
      ostrożnie - zwłaszcza w pierwszych tygodniach.
    • kata-linka Re: gorace kąpiele a ciąża 24.11.06, 17:40
      Podobno, bezpieczna temperatura wody w wannie to 38 stopni. Gorące kąpiele są
      przede wszystkim niebezpieczne dla układu nerwowego dziecka, dlatego też nalezy
      unikać przegrzewania także ciała w innych sytuacjach, np. solarium, słońce,
      intensywny wysiłek fizyczny. Kąpiele są jednak najbardziej niebezpieczne, bo
      ciało zanużone w wodzie nie moze termoregulować (pocić się), a np. sauna nie
      jest już tak jednoznacznie przeciwwskazana (jeśli kobieta była do niej
      przyzwyczajona przed ciążą).
      (A powyższe mądrości wyczytałam w książce pt. "Co się tam dzieje", którą bardzo
      polecam - o rozwoju układu nerwowego)
      • adamari1 Re: gorace kąpiele a ciąża 24.11.06, 18:41
        Zapewne moja niewiedza wyda sie glupia, bo podobno o szkodliwosci gorących
        kąpieli wiedzą wszyscy, ale ze wstydem przyznam, ze do 7 tc zdarzaly mi sie
        epizody wylegiwania w bardzo cieplej wodzie. Brzuch mnie nie rozbolał ani razu,
        krwawien tez nie bylo (moze na zasadzie "glupi ma szczescie"), ale dziwilo mnie
        niepomiernie skąd nagle to uczucie słabosci po wyjsciu z wanny, te trzesące sie
        nogi, mroczki przed oczami i ogolne wrazenie, ze zaraz padnę.
        Dopiero mój własny małżonek uświadomił mnie w tym zakresie. Co prawda i on
        pojecia nie mial, dlaczego konkretnie jest to niewskazane, ale ja juz do wanny
        nie właże, bo sie boje, korzystam z szybkich, letnich pryszniców i tyle.
    • dorotka.k1 Re: gorace kąpiele a ciąża 24.11.06, 19:01
      Kup sobie termometr do wody i tak Ci się potem przyda przy dziecku. Temperatura
      wody nie powinna przekraczać 36-37 stopni. Ja po gorącej kąpieli wylądowałam na
      izbie przyjęć z plamieniami. Prysznica zwyczajnie nie lubię.
      • laur18 Re: gorace kąpiele a ciąża 24.11.06, 19:26
        Ją też uwielbiałam długie gorące kąpiele. Ale mój gin na czas ciąży zalecił krótkie prysznice.namydlić i spłukać. Tak robię. Nie nalewam już do wanny wody. Tylko prysznic.
    • papuga_5 Re: gorace kąpiele a ciąża 25.11.06, 06:31
      Moj lekarz mi powiedzial ze juz jak zaczne sie starac o ciaze to mam nie brac kapieli bo gdybym juz byla
      w ciazy to sa one niebezpieczne dla dziecka, bo podnosza temp.
      • dorotka.k1 Re: gorace kąpiele a ciąża 25.11.06, 06:47
        Kąpiel o temperaturze 36-37 stopni w żaden sposób nie jest w stanie podnieść
        temperatury
    • mamusia100 Re: gorace kąpiele a ciąża 25.11.06, 09:35
      wyczytałam gdzieś że temp. wody nie powinna bardzo przekraczać temp. ciała, ale
      moim zdaniem to niezbyt możliwe, zwłaszcza w zimie.. Ja b. rzadko biorę kąpiel,
      preferuję teraz zdecydowanie prysznice i przyznam że pozwalam sobie na nieco
      cieplejsze - dla rozgrzania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka